hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 第29屆香港電影金像獎頒獎典禮提名名單:(18/4/2010公佈 ...
開啟左側

[電影] 第29屆香港電影金像獎頒獎典禮提名名單:(18/4/2010公佈賽果)

JX9097 發表於 2010-4-19 09:39 | 顯示全部樓層

恭喜惠英紅勇奪女主角獎~!

男主角其實小弟tip冷門劉青雲
結果都係大熱華哥贏咗~
dl811 發表於 2010-4-19 12:19 | 顯示全部樓層

收視率

金像獎: 9點
以亞視近來所謂的「黃金時間兩點半」法則來說算是有所交待了。

同時: 鐵馬尋橋 32點
獎門人: 25點

來源: 19/4 881查篤撐

JX9097 發表於 2010-4-19 16:35 | 顯示全部樓層
9點以亞視而言都算成功喇...
始終大眾都有慣性收視呢個老毛病
Snoopy@FB8617 發表於 2010-4-19 17:32 | 顯示全部樓層

回復 12# 的帖子

其實已經成功
對台個陣放到咁強既
都仲有9點就真係算勁
PoohPoohJoe 發表於 2010-4-19 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-4-19 16:35 發表
9點以亞視而言都算成功喇...
始終大眾都有慣性收視呢個老毛病

仲用慣性收視做解釋係咪有點兒那個?
唔通要睇金像獎既都死都唔轉去ATV
係都要睇TVB咩-.-
如果佢想睇就轉
即係意味佢有權選擇
仲點慣性法?
JX9097 發表於 2010-4-19 23:01 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2010-4-19 19:42 發表
仲用慣性收視做解釋係咪有點兒那個?
唔通要睇金像獎既都死都唔轉去ATV
係都要睇TVB咩-.-
如果佢想睇就轉
即係意味佢有權選擇
仲點慣性法?

確實有一批人,不論亞視播d乜
佢哋都唔會睇(莫論係咪金像獎)
長期電視機只會開住無線
(就算明明對無線無興趣都要著住無線)
起碼小弟身邊都有呢類人
所以一d都唔出奇
PoohPoohJoe 發表於 2010-4-19 23:33 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2010-4-19 23:01 發表

確實有一批人,不論亞視播d乜
佢哋都唔會睇(莫論係咪金像獎)
長期電視機只會開住無線
(就算明明對無線無興趣都要著住無線)
起碼小弟身邊都有呢類人
所以一d都唔出奇 ...

佢地唔睇
即係意味著佢地有可能唔鐘意睇
某程度上有選擇過
唔鐘意睇就唔叫慣性啦掛?
JX9097 發表於 2010-4-20 07:48 | 顯示全部樓層
原帖由 PoohPoohJoe 於 2010-4-19 23:33 發表
佢地唔睇
即係意味著佢地有可能唔鐘意睇
某程度上有選擇過
唔鐘意睇就唔叫慣性啦掛?

問題係,咁多年,咁多劇集/綜藝節目
真係全部都唔啱睇?
就算當年還珠格格,百萬富翁都唔啱?
劇集唔啱唔緊要,新聞/尋找他鄉的故事呢類中性節目又唔啱?

就當所有亞視自家製作節目都咁啱唔合口味
咁港台節目又如何解釋?
喺無線播港台節目,調轉喺亞視播
何解收視會差一截?
時段,日子各樣都係相同
若果真係睇嘅,亞視播,應該會轉台呀?!
若果係唔睇嘅,何解無線播嘅時候,收視會高咁多?
PoohPoohJoe 發表於 2010-4-20 16:04 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-4-20 07:48 發表

問題係,咁多年,咁多劇集/綜藝節目
真係全部都唔啱睇?
就算當年還珠格格,百萬富翁都唔啱?
劇集唔啱唔緊要,新聞/尋找他鄉的故事呢類中性節目又唔啱?

就當所有亞視自家製作節目都咁啱唔合口味
咁港台節目又如何解釋? ...

唔岩就真係唔岩
時間你都識講對調,即係唔係同一時間
我而家唔係要推翻你既理據
而係要推翻根本無人證明到既野
有邊個真係問過人你鐘唔鐘意睇?
如果資訊唔流通
佢地唔知有ATV就可以話慣性
因為唔知既時候
佢唯有睇TVB
但係佢既然知道有ATV存在
慣性基本可以推翻
因為人唔會永遠都有同一觀感
電視台畫質都未必一樣
所以收視有差異有咩出奇?

補充:就算現實真係有慣性收視
都只會出現係同時段同日子既同一節目(信號來源一樣)
如果唔係
兩者有差異既時候
根本唔可以直接比較
而慣性收視就係比較兩者差異
都冇比較何來慣性收視
因為節目有差異代表觀眾可以選擇:1.睇ATV 2.睇TVB 3.唔睇
但一樣既時候
觀眾就會視其觀感作選擇
所以一樣既時候先會有慣性收視出現(但現實無咩可能會一樣)
請唔好再濫用慣性收視..

JX9097 發表於 2010-4-20 21:08 | 顯示全部樓層

原帖由 PoohPoohJoe 於 2010-4-20 16:04 發表 唔岩就真係唔岩
時間你都識講對調,即係唔係同一時間
我而家唔係要推翻你既理據
而係要推翻根本無人證明到既野
有邊個真係問過人你鐘唔鐘意睇?
如果資訊唔流通
佢地唔知有ATV就可以話慣性
因為唔知既時候
佢唯有睇TV ...

兩台做港台節目時間都一樣
只係觀眾睇唔睇嘅問題...

事實上真係好多人唔睇電視
(純粹想有把聲)
而開嘅時候都只會選擇無線