hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 汽車及其他模型 靈"丹"妙藥
開啟左側

靈"丹"妙藥

stagecoach 發表於 2005-12-17 02:21 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

吊命中...

George仔 發表於 2005-12-20 08:31 | 顯示全部樓層
點解係吊命中既?
我覺得應該係晒命中喎!
#;D#;D#
 樓主| stagecoach 發表於 2005-12-23 00:21 | 顯示全部樓層
George仔兄,小弟因工作繁忙未能回覆您在碧血"丹"心的提問:
撘單買多架不是問題,只是可遇不可求。
其次便是金錢問題,車價、郵費和匯率動輒共數千港元,
所以要有心理準備。 #;)
George仔 發表於 2005-12-25 13:16 | 顯示全部樓層

stagecoach兄
10000%同意你所講, 可遇不可求
上次一問完你關於撘單買Daimler之後
我再上ebay.com睇下竟然比我搵到
仲要係非一般既DS420
呢架係皇太后既坐駕 [thx stagecoach兄]
顏色配撘得十分完美
實在太正喇

不過我都好想再買多一架黑色版本
始終對黑色情有獨鍾

愛不釋手

OT:
前幾日經過HH見到呢架野
發左顛咁唔理三七廿一即刻買左
如果佢有Toyota Century賣就更加Perfect!!#;D

樓主| stagecoach 發表於 2005-12-28 03:17 | 顯示全部樓層
原帖由 George仔 於 2005-12-25 13:16 發表
stagecoach兄
10000%同意你所講, 可遇不可求
上次一問完你關於撘單買Daimler之後
我再上ebay.com睇下竟然比我搵到
仲要係非一般既DS420
呢架係英女王既坐駕
顏色配撘得十分完美
實在太正喇
[img]http://w ...

剛從外地返港,一上來就見到 George仔兄 買到心頭好,
真係恭喜晒,有一份咁正的聖誕禮物。:
您比我幸福得多,因為我足足等了十年才覓到第一部 Daimler 入伍。

俾背景資料您啦:
其實 NLT2 不是英女王坐駕,真正主人係已故皇太后。
這模型產量不多,約數十部,屬後期版。

當我購入第二部 Daimler 時,同時亦得悉有 NLT2 出售(不知是否這部)
及不同顏色的硬頂、開薘和靈車版,但最後都是多購一部黑色硬頂版本。

由於模型製造廠的創辦人已於2002年7月去世,並一直停產,
直至2005年夏季,公司在輾轉下在被其他廠商收購,
但仍未有重售 DS420 的計劃。
因此該廠的 DS420 售價一路高企,可謂"買一部,小一部",
所以現時在市面上只有二手 DS420 Limousine 流通。

但是我有一問題:
NLT2 bumper 上應該裝有三個專屬皇太后和皇室的徽章,
為何  George仔兄 的愛驅沒有呢?
George仔 發表於 2005-12-29 00:17 | 顯示全部樓層
原帖由 stagecoach 於 2005-12-28 03:17 發表

剛從外地返港,一上來就見到 George仔兄 買到心頭好,
真係恭喜晒,有一份咁正的聖誕禮物。:
您比我幸福得多,因為我足足等了十年才覓到第一部 Daimler 入伍。

俾背景資料您啦:
其實 NLT2 不是英 ...

嘩嘩嘩!!真係乜都難唔到stagecoach兄
係係係..........改番皇太后先
我相信你既資料都係呢個網度黎
http://www.myds420.info/models.html
呢架車我買番黎果陣都已經冇徽章
我都係bid左先知.............#:`(#:`(
運到黎仲甩左個mascot#]
right side mirror仲斷埋, 好肉痛 #:`(#:`(

不過其實
呢架車$3000會唔會貴左D?
你果兩架黑色DS420大概要幾多錢??
係咪都係MiniMarque43?

再OT一問:
小弟遲下會去英國
唔知stagecoach兄知唔知倫敦邊度有1:43既車仔賣呢??
THX...!!!
Neo 發表於 2006-1-3 11:03 | 顯示全部樓層

見大家post咁多車.,
我也分享一下....一架1965的benZ

註: 由www.miniaturmodellparadies.de轉載