hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 曾蔭權聽一聽民意啦!
開啟左側

曾蔭權聽一聽民意啦!

S3N280_FX8032 發表於 2005-12-4 17:00 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

#;D 曾蔭權聽一聽民意啦!
我諗今日由民陣及立法會泛民主派議員所發起的爭取普選
大遊行特區政府及中央需要高度關注,都係全體香港市民
的訴求就係要求制定普選時間表及取消區議會委任制,唔
同我有生之年都未見到普選,到底等多久才會有普選的
一天,今日的遊行人數應該超過何鴻燊預期所講的十萬人
了,相信曾蔭權民望今次會受到重大挫折了。

# 歡迎各位板友發表普選議見

[ Last edited by S3N280_FX8032 on 2005-12-4 at 17:22 ]
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
CTBVolvo637 發表於 2005-12-4 17:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Fun_FC 發表於 2005-12-4 18:19 | 顯示全部樓層
也希望民主派看看四成多市民的意見吧!不要只說他們被特首誤導。
AL_29 發表於 2005-12-4 18:50 | 顯示全部樓層

一句到尾
曾特首聽都冇用
上面一句say no,1百萬人遊行都冇用

正因此,小弟今日冇上街(一來考試將至 XDD)
 樓主| S3N280_FX8032 發表於 2005-12-4 20:04 | 顯示全部樓層
最新消息:
曾蔭權在晚上八時四十五分會見新聞界,睇下佢點樣交代
今日二十五萬市民遊行爭取普選的訴求。

[ Last edited by S3N280_FX8032 on 2005-12-4 at 20:06 ]
喜歡Ail李佳芯與Mandy黃智雯
3ASV196 發表於 2005-12-4 20:55 | 顯示全部樓層
[ref=435918]AL_29[/ref]  在 2005-12-4 06:50 PM 發表:

一句到尾
曾特首聽都冇用
上面一句say no,1百萬人遊行都冇用

其實事實的確係咁, 特首權力並唔係大, 如果我係曾特首,
我都唔知幾想俾左普選時間表去, 一黎本身唔影響自己,
二黎又駛煩咁多, 民望又高, 不知幾好.........曾特首本身
亦是前港英政府要員, 呢一點, 又點會唔明...但普選要睇
的因素, 實在不只市民的意願, 而且正如我之前另一文講,
當各方溝通等都未成熟時, 其實普選亦可能引起更多問題.....
而且曾特首在其位, 未必任何事也如願以償....

當然, 我唔係話中央唔好, 其實我覺得中央某程度上, 已經
有部分讓步, 以一個咁大的團體黎講, 相對內地/以前做法,
中央現在對香港已經開明同改變左好多, 不過我相信點都好,
改變都係要相當的時間, 雖然香港本身都係唔慣....
3ASV196.KE7270
HY671 發表於 2005-12-4 21:00 | 顯示全部樓層

[ref=435866]CTBVolvo637[/ref]  在 2005-12-4 05:22 PM 發表:

反對政改方案 , 反中央政府 , 向中央政府說不 !!!!!!!! :mad::mad:

逢中必反?咁係咪一百年後中央政府話可以普選時也要繼續反?#:-[
永遠懷念MJ
tonytsang_hk 發表於 2005-12-4 21:16 | 顯示全部樓層
wrong post

[ Last edited by tonytsang_hk on 2005-12-4 at 21:58 ]
AL_29 發表於 2005-12-4 21:23 | 顯示全部樓層
[ref=436020]3ASV196[/ref]  在 2005-12-4 08:55 PM 發表:

其實事實的確係咁, 特首權力並唔係大, 如果我係曾特首,
我都唔知幾想俾左普選時間表去, 一黎本身唔影響自己,
二黎又駛煩咁多, 民望又高, 不知幾好.........曾特首本身
亦是前港英政府要員, 呢一點, 又點會 ...

部分讓步.....好明顯仲未滿足到市民既訴求,25萬就已經證明左

講真,中央讓步,極多都係俾少少甜頭大家,"tum"住大家
始終香港都係活在中國之下,民主極都有限數

其實話政改會循序漸進到有普選,我覺得好難做到
根本出個政改就係度拖,無錯,普選唔係堆泥沙,話黎就黎
不過就算訂唔訂時間表都好,作為一個小小市民(即係我),其實都對
普選呢樣野死左心

至於196所講既讓步
只不過係中央見到香港民生怨氣太重,唔多對路之下,先至出聲讓下步

[ Last edited by AL_29 on 2005-12-4 at 21:27 ]
3ASV196 發表於 2005-12-4 22:50 | 顯示全部樓層

[ref=436054]AL_29[/ref]  在 2005-12-4 09:23 PM 發表:

至於196所講既讓步
只不過係中央見到香港民生怨氣太重,唔多對路之下,先至出聲讓下步

SORRY , 我講的讓步唔係指依家普選/政改的讓步,
係講緊回歸到依家.....如果可以睇返, 係一國兩制,
香港的確係少左民主, 但香港如果作為中國一部分,
對比於其他城市, 我地可以選立法會, 唔滿意可以
隨便示威, 不同政見人士仍可自由活動, 法輪功可以
係度自由示威, 長毛可以做立法局的議員, 甚至到
可以俾一個前港英政府的人做特首......去考慮普選....

雖然, 呢d對香港人黎講, 當然係必然的事, 亦係只係
根據基本法去做, 仲要係唔夠, 但你可以想像下....
對於中央/中國政府d人, 容許呢d野,  已經係好大的
改變, 如果仲要佢地咁快接受普選, 正如我講, 係未
成熟LOR, 講真, 如果講香港人唔慣唔民主, 我相信上
邊一班仲唔慣...

我講咁多...唔係話香港人/民主派唔O岩, 我地要求係
好合理, 不過如果現實去睇, 我地要同中央溶合, 合作,
似乎現在係必經階段.....
3ASV196.KE7270