hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 打消兩院制的念頭吧!
開啟左側

打消兩院制的念頭吧!

tonytsang_hk 發表於 2005-12-3 09:15 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

香港再就兩院制進行討論。這就是前英藉高官鍾逸傑在二十年前提出的方案。當時已經過了很多討論,最後變成分組點票制度,根本沒有討論的需要。重提舊議案,意圖拖慢民主發展步伐,曾特首,你擔當得起這罪名嗎?
  我估計,曾特首必會把民選議員流放至下議院,功能組別的則升格至上議院。這下子就糟糕了。功能組別多是商人,有不少議席由數個財團控制,他們是既得利益者。就算有利民生的方案在下議院通過,上議院必定會因為損害他們利益的理由而否決。那要通過最低工資和最高工時的議案就更加困難了。
  曾特首又指兩院制是跟隨歐美的議會制度。政府經常以這個理由去作提出議案的理據。我不知道是政府無知還是他們當議員是無知的。最先行兩院制的就是香港的前宗主國 — 英國。美國、日本、澳洲也隨後跟隨。英國的舊兩院制,把持上議院的是貴族,下議院是全民直選產生。現在我才知道黃宜泓、霍振霆等人是貴族,我為過去對你們的冒犯道歉。
  現時,英國上議院的議院已改為根據下議院的選舉結果來委任,不再由貴族把持議席。採用過時方法也可以說成是跟隨潮流,這個謊言很美麗。
  曾蔭權說要跟隨英美潮流,首要做的是普選特首。香港已落後別人百多年。為免成為國際笑柄,我提議明天立即實行雙普選。
Cantona 發表於 2005-12-3 09:59 | 顯示全部樓層
兩院制只是政治利益既有者(功能組別的界別)想出來的把戲 :mad:
a396 發表於 2005-12-3 16:03 | 顯示全部樓層
樓主, 我諗 閣下唔駛咁急即刻普選
o卦? 雖然個人都想盡快有雙普選
o既一日.

至於兩院制, 我都覺得只係商家o既
把戲喇, 有錢佬o既玩意, 低下階層
只會被降級, 咁樣o既話, 貧富懸殊
只會愈拉愈遠, 到時 '繁榮穩定' 呢
四個字根本就傾唔上.
獨派交通迷同政治學人
 樓主| tonytsang_hk 發表於 2005-12-3 20:04 | 顯示全部樓層

[ref=434835]a396[/ref]  在 2005-12-3 04:03 PM 發表:

樓主, 我諗 閣下唔駛咁急即刻普選
o卦? 雖然個人都想盡快有雙普選
o既一日.

至於兩院制, 我都覺得只係商家o既
把戲喇, 有錢佬o既玩意, 低下階層
只會被降級, 咁樣o既話,  ...

我只是識破政府的理據

haha 唔係話聽日普選

[ Last edited by tonytsang_hk on 2005-12-3 at 20:29 ]
norrislaw 發表於 2005-12-3 23:44 | 顯示全部樓層
[ref=434528]tonytsang_hk[/ref]  在 2005-12-3 09:15 AM 發表:

香港再就兩院制進行討論。這就是前英藉高官鍾逸傑在二十年前提出的方案。當時已經過了很多討論,最後變成分組點票制度,根本沒有討論的需要。重提舊議案,意圖拖慢民主發展步伐,曾特首,你擔當得起這罪名嗎?
...

這個不是商台「光明頂」的節目內容嗎?

兩院制(一) 陶傑 劉細良 崔偉恆  
兩院制(二) 陶傑 劉細良 崔偉恆
a396 發表於 2005-12-4 00:04 | 顯示全部樓層
[ref=435291]norrislaw[/ref]  在 2005-12-3 23:44 發表:

這個不是商台「光明頂」的節目內容嗎?

兩院制(一) 陶傑 劉細良 崔偉恆  
兩院制(二) 陶傑 劉細良 崔偉恆

如果樓主所打o既係o係節目內容裡面,
就要將果個內容用引號圍住, 避免有
所誤會.
獨派交通迷同政治學人
PB602 發表於 2005-12-4 02:29 | 顯示全部樓層

香港o既政棍,不分左中右,只識靠派糖去撈選票,例如:

1) 公屋個單位要夠大、屋租反而要減,最好仲要起響市區靚地。
2) 綜援唔合理,因為唔夠多,要再加多好多。
3) 巴士鐵路公司唔可以加價,你有錢賺故然唔可以加,蝕錢o既如新渡輪
都唔可以加。
4) 教育經費要加,福利經費要加,醫療經費要加,基建項目要加,明明洗
錢會幾何級數增加,但佢可以同你講,稅收可以減,差餉可以減,甚至連
訂羽毛球場o既收費都可以減喎!

你覺得「XX黨」/「XX聯」對市民真係好好,因為福利夠好但收費又唔高。
但諗深一層,佢o的錢可以響變度搵到?

無錯,普選一開始,你一定會係「既得利益者」。但出得o黎行,預o左要
還。佢o個套唔work,最後就係加稅。薪俸稅、銷售稅、最後連你去坐巴士
都要收稅。

仲有好多人好似樓主咁支持o既「最低工資,最高工時」。唔好咁天真啦
,自由市場無形之手唔會俾一條法例去干預到,事實證明政府外判工o既
「最低工資」已經變o左「最高工資」,原本人工高過呢條線o既,即刻俾
公司減薪。

經營成本高,只要搬得走o既,老闆就只會將更多職位北移。搬唔走o既,
既然人人都要「最低工資」,老闆就只會請o的又後生又學o野快o既人,
原本寄望可以「平少少」去吸引老闆o的中年人又或者技術水平低o的工人
,就只會失業。

[ Last edited by PB602 on 2005-12-4 at 02:36 ]
chai 發表於 2005-12-4 04:03 | 顯示全部樓層
[ref=435504]PB602[/ref]  在 2005-12-4 02:29 發表:

無錯,普選一開始,你一定會係「既得利益者」。但出得o黎行,預o左要
還。佢o個套唔work,最後就係加稅。薪俸稅、銷售稅、最後連你去坐巴士
都要收稅。

例子以偏概全、胡混出錯也不多說。

然而﹐只想補充最重要一點﹐就是現時沒有執政地位的角色﹐
最終令部份政黨淪為空談福利﹐因為最終政策也是由行政部門
去決定。

將香港帶去死胡同的﹐就是這種謬論。
*天下雖安 忘戰必危*
PB602 發表於 2005-12-4 12:20 | 顯示全部樓層
[ref=435532]chai[/ref]  在 2005-12-4 04:03 發表:
例子以偏概全、胡混出錯也不多說。

然而﹐只想補充最重要一點﹐就是現時沒有執政地位的角色﹐
最終令部份政黨淪為空談福利﹐因為最終政策也是由行政部門
去決定。

將香港帶去死胡同的﹐就是這種謬論。

以偏概全?胡混出錯?我所講o既例子全部都有政黨提出過。

政棍們最叻就係話因為自己唔係執政黨所以只會淪為空談福利,但調番
轉講,如果你只係會空談福利,我邊有信心搵你做執政黨?

我都想本地政黨有一個務實o既施政路線圖同時間表,可惜由1991年立法
局有直選開始,到而家2005年,佢地o既政治水平都仲係停留響空談福利
o既水平。好簡單,可唔可以有一份影子財政預算案(外國好多反對黨都
有),入面好似政府咁列出每項收入同開支項目o既預算,最後計一下到底
有盈餘定赤字?(而唔係空泛咁話,XX項目要加經費)

無論你身處咩o野角式,空談本身就係不負責任!即使我唔係巴士公司老
闆,我響C4板提出巴士發展大計時,都要睇o下可行性同考慮一下經濟性
啦係咪?
norrislaw 發表於 2005-12-4 12:33 | 顯示全部樓層

[ref=435504]PB602[/ref]  在 2005-12-4 02:29 AM 發表:
仲有好多人好似樓主咁支持o既「最低工資,最高工時」。唔好咁天真啦
,自由市場無形之手唔會俾一條法例去干預到,事實證明政府外判工o既
「最低工資」已經變o左「最高工資」,原本人工高過呢條線o既,即刻俾
公司減薪。

呢d咪係自由黨幫有錢佬既理由囉
咁有冇諗過低下階層呢? 點解英國喺1834年立法「最低工資,最高工時」到而家都唔會有人好似d香港人咁出嚟嘈呀?