hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 沙中線動工無期
開啟左側

沙中線動工無期

樓主| barking 發表於 2010-4-16 21:30 | 顯示全部樓層

咁睇落現在的矛盾都在 "沙紅綫"
而東鐵過海段應該無咩值得爭詏
Snoopy@FB8617 發表於 2010-4-16 21:35 | 顯示全部樓層
其實政府早D堆上馬根本就冇問題
因為肯定有大把人又係到嘈
留定D時間又差唔多...
單係大磡村果到都應該有野睇
053h4 發表於 2010-4-16 21:39 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
DIH 發表於 2010-4-16 21:42 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010-4-16 21:30 發表
咁睇落現在的矛盾都在 "沙紅綫"
而東鐵過海段應該無咩值得爭詏

非也,近期的立法會文件中,包括有人建議會展站設於港灣道等的建議。
沙中線2009年3月、2009年9月討論過,下次最快都要2010年6月(4日!),
拖拖下又要2010年年尾先會有些少進展架喇。
cn2661_2d32 發表於 2010-4-17 00:45 | 顯示全部樓層
當年起輕鐵/西鐵洗乜諗咁多野.
政府話想起就上馬.起左先比人鬧.鬧極又點.都係大把人用.

仲有都係一句我講左好多次.英國佬當年打到去邊果度都比原本急速發展
點解.因為佢去到邊第一件事起鐵路. 提下當年兩條上大陸的火車planning.
大西北未起西鐵霉到咁. 沙田大埔呢d幾發達.
想發展舊區, 唔好諗咁多,鏟左條鐵路入去先算.
我覺得,先有鐵路再發展果區.你想果區有幾多人你就規劃乜規模的鐵路.
而唔係放左堆人入去,再諗需求幾大先起條鐵路.

下下都研究需求量先再諗起唔起鐵路.咁我睇古洞呢d地方一世都唔洗發展.

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
barking + 2 agree

查看全部評分

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
053h4 發表於 2010-4-17 12:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
on11358 發表於 2010-4-17 12:44 | 顯示全部樓層

原帖由 Kaix 於 2010-4-16 18:35 發表
如果沙中線急急上馬,又會有人話咨詢不足

因為總會有好多人到拍板一刻先至知有條沙中線

係外國,d野上過報紙,就全民皆知;
係香港,唔知咩係落馬洲支線、馬鞍山線嘅大有人在 ...

成日都話香港人國際視野有幾闊,偏偏自己身邊o甘細既地方都可以唔知發生咩事。
DIH 發表於 2010-4-18 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 on11358 於 2010-4-17 12:44 發表

成日都話香港人國際視野有幾闊,偏偏自己身邊o甘細既地方都可以唔知發生咩事。

唔好話國際視野啦,連「國家視野」都嚴重缺乏。

有一部分是先天的,香港在政治、經濟上都相對獨立,
七百萬人在千一平方公里自己玩遊戲,與內地的意識形態和歷史感不同,
日常生活也很少要離開這個彈丸之地,見識少無可避免。

另一部分就是後天缺乏向外探求的意欲,唔好話大陸丫,
即使文化上比較有親切感的台灣、日本都唔係人人熟悉。

香港,拎住本地圖,任何一條鐵路都不超過20個站,
在由一個城市中心去到另一個城市中心前便戛然而止。
台灣唔算大,但都有三直五市十一縣,香港只有十八「區」而已。
日本,單單東京都面積已經係香港兩倍,而且東南西北都同其他縣接壤,
一大片已發展區,想好似香港咁搭半個鐘頭巴士到自然海灘?咪發夢啦,搭特急都未到。

日本鐵路複雜,日本人都唔係識得晒;
但香港得兩個系統十條重鐵,d人都可以識唔晒,我真係冇野好講。
最抵死係搭錯車鬧人地指示不足、起條40年前已經規劃的鐵路話諮詢不足,競爭力下降都係抵死。

樓主| barking 發表於 2010-4-18 00:52 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-4-18 00:41 發表

日本鐵路複雜,日本人都唔係識得晒;
但香港得兩個系統十條重鐵,d人都可以識唔晒,我真係冇野好講。
最抵死係搭錯車鬧人地指示不足、起條40年前已經規劃的鐵路話諮詢不足,競爭力下降都係抵死。

其實,一個香港定居的正常日本人,
都未必記得晒 "兩個系統十條重鐵", 朋友公司的住港日籍經理,連邊個邊境口岸可以搭MTR也不清楚

無必要記,則不記也罷
 樓主| barking 發表於 2010-4-18 01:56 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-4-17 12:06 發表

問題係, 以前係反對"起"鐵路
而家係反對"點起"鐵路

去沿線, 除左黃大仙外, 無人反對起鐵路
但佢地係關注樹木, 保育, 走線, 工地, 出口, 通風樓
搞唔掂就講掂我, 否則就係唔理民意要反對

重有, 人流少, 又會有一 ...

重點係以前被重新安置的居民, 都覺得 "新居勝舊居", 因為地面段除了填海區, 普遍是木屋區
而且, 當年民智未開, 有地下鐵路都唔知自己有乜嘢用, 又唔知咩係通風樓, 條路軌點走無意見

當年起西鐵, 都有村民拉 banner 反乜反物, 不過, 若非親身到元朗鄉村目睹, 好多人係唔知道發生緊呢件事..
在資訊落後的年代, 淨係坐係度食住花生, 當然無戲睇