hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 點解香港要辦世貿?
開啟左側

點解香港要辦世貿?

mat 發表於 2005-12-7 23:31 | 顯示全部樓層

係咪董伯伯既主意呢.....
歡迎乘搭晒命巴士公司....
S3BL103 發表於 2005-12-8 00:05 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2005-12-8 00:19 | 顯示全部樓層
[ref=437705]S3BL103[/ref]  在 2005-12-6 09:52 PM 發表:
好感?
奇想: 如果香港警方好似南韓咁下下開水炮,下下派出防暴警察衝擊示威者,用盾牌「鋤」人地條頸,拳打腳踢示威者,到時外國人睇到咁,都唔知道香港的聲譽係正面定係負面喇........

個人意見:
香港警方有幾河遇到呢類暴力示威者丫,以為用香港人五十萬遊行咁控制就得?人地示威者,要癲起上黎又汽油彈,又鐵通,真係想置人於死地。

有一個「恨」既心,隨便入去一間超市買幾支燒烤叉,所謂記律部隊都未必識應付啦(以為個個好似演習咁,最多只係拎木棍?)

與其擔心示威者受傷,不如擔心下會唔會有記律部隊殉職好過...

小弟對記律部隊係冇咩信心#:-X
3AV188.HD199
M 發表於 2005-12-8 14:03 | 顯示全部樓層

[ref=438669]3av188[/ref]  在 2005.12.8 00:19 發表:

個人意見:
香港警方有幾河遇到呢類暴力示威者丫,以為用香港人五十萬遊行咁控制就得?人地示威者,要癲起上黎又汽油彈,又鐵通,真係想置人於死地。

有一個「恨」既心,隨便入去一間超市買幾支燒烤叉,所 ...

香港擁有一流的紀律部隊,警察同人口比例夠哂
高,就算班示威人士走去灣仔搞破壞,香港警隊
要制服佢地實在易如反掌。

香港警員比南朝鮮果d大隻得多,應該冇事既!

[ Last edited by M on 2005-12-8 at 19:49 ]
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
DIH 發表於 2005-12-8 15:49 | 顯示全部樓層
[ref=438929]M[/ref]  在 2005-12-8 02:03 PM 發表:

香港擁有一流的紀律部隊,警察仲多過南朝鮮,
就算班示威人士走去灣仔搞破壞,香港警隊要制
服佢地實在易如反掌。

大隻又關咩事?
現在問題係,香港警察日見夜見都是相對溫馴的香港人,
遇著情緒激動的示威者,我較為擔心示威者會否弄致紀律部隊人員傷亡。

唔用水砲,用咩?警棍?槍?
人地成個貨櫃都推得落水架喎!

唔好話南韓丫,偉大祖國人民都曾經在入境處......#:`(
norrislaw 發表於 2005-12-8 16:26 | 顯示全部樓層
[ref=438929]M[/ref]  在 2005-12-8 14:03 發表:

香港擁有一流的紀律部隊,警察仲多過南朝鮮,
就算班示威人士走去灣仔搞破壞,香港警隊要制
服佢地實在易如反掌。

香港警察多過南韓??? 你有冇數據支持你個論點先?
同埋「香港警員比南朝鮮果d大隻得多」.....從可見得?

大隻 =/= 有經驗控制呢d可能發生既場面
hk_ayu 發表於 2005-12-8 18:44 | 顯示全部樓層

[ref=437705]S3BL103[/ref]  在 2005-12-6 21:52 發表:

好感?
奇想: 如果香港警方好似南韓咁下下開水炮,下下派出防暴警察衝擊示威者,用盾牌「鋤」人地條頸,拳打腳踢示威者,到時外國人睇到咁,都唔知道香港的聲譽係正面定係負面喇........
不過好在香港警方表明唔會 ...

言下之意
即係示威者幾激進都唔應該制止?
nwfb1601 發表於 2005-12-8 18:44 | 顯示全部樓層
[ref=438964]DIH[/ref]  在 2005-12-8 03:49 PM 發表:
唔好話南韓丫,偉大祖國人民都曾經在入境處......#:`(

唔使講五年前,就咁十幾年前班越南船民都已經搞到班
警察「呢咁hea」,更何況對住呢班仲癲過越南船民0既
示威者?

我唔想到時又有紀律部隊人員係浩園度「風光大葬」咋
......

P.S.我就睇0下到時警務處使唔使出動裝甲車同催淚彈去
搞掂班示威者先......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
a396 發表於 2005-12-8 19:06 | 顯示全部樓層
有需要咪 call 哂駐港解放軍o黎幫拖
囉! (講笑! # #)

講真, 我都擔心我地o既差佬未必應
付到, 即使係 PTU 我諗都一樣. 唯一
可以希望o既係果超過一千個示威者
自律.
獨派交通迷同政治學人
guia 發表於 2005-12-8 19:14 | 顯示全部樓層

[ref=439056]a396[/ref]  在 8-12-2005 19:06 發表:

有需要咪 call 哂駐港解放軍o黎幫拖
囉! (講笑! # #)

講真, 我都擔心我地o既差佬未必應
付到, 即使係 PTU 我諗都一樣. 唯一
可以希望o既係果超過一千個示威者
自律.[ ...

主動駐軍要行政長官報請中央, 遠水救不了近火 #:
而且出兵隨時遭一些人大造文章 #:-X