hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 兩岸三地巴士 (B4) 廣州市巴士奇景: 一條路線, 兩間公司??!! ...
開啟左側

廣州市巴士奇景: 一條路線, 兩間公司??!!

wesley 發表於 2005-12-11 12:35 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

話說廣州市235號巴士, 由車裨(阜部, 即左耳仔邊)來往天河客運站, 由珍寶巴士公司經營

前3個星期左右, 突然見到235號線開始改由白馬巴士公司經營, 同樣奇怪在以前235號巴士係非常受歡迎既路線, 經常企滿或頂閘, 但轉到白馬巴士後, 就好似其他白馬巴士路線一樣, 客量相對欠佳

而奇怪的事在, 呢兩個星期仍然見有部份235派車係珍寶巴士, 司機制服仍然係珍寶服裝, 而珍寶色既巴士客量比白馬既235多好多, 即回復頂閘情況

唔知有無朋友知道內情? 議自我感覺響中國第三大城市, 出現以下情況, 確實有點荒謬........
millertong 發表於 2005-12-11 22:19 | 顯示全部樓層
白馬巴士同珍寶巴士有關係ga
好似白馬收購左珍寶
 樓主| wesley 發表於 2005-12-12 10:56 | 顯示全部樓層
下.......珍寶都應該算係廣州4大巴士公司之一, 同一三汽都係主要市區巴士公司, 雖然我知道廣州而家好多新巴士站廣告都係白馬, 但以一間少過10條路線既公司去收購, 好似有少少問題

雖然我都知一汽係比新穗個老闆買左先會橙化, 但始終珍寶係第一間民營巴士公司, 而且發展非常好

我去過白度search過,無任何有關珍寶既新聞, 而其他路線都無任何"白馬化"時, 對呢個消息有少少懷疑
millertong 發表於 2005-12-12 18:48 | 顯示全部樓層

但這個是事實
在珍寶較新的巴士車窗的角位
都有白馬個logo
http://www1.nanfangdaily.com.cn/ ... xw/200405280335.asp
可以看看這段新聞
白馬和珍寶是一條訂單過的
2201--969 發表於 2005-12-12 19:43 | 顯示全部樓層
[ref=442306]millertong[/ref]  在 2005-12-12 18:48 發表:

但這個是事實
在珍寶較新的巴士車窗的角位
都有白馬個logo
http://www1.nanfangdaily.com.cn/ ... xw/200405280335.asp
可以看看這段新聞
白馬和珍寶是一條 ...

哇, 段新聞都吹得好大下窩, 個記者現場發現都可以吹到咁,
HFF6111GK64採用了低地板、低入口、停站傾斜裝置、伸縮踏板、一級踏步、無台階的中間通道??? 竟然可以將一個二及踏步、片簧懸掛、冇斜板既車寫到咁,如果真係咁既話個記者是否應該……..

回樓主, 白馬、珍寶真係已經一家親,2003年底原珍寶已撤出廣州
樓主響廣州生活冇理由唔知掛?
其實上面已有板友講過,依家白馬係幫珍寶買車,HFF6111GK64個配搭係一樣既自動波車
另佢地車源依家都互通添, 唔信, 你去睇睇白馬840,用車如果仲係GZK6100空調車的話,DGZK6100空調車係原珍寶車, 車尾用”白馬巴士”蓋住咗”珍寶巴士”四字
而235既情况都只係左手交右手吧

[ Last edited by 2201--969 on 2005-12-12 at 22:19 ]
 樓主| wesley 發表於 2005-12-12 23:38 | 顯示全部樓層
唔講真係唔知, 雖然我都有留意近期白馬d新線用既係舊車(廣客), 但真係無留意白馬珍寶成一家

因為起碼車箱廣播唔同(白馬係自家廣播, 而珍寶係原三汽廣播)

仲有, 近期上一汽論壇, 好多朋友都話一汽應該可以按原定計劃, 下年初全冷, 而家一汽既全冷速度仍然驚人, 只剩底部份全熱巴士, 而14號可能仲有原色一汽色添

7年前香港既藍橙交替, 都要用接近5年先全冷, 而家一汽車比當年中巴多一倍, 竟然可以1年內全冷, 聽起都恐怖.........
2201--969 發表於 2005-12-13 00:46 | 顯示全部樓層

[ref=442600]wesley[/ref]  在 2005-12-12 23:38 發表:

唔講真係唔知, 雖然我都有留意近期白馬d新線用既係舊車(廣客), 但真係無留意白馬珍寶成一家

因為起碼車箱廣播唔同(白馬係自家廣播, 而珍寶係原三汽廣播)

仲有, 近期上一汽論壇, 好多朋友都話一汽應該可以按原定計劃, 下年初全冷, 而家一汽既全冷速度仍然驚人, 只剩底部份全熱巴士, 而14號可能仲有原色一汽色添

7年前香港既藍橙交替, 都要用接近5年先全冷, 而家一汽車比當年中巴多一倍, 竟然可以1年內全冷, 聽起都恐怖.........

白馬收購珍寶後指會保留珍寶

另一汽全冷方面之所以咁快, 我相信樓主都知係
因爲狂退熱車, 有好部分GZK6100只有6-7年車齡,
而長江熱車更只有5年車齡就被逼退役,
也有部分康明斯GZK6100同全數GZK6101過咗俾新穗,
情況比新橙更瘋狂,
仲有有部分柴油空調車因LPG推行又被賣走, 有咁多空缺就自然去買車

仲有一汽5分冇咗,得翻7個同番禺分公司, 是否意味着一汽會減少分公司去管理呢?

[ Last edited by 2201--969 on 2005-12-13 at 00:56 ]
 樓主| wesley 發表於 2005-12-13 12:10 | 顯示全部樓層
抱歉呀, 我唔係好清楚邊隻係6100同6101, 可唔可以比相睇下呀

長江車其實感覺ok架, 應該可以玩多5年, 新穗點解咁鍾意執舊車架, 佢d冷馬仲好d, 熱狗已經入左我搭車黑名單

但又聽講有d柴油空調車轉做lpg喎, 呢個我見過有架三汽改過, 唔知係貼錯label定真係改做lpg啦

琴日register上一汽論壇, 問一汽分幾多分時, 有朋友話3分同8分會合拼呀.....

我都搵日去影下一汽14先, 雖然就黎考試, 自己都已經無影巴相多年, 但經典時刻都係要去去啦
2201--969 發表於 2005-12-13 14:12 | 顯示全部樓層
[ref=442859]wesley[/ref]  在 2005-12-13 12:10 發表:

抱歉呀, 我唔係好清楚邊隻係6100同6101, 可唔可以比相睇下呀

長江車其實感覺ok架, 應該可以玩多5年, 新穗點解咁鍾意執舊車架, 佢d冷馬仲好d, 熱狗已經入左我搭車黑名單

但又聽講有d柴油空調車轉做lpg喎, 呢個我見過有架三汽改過, 唔知係貼錯label定真係改做lpg啦

琴日register上一汽論壇, 問一汽分幾多分時, 有朋友話3分同8分會合拼呀.....

我都搵日去影下一汽14先, 雖然就黎考試, 自己都已經無影巴相多年, 但經典時刻都係要去去啦

冇辦法啦, 一汽響廣州個名咁大, 而且響月票取消後就即有錢賺, 形象上都比新穗好啦,重視一汽多都正常, 多咗出來車齡只有4-6年既熱車咪過俾新穗取代D紅橋小巴都好啦

另改LPG方面, 依家一汽賣唔出既柴油車都會陸續改LPG, 另二汽、三汽、電車公司都有改,其中以三汽改得最多,連熱車都冇放過
要睇部車有冇改,其實睇睇發動機倉周邊有冇多咗好多散熱孔就得,而不需走埋車邊睇logo/label

一汽如果仲有廣客的話,就係GZK6100
而圖片方面,我容後貼俾你
#

[ Last edited by 2201--969 on 2005-12-13 at 15:37 ]
FBI2 發表於 2005-12-14 19:54 | 顯示全部樓層

[ref=442600]wesley[/ref]  在 2005-12-12 11:38 PM 發表:

仲有, 近期上一汽論壇, 好多朋友都話一汽應該可以按 ...

如果香港新城都玩車隊交換就好玩囉...
整架33去行6都唔錯..
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工