hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 巴士舊文庫 巴士掛牌資料精華 (B11-21) 2010年5月份九巴/龍運車輛調動消息
開啟左側

2010年5月份九巴/龍運車輛調動消息

GR1473 發表於 2010-5-22 21:23 | 顯示全部樓層

GR1473 發表於 2010-5-22 21:30 | 顯示全部樓層
nickhei 發表於 2010-5-22 21:44 | 顯示全部樓層
bkeie1986 發表於 2010-5-22 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 GR1473 於 2010-5-22 21:23 發表

咁講啦,我好彩冇坐過K廠司機係碌既.
但次次坐阿慢世魔王呢...
有時間都可以變遲到
仲要10次坐10次都碌,真係嬲到呢.
我諗後車個掛牌6仔司機都唔係慢既.
其實只要用正常速度行既,後車要追
到佢唔係難事,問 ...

上次坐fh 1058 ok喎...
長沙灣去九龍灣 25分鐘都唔使..
tomchanhk 發表於 2010-5-22 22:12 | 顯示全部樓層
原帖由 GM3701 於 2010-5-22 13:13 發表

同意= =
換3次牌=換前,後,左 3個?
白板....應該就黎可以換走7303,9560了

先做234A後做40P再返40,係咁換3次牌
換走2部3+2又入返2部3+2呢

原帖由 GR1473 於 2010-5-22 21:30 發表

算啦,呢條線既班次真係比33A衰千萬倍
我真係次次等40都會見到33A係會準時開車囉.
相反40今日鐘意就開15,聽日同一架車可以開10
跟住後車又正常咁開30.
仲要日日都係咁,忍左2年真係忍夠晒.
好彩已經唔駛再坐 ...

之前D人就係咁鬧33A D班次,家陣變咗40...
人地33A家下升到用直梯,我不求40用靚車只求換返部2+2都仲未等到,佢碌我都坐得舒服D呀...
我家下幾乎晚晚都要撘40,撘之前都打上九巴問時間,真係好多時日日唔通時間
有時連續2日打都係同一個人接同覆同一個時間(正常開車時間),真係有時都打到我唔好意思,心稔個接線服務員又係依個人打黎日日問時間
但係無奈既係佢早1分鐘開我就係差個1分鐘撘唔到又要等多2-3個字,唯有次次撘都問,就住去追班車

40 219P 219X 621
DK5416 發表於 2010-5-22 22:29 | 顯示全部樓層
原帖由 AP149 於 2010-5-22 20:24 發表

而家個問題係238X係夾硬pass,如果係完全冇問題黎pass o既話,我相信唔洗掛左一個月唔夠就甩牌,
同埋我冇講過唔pass都照做吒一點,但112係夾硬黎都唔pass,如果唔係當初都應該比左

我冇話過我最醒,238X係一試完話得就 ...

其實呢單野咪同171唔用得超豪差唔多??

班car佬有心玩野唔想渣果隻車款就特登去做野.....
HM2767 發表於 2010-5-22 23:32 | 顯示全部樓層

原帖由 MT695 於 2010-5-22 10:37 發表
係12A-S31做,12A加蛇個陣冇轉過order字軌

係我打錯o左, sorry~
Aren't you glad?
FD5410 發表於 2010-5-23 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 nickhei 於 2010-5-22 21:44 發表

HW5476個1波拖好耐都未上2波,前日HW5476 @ 37,跑葵涌道得3波低轉
JA5223同JA6071梗係正
HW5476、JA5239掛235,唉

三波低轉...即係得六十左右...
以前仲好似係掛63X,唉...
即管放長雙眼睇下 235M 同 235 金車頂閘上斜既分別
KR4210 發表於 2010-5-23 00:21 | 顯示全部樓層
原帖由 EH9097 於 2010-5-22 18:34 發表

我想問呢2部車是否代FN6870及FN7995既位置??
MT4228仲係唔係79K掛牌車??
而家79K是否只有FP2107個位置仍然係吉位??

全對
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
dicksonboy 發表於 2010-5-23 09:53 | 顯示全部樓層

原帖由 DK5416 於 2010-5-22 22:29 發表

其實呢單野咪同171唔用得超豪差唔多??

班car佬有心玩野唔想渣果隻車款就特登去做野.....

差無幾喇~ 不過係唔係一班car佬就唔知喇~
呢件事好過癮架~
換車仲要響人地33A上牌無耐就特登拎返出黎
睇黎果架LE3787可能改裝過,特別唔適合行238X

Idiotism is idiots being idiotic