hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (V) 汽車討論區 私家車,商用車,政府及特種車輛 (V) 車牌問題的延續
開啟左側

車牌問題的延續

JN6854 發表於 2005-12-8 21:44 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

相信好多人都記得 "HE110 7"(HELLO 7)事件
最終法官0既判詞係"法例有清晰指引 說明車牌0既格式"
而判車主敗訴

今時今日, 仍然有車主唔怕違法
整同"HE110 7"一樣唔跟格式0既車牌出黎...

今日0係香港仔見到架 Peugeot 206
(車牌唔講, 因為大家可以想像到)
睇見佢個車牌整成咁, 我睇落去都變左"三個英文字 三個數字"
而唔係"兩個英文字 四個數字"
(因為佢呢隻字體, 我可以話佢"1"又得, 話佢"I"亦得)

其實我作為一個巿民, 有無權去port一架車
個車牌唔0岩規格0既呢?
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
FX8173 發表於 2005-12-8 23:43 | 顯示全部樓層
[ref=439175]JN6854[/ref]  在 2005-12-8 09:44 PM 發表:
文略

我估您一定係見到 GT1 206 喇﹗我都見過~
另外亦見過俞小姐架 HE110 同埋街邊見過一架 AR1570 (TOYOTA ARISTO)

*講真,我反而覺得呢D車牌無乜問題,基本上您一睇落去都知係乜字,最多咪會心微笑一下﹗使乜做到咁規舉化呢?﹗唔可以學下人o地美加果邊咁輕鬆D o架咩?﹗輕鬆下啦,香港人﹗
gk9112 發表於 2005-12-9 00:54 | 顯示全部樓層
[ref=439291]FX8173[/ref]  在 2005-12-8 23:43 發表:

另外亦見過俞小姐架 HE110 同埋街邊見過一架 AR1570 (TOYOTA ARISTO)

*講真,我反而覺得呢D車牌無乜問題,基本上您一睇落去都知係乜字,最多咪會心微笑一下﹗使 ...

- 小弟見過一部私家車個車牌係LL??77,但佢後面兩
個7字係用L倒轉咁樣印,睇落就好似└└??┐┐咁:.
東邪 GK 9112
art0925 發表於 2005-12-9 06:16 | 顯示全部樓層

Ha, who said North American are relax, they will even go to the extreme to call the cops daily if you don't fit the norm...(BTW: in WA, if your car have out of state license plate for more them 3 months (continuous resident), people can report you to the authority and received a $150 reward if the case is goes through..)

[ref=439291]FX8173[/ref]  在 2005-12-8 11:43 PM 發表:

*講真,我反而覺得呢D車牌無乜問題,基本上您一睇落去都知係乜字,最多咪會心微笑一下﹗使 ...
Dat of Seattle
norrislaw 發表於 2005-12-9 07:52 | 顯示全部樓層
比起英國, 香港處理這些事真的缺乏彈性

仲記得自訂車牌個方案出嚟果陣, 有人質疑如果個車牌係全英文冇數字,
咁啱架車發生左意外不顧而去, 有途人見到報警, 但係條友又唔識英文咁又點覆述番個車牌出嚟?

太杞人憂天
on11358 發表於 2005-12-9 09:28 | 顯示全部樓層
[ref=439374]gk9112[/ref]  在 2005-12-9 12:54 AM 發表:

我早前o係呢篇文貼過
http://hkitalk.net/HKiTalk2/view ... ge=1&highlight=
CZ_6686 發表於 2005-12-9 11:11 | 顯示全部樓層

[ref=439374]gk9112[/ref]  在 2005-12-9 12:54 AM 發表:

其中一部係Defender 110,一部係大牛
Bridgestone POTENZA RE001 Adrenalin
ATR50 發表於 2005-12-9 16:27 | 顯示全部樓層
[ref=439175]JN6854[/ref]  在 2005-12-8 21:44 發表:

相信好多人都記得 "HE110 7"(HELLO 7)事件
最終法官0既判詞係"法例有清晰指引 說明車牌0既格式"
而判車主敗訴

今時今日, 仍然有車主唔怕違法
整同"HE110 7"一樣唔跟格式0既車 ...

唔跟FORMAT的車牌我見過lu
我搭AM@53時見到有部私家車車牌係HU1  1XX(估計個司機係姓許的)
FX8173 發表於 2005-12-9 19:18 | 顯示全部樓層
[ref=439649]ATR50[/ref]  在 2005-12-9 04:27 PM 發表:
唔跟FORMAT的車牌我見過lu
我搭AM@53時見到有部私家車車牌係HU1  1XX(估計個司機係姓許的)

我直頭見過部 500SEL 用 HU1 車牌o忝~;)

*另外,講唔合規格車牌,雷氏家族架 S600 都已經唔o岩啦﹗佢車牌位係︰
 『K M 8』
760il 發表於 2005-12-9 21:56 | 顯示全部樓層

我就最唔鐘意有D車牌用其他 fonts
類似 times new roman 或其他老套 fonts...仲要粗體+斜+凸字
好肉酸