hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 聞:地政署出網上地圖
開啟左側

聞:地政署出網上地圖

AVD1 發表於 2010-4-2 11:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-4-1 23:37 發表

又唔好拉上政治之上﹐講到尾「一國兩制」﹐基本法已經講明香港有資訊流通自由。

而地政總署在未有電腦的電代﹐都已經不停製作及更新地圖﹐原因係供政府本身用﹐再加上有出售服務(好似早於上世紀80年代已經有此服務)。

當然 ...

個人認為,
其實普通用家,
每年買一本香港街已經好夠用 ~

又方便過網上地圖,
同時都可以當係地理 o既參考書 (影像圖) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kei_hk 發表於 2010-4-2 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-4-2 11:40 AM 發表

個人認為,
其實普通用家,
每年買一本香港街已經好夠用 ~

又方便過網上地圖,
同時都可以當係地理 o既參考書 (影像圖) ~

而家買地圖的人已經少之有少﹐只有一些司機﹐信差﹐外勤上門的人會去買﹐而且一部份是公司買來供員工用的。

至於我自己﹐已經出來工作﹐不需在學術層面使用﹐出入的地方都有電腦﹐真係上網查會更方便。只要有計劃行程﹐要去一些唔熟路或未去過的地方﹐自然會預先查定地圖﹐有需要的print 出來﹐所以我係無買地圖的。

像我的一類人﹐假如真的要買地圖﹐也不用每年買一份﹐2-3年才買一份都沒有問題﹐因為主要地方都唔會有太大改變﹐沒有太大需要每年更新的。

fai 發表於 2010-4-2 16:56 | 顯示全部樓層
長遠而言政府有冇計劃整類似google街景圖既官方版?

題外話:樓主個標題用一個「聞」字做開始,其實係有
特別意思的,可以既話改改佢好。
[i]影像.從心[/i]
kei_hk 發表於 2010-4-2 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 fai 於 2010-4-2 04:56 PM 發表
長遠而言政府有冇計劃整類似google街景圖既官方版?

街景實圖﹐應該唔會﹐因為花費實在太大﹐加上私隱及後期處理太花時間﹐所以不值得做。

GOOGLE 的街景圖﹐雖後期都加上特效﹐令到人樣車牌等看不到﹐但都有不少有漏網﹐如果政府出現這些問題﹐介時好有可能面對法律挑戰。

williamlaw8914 發表於 2010-4-4 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-3-30 22:56 發表

中原最方便的係CHECK 完你想去的大廈之後﹐可以一次過睇埋附近有什麼車站﹐連綠VAN 都有﹐對於唔識去目的地的人來說﹐非常方便。

除了中原外﹐黃頁地圖(www.yp.com.hk) 都是向地政署買地圖的﹐所以這2個網上地圖的資料都是最可靠的。

中原地圖和黃頁地圖是透過招標得到「衣食住行網上圖」計劃的經營權的,可以視為政府地圖的網上服務供應商的,但是我就找不到2005年之後的資料,不知道現在中原地圖、黃頁地圖和政府地政總署的關係的

難道政府想取代中原地圖和黃頁地圖的服務的
鐵路知識並未足夠,還須繼續學習
 樓主| 1005 發表於 2010-4-6 19:46 | 顯示全部樓層
原帖由 fai 於 2010-4-2 16:56 發表

其實
呢個地圖現時仍為試用版
始終而家仍然係政府電腦先睇到
(版面裡面有一站通標誌)
所以我起初都諗緊貼唔貼文
因為有可能最尾都唔出街嘛

講多少少啦
政府部門試用期至4月12日
相信要到5月先會見街
快樂有時,唯有Timely
cn2661_2d32 發表於 2010-4-7 08:37 | 顯示全部樓層

講真.當年我考會考高考,google map未普及現,
預先探路找學校試場的地點時,由於都大約知果區冇乜改過路
我竟然拿住本1994年(10幾年前)的萬里街道圖用.
當然係完全順利.
所以除非常出入新市鎮,否則市區入面,隔幾年(冇人叫你學我10年唔買一本)買一本其實問題都唔大.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
jpoon 發表於 2010-4-10 01:28 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2010-3-31 17:03 發表
其實google map 比較一下,相信比起政府地圖網上版可靠的?

Google Map 可靠? Google Map D路畫得好差的,我對佢真係冇乜信心
da54 發表於 2010-4-10 01:51 | 顯示全部樓層
原帖由 1005 於 2010-4-6 19:46 發表
其實
呢個地圖現時仍為試用版
始終而家仍然係政府電腦先睇到
(版面裡面有一站通標誌)
所以我起初都諗緊貼唔貼文
因為有可能最尾都唔出街嘛

俾得你用就預左出街架啦,差在係幾時

P.S. fai 兄講的「聞」字應該係指報章某一類的啟事廣告
fai 發表於 2010-4-10 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2010-4-10 01:51 發表

P.S. fai 兄講的「聞」字應該係指報章某一類的啟事廣告

冇錯,「聞」字通常用於訃聞之始,即某人(通常有錢人)過了身
後在報章登啟示通知各方人仕喪禮日期及安排詳情。

可參閱這裏

[i]影像.從心[/i]