hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 Netbook購買及使用問題
開啟左側

Netbook購買及使用問題

kei_hk 發表於 2010-4-3 21:26 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2010-4-3 04:04 PM 發表

我試過上Dell網站找你這款手提電腦
入埋Value code 都只係見到型號,見不到deatils
請問升級到Windows 7要多少錢?

http://www1.ap.dell.com/hk/zh/business/vostronb/vostro-3400/pd.aspx?refid=vostro-3400&s=bsd&cs=hkbsd1&%7Eck=anavml

入面應該是上面提及$4888 用 i3 處理路的Notebook 的資料

不過﹐究竟部機係用win vista 定係 用 win 7﹐真係一個迷

點解是一個迷?  看看下面附圖吧

放大 :

相信大家都好有疑惑﹐明明上半部份寫用win 7 pro﹐下半部卻是話用 vista basic﹐都唔知那一個才正確。

但你手痕 click 入各款的「自選配置」﹐迷底便降開了。除了$4888(最左)一款外﹐所有都可以加錢upgrade 去win 7 pro﹐甚至downgrade 去xp

kay 發表於 2010-4-3 22:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-4-3 21:26 發表

http://www1.ap.dell.com/hk/zh/business/vostronb/vostro-3400/pd.aspx?refid=vostro-3400&s=bsd&cs=hkbsd1&%7Eck=anavml

入面應該是上面提及$4888 用 i3 處理路的Notebook 的資料

不過﹐究竟部機係用win vista  ...

其實都好正常既,i3機可以出到咁平,當然有地方要取捨,
除非打去問完呢部4888無得轉作業系統就話咩者....

早一兩年有d 平到無人有既Vostro都係無咩空間比你改硬件,當年幫老師出Vostro都焗住用Vista。
世界很簡單 人類很複雜
kei_hk 發表於 2010-4-3 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-4-3 10:10 PM 發表

其實都好正常既,i3機可以出到咁平,當然有地方要取捨,
除非打去問完呢部4888無得轉作業系統就話咩者....

早一兩年有d 平到無人有既Vostro都係無咩空間比你改硬件,當年幫老師出Vostro都焗住用Vista。 ...

其實﹐4888 都是「桌頭」野﹐唔會太多人會買的。

相反﹐加多$100部機便會多些人買。

最少粒cpu會快一些  2.13ghz vs 2.26ghz
最少﹐harddisk 大一些  250gb vs 320 gb

用番desktop 的價錢﹐$100 都做唔到啦 所以﹐$4888 應該唔會有太多人買﹐買的都只會是公司客。
(實情這部機都係主打公司客﹐網頁都放在中小企的一部份﹐加上upgrade 上win 7 都是用pro 版)

但係﹐又有一點怪問題﹐便是跟機個os。

跟來的是vista home basic 擺明是清舊貨(我講係windows 拉臣)。你加的$100 去upgrade﹐自然都唔想用vista﹐好自然會再加$498 去轉win 7(公司客甚至會用xp)。
換句這﹐大部份人都要$5486埋單。

如果唔upgrade 上win 7﹐真係倒不如用$4888 行vista。

但今時今日用$4888 買一部行vista 的機﹐又有幾多人願意? 即是粒cpu 及其他硬件有幾好﹐vista 本身資源用得太多﹐不是一個好選擇。
$5000以下的notebook﹐也有其他選擇﹐同時用win 7的﹐唔怕大部的﹐唔追求最新的cpu﹐以下一部都唔錯 (風擇網標售$4999) :
東芝Satellite L500-02V007
http://www.chevalier-itech.com/english/mobile/tnc/viewProductM.asp?id=82

AVD1 發表於 2010-4-4 03:17 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-4-3 23:04 發表

其實﹐4888 都是「桌頭」野﹐唔會太多人會買的。

相反﹐加多$100部機便會多些人買。

最少粒cpu會快一些  2.13ghz vs 2.26ghz
最少﹐harddisk 大一些  250gb vs 320 gb

用番desktop 的價錢﹐$100 都做唔到啦 所以﹐$4888  ...

其實覺得 Toshiba 個架大部
COMPAQ E 部都幾好
http://www.pccwshop.com/onlineshop/cms/main/product/t4_c/t4_c.jsp?cname=COMPUTERS+%26+ACCESSORIES&type=pd&lang=chi&id=104&itemCode=2985751&

價錢一樣係 $ 4,980 (PCCW) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
gordon 發表於 2010-4-12 01:22 | 顯示全部樓層
小弟其實用過Notebook又用過Netbook.

第一部手提係Asus的EeePC 701 4GB Surf, 是某次開倉用二千元買來的, 行Linux, 就係因為佢行Linux, 搞到冇乜野玩, 同埋做功課唔方便, 於是尋求以Notebook代替.

最後買左部Acer Aspire 2920Z Notebook, CPU係T2330, RAM有1GB, 三千幾元, 不過行Vista勁慢, 後來加左條2GB RAM問題才改善了, 但呢款Acer機個Mon框根本唔穩陣, 好多虛位, 搞到整爆左隻LCD MON, 在新高登整左$900, 同埋部機拎出街好重手下, 後來買了新Netbook就賣了.

最後終於都係買番Netbook, Asus的EeePC 1000H, 行Win XP, 買了數星期就加到2GB RAM, 基本上都算流暢, 除了睇片之外, 同埋一般都夠用.

如果要買平價Notebook, 最好確保部機是行Win 7 Home, 有最少2GB RAM才好, 否則都是買回Netbook再加大約$300-$400加個外置DVD-R機算了, Netbook最好買支援高清硬解的.

牌子方面, 小弟建議都係大牌子好, 例如Asus, Fujitsu, HP......最不建議買DxxL, AxxR同埋D不知名牌子.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
請勿下車 發表於 2010-4-14 21:11 | 顯示全部樓層
Acer ASPIRE 3810T - vista
想問呢部野ok嘛?
親戚讓左比我,我八掛想知呢部野個評價…我電腦白痴來的…
OTIS401 發表於 2010-4-16 07:00 | 顯示全部樓層

原帖由 請勿下車 於 2010-4-14 21:11 發表
Acer ASPIRE 3810T - vista
想問呢部野ok嘛?
親戚讓左比我,我八掛想知呢部野個評價…我電腦白痴來的…

http://digital.uwant屎.com/viewthread.php?tid=8867896

ACER NOTEBOOK 安全性召回計劃

http://customercare.acer-euro.co ... =ZHO&IType=JM31

目前我們發現有部份Acer Aspire 筆記型電腦在一些特殊的情況下會有過熱的情形發生. 因此Acer主動成立安全性召回這些產品計劃。

被影響的機型為在2009年9月15日前生產的 Acer Aspire 3410, Acer Aspire 3810T, Acer Aspire 3810TG, Acer Aspire 3810TZ 及 Acer Aspire 3810TZG。 需召回的機型,會發生左邊的手腕放置處如果持續的受到外在壓力時, 有可能會發生麥克風線路過熱,機殼可能因此變形且系統可能無法正常運作。

Acer已經為此問題成立主動安全性召回專案,將替您的筆電置換麥克風線路以減低機器過熱的風險

請勿下車 發表於 2010-4-16 08:12 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 16/4/2010 07:00 發表

http://digital.uwant屎.com/viewthread.php?tid=8867896

OMG個時佢仲話平先買,不過小心D用應該冇咩大問題掛
況且都唔知點睇係幾時生產…
「又」,咁姐係呢隻牌子以前一直都係唔好?
cn2661_2d32 發表於 2010-4-16 11:28 | 顯示全部樓層
Acer 不嬲都垃圾到爆.唔明佢點解做到全世界頭3電腦製造商.
老豆咁多年來都貪平買acer,我呢d唔係比錢的就冇乜資格出聲,唯有一路用一路鬧

96年部Acer Basic Plus 486 Desktop, 跟機Floopy同8X Cdrom過保養就壞.

97年部Extensa 390 P1 notebook,剛過保養就Sleep燈長著.大陸叫做"睡死"
從此冇再著過.機都開唔到

1999年部Travelmate 345T Pentium III notebook. 又係剛過保養,首先power制甩左,
每次開機好似偷車咁,用鐵線hi下兩個金屬位....
個mon的較位就先左後右斷左.
CDROM又讀唔到碟

2003年部Aspire RC500, 係media pc,殼上面有個轉扭同LED Panel用來揀model,
可以唔入windows睇碟
未過保養有日用用下塊panel出煙
上廠整佢話有損壞外傷(出煙就緊係熏黑左底版架啦)
收左我2舊水. 冇耐過保養又壞果part..今次冇出煙.但power制又壞.
唯有自己係底板飛條線出來又玩偷車tart匙....

你可以話我係咪用機習慣有問題先死咁多部機,定係我撞手神,上世得罪acer.
但我習慣同時用兩部機,
下至AMD Duron黃金機/NEC All-in-one PC, 上至IBM Thinkpad都兩部,仲連韓國的LG
都唔會壞成咁.死下harddisk好正常.
對比99年果部travelmate,我00年同期果部IBM Thinkpad X21仍然健康用緊.

我同老豆投訴:點解你次次貪平買Acer番來你用完唔要比我就冇部長命.
我老豆(係IT人)話: 家陣d電腦用一年都嫌outdate.買咁靚做乜.你估廳果部Panasonic畫皇用20年都唔壞?
不過廿幾歲仔仲讀緊書.電腦都仲係屋企買,都唔出得咁多聲.都係當講笑哦下老豆.
好在部現在用緊部LG用左3年都唔壞.touchwood
但Acer....我永不錄用.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
 樓主| fm1234 發表於 2010-4-16 12:26 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-4-16 11:28 發表
Acer 不嬲都垃圾到爆.唔明佢點解做到全世界頭3電腦製造商.
老豆咁多年來都貪平買acer,我呢d唔係比錢的就冇乜資格出聲,唯有一路用一路鬧

96年部Acer Basic Plus 486 Desktop, 跟機Floopy同8X Cdrom過保養就壞.

97 ...

雖然我本身未被Acer折磨過,但見Acer好多人既評語都係負面,所以我都唔會用Acer既機。
Desktop除左以前第1部係IBM (個陣仲要成$16xxx),之後都係砌機,咁耐都無事。
zoom...zoom...M6