hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵上既頭等車?
開啟左側

西鐵上既頭等車?

前KMB員工家屬 發表於 2010-3-20 01:29 | 顯示全部樓層

原帖由 HU6455 於 2010-3-19 22:53 發表

你又錯了
只有運東鐵車時先用ER20一頭一尾拖過去, 馬鐵車過去, 係會換番西鐵loco.
睇黎你d料都唔係好準確...

唔該您話我錯之前, 您都先想一想您自己的資料是否正確

馬鐵車運去八鄉時, 是一頭一尾用環保頭, 我可以貼出有關相片讓您看

相片拍攝到 "環保頭 - SP1950 - 環保頭" 在九龍塘站北行返回大圍途中

我不知道您講的是何時的事, 因為環保頭可以正式進入西鐵線的

路段, 是最近的事, 以我所知, 是最近才試車, 同時, 東鐵線的柴油車司機

要去西鐵線做site visit, 以便當他們預先熟習西鐵線的地方.

另外, 我亦有提及到必須要有西鐵線的領航員, 東鐵線的柴油車司機

才可在西鐵線上駕駛, 3月18-19日的夜晚, 就是這樣運送的.

如果仍要換西鐵loco, 東鐵線的司機都不用這樣做, 更不要半夜3更

走入去八鄉車廠出車.

最後, 運送東鐵列車及馬鐵列車往返八鄉, 是屬於夜間的鐵路工程之一,

資料準不準確, 一睇工程的簡報就一清二楚.(凡是夜間工程都會有簡報會)

如有必要, 我可以節錄部份當晚的運送工程的簡報給您

我無意向您作出罵戰, 只是我知道而又可以講的, 跟大家分享, 討論

就是這麼簡單.

板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
kevho 發表於 2010-3-20 02:26 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-3-20 01:29 發表

馬鐵車運去八鄉時, 是一頭一尾用環保頭, 我可以貼出有關相片讓您看

相片拍攝到 "環保頭 - SP1950 - 環保頭" 在九龍塘站北行返回大圍途中

我不知道您講的是 ...

睇返tn, 1950返大圍的確係用西鐵d雞野loco推&拉去尖東, 之後再由西門子loco由尖東拉返大圍廠
1900由何東樓去八鄉, 就直接由西門子loco送到去八鄉

OTIS401 發表於 2010-3-20 07:33 | 顯示全部樓層
原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-3-20 01:29 發表

我不知道您講的是 ...

想問問拍攝上圖的時間
係咪仲係東鐵列車的服務時間?
LU3721@AVBE1~6C 發表於 2010-3-20 09:33 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-3-20 07:33 發表

想問問拍攝上圖的時間

人地幅相已經寫住﹕
相片攝於北行頭車前10多分鐘, 月台已有乘客候車
前KMB員工家屬 發表於 2010-3-20 11:11 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-3-20 07:33 發表

想問問拍攝上圖的時間

嚴格來講, 其實不算, 因為當時頭班車仍未到九龍塘,

北行頭車到九龍塘大約是5:35-5:36左右, 朋友告訴我

相片在北行頭車到九龍塘前10多分鐘拍攝, 即大約5:20

左右, 但有些車站一早就開門讓乘客入站, 所以相中的

那位伯伯亦被攝入鏡頭內
板主無能, 亂咁罰人, 杯葛R1
hsr 發表於 2010-3-20 12:22 | 顯示全部樓層
西鐵的loco能進入東鐵線嗎??
gsrc0525 發表於 2010-3-20 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 前KMB員工家屬 於 2010-3-20 11:11 發表

嚴格來講, 其實不算, 因為當時頭班車仍未到九龍塘,

北行頭車到九龍塘大約是5:35-5:36左右, 朋友告訴我

相片在北行頭車到九龍塘前10多分鐘拍攝, 即大約5:20

左右, 但有些車站一早就開門讓乘客入站, 所以相中的
...

北行往落馬洲頭車到九龍塘係5:30, 往羅湖先係5:36。
不過以我所知車站最遲要在頭車前10分鐘開門,
所以早十幾分鐘開門其實係好正常,
再加上唔係太可能在同一時間開晒所有出口。
2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
nr5800 發表於 2010-3-20 17:19 | 顯示全部樓層
就我所見果半抽係:
荃灣西←D211-P211-M211-F211-P212-M212→錦上路
himchan 發表於 2010-3-20 20:47 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-3-18 13:19 發表
其實咁係為左更好資源分配?

即係八鄉專做西鐵維修同千九大修,千九的資源全放去果邊
何東樓只做普通維修同全MLR大修
係咪咁?

有個喺西鐵綫做嘅朋友同我講,因為有兩列西鐵綫列車壞咗要大修,其中一列就是之前在紅磡站壞的那列,令繁忙時間唔夠車用,所以要借用東鐵綫車廂。

OTIS401 發表於 2010-3-20 21:22 | 顯示全部樓層

原帖由 himchan 於 2010-3-20 20:47 發表

有個喺西鐵綫做嘅朋友同我講,因為有兩列西鐵綫列車壞咗要大修,其中一列就是之前在紅磡站壞的那列,令繁忙時間唔夠車用,所以要借用東鐵綫車廂。 ...

不過東鐵的車唔係用唔到西鐵的訊號系統嗎?