hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 由3月31起 81往勵德方向更改停英皇道部份站位 ...
開啟左側

由3月31起 81往勵德方向更改停英皇道部份站位

yunghin2004 發表於 2010-3-31 19:13 | 顯示全部樓層

前幾日見沿線站牌都有貼紙封住 ..
點知係 81 打回原形 ..
 樓主| KD4112@107 發表於 2010-3-31 22:01 | 顯示全部樓層
今日坐仲有人係新都城遞手...
JN6854 發表於 2010-3-31 22:33 | 顯示全部樓層
原帖由 KD4112@107 於 2010-3-31 22:01 發表
今日坐仲有人係新都城遞手...

正如炮台山港鐵站對出個小巴站搬「前」0左
0的客都係企番「原位」一樣... (個站牌都笠晒膠袋啦... )

81真係搬仲衰過唔搬
今次只係將北角區車站搬番同41A同站「執雞」
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
da54 發表於 2010-3-31 22:43 | 顯示全部樓層

根本幾年前英皇道重組就唔多合理.....
你俾我就會將所有港島線 group 埋,過海線 group 另一組....
brianso 發表於 2010-4-1 09:23 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-3-31 22:43 發表
你俾我就會將所有港島線 group 埋,過海線 group 另一組....

其實要好睇佢地點執,
因為新都城個站要執似乎都有難度...

如果你調走左102/106的話,
原本等佢地班人可能唔鍾意行去美麗閣等車...

如果調走2A個堆的話,
可能其他線原本快過2A的都變左同2A差唔多時間到....
所以呢個又係幾難搞...
河灣西 發表於 2010-4-1 11:02 | 顯示全部樓層
原帖由 brianso 於 2010-4-1 09:23 發表

其實要好睇佢地點執,
因為新都城個站要執似乎都有難度...

如果你調走左102/106的話,
原本等佢地班人可能唔鍾意行去美麗閣等車...

如果調走2A個堆的話,
可能其他線原本快過2A的都變左同2A差唔多時間到....
所以呢 ...
眼鏡舖開個站畀隧巴囉。

北碼開果堆線一律唔停國都個站,
國都個站畀返18、81、81A、77、99、529等線,
八點半前既27都可以停國都,
方便上山學生。

眼鏡舖門口就一律畀紅隧隧巴停,
新都城門口就畀北碼開出果堆,
同埋鴨仔、2A等流水線。

東隧隧巴就只停港運城同集友門口。
Choi 發表於 2010-4-1 11:16 | 顯示全部樓層

怎樣改善81線客量?

既然不入銅鑼灣,定點發車和修訂分站也寥寥可數(有時連小巴也可搭載)
那麼可以怎樣提升81線的客量? 如果和41A分站併起,會否不能分流2號?
不彷考慮民康街至太康街上廊走半特快吧,或者買長單層行走.
新造的人、如鷹展翅上騰。
33XX 發表於 2010-4-1 16:04 | 顯示全部樓層

回復 17# 的帖子

行東廊根本無意思:

第一,勵德同興華唔需要一條特快嚟唔知做咩既線掛...

第二,上東廊車費一定加,咁樣反而更少人搭(而家已經得返老人家搭,因為北角返勵德41A比較貴),因為太康街上橋就同2X搶客(唔好同我講柴灣要特快,已經有8同8X),健康中街上橋又唔快得去邊.

要執81既,應該要拉埋2號同2A(甚至82)一齊重組先有效.
JN6854 發表於 2010-4-1 19:13 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2010-3-31 22:43 發表

其實一早應該咁攪0架啦
問題係要點先可以平衡各方利益

以下為個人意見,只供參考─
將全條英皇道連埋高士威道一齊執
(銅鑼灣道至柴灣道之間)
每區(分筲箕灣、西灣河、太古&魚則魚涌、北角、天后&銅鑼灣)按上客需要分組(落客有無需要請自議)
例:北角區 往南區同81一組 往灣仔(打後)一組 往九龍一組 東隧線一組
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
FJ5053 發表於 2010-4-1 19:40 | 顯示全部樓層

原帖由 33XX 於 2010-4-1 16:04 發表
行東廊根本無意思:

第一,勵德同興華唔需要一條特快嚟唔知做咩既線掛...

第二,上東廊車費一定加,咁樣反而更少人搭(而家已經得返老人家搭,因為北角返勵德41A比較貴),因為太康街上橋就同2X搶客(唔好同我講柴灣要特快, ...

如果掉轉唸, 81 唔同流水線重組, 而同類同既山區路線重組, 例如合併 529 (價位跟 529, 只係一人收小幾毫), 筲箕灣至炮台山道一段係差不多, 之後可以環繞成個寶馬山之後先返勵德 (類似 81A), 不過就會令百福道呢個位出現空缺.