hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 深航消息2則
開啟左側

深航消息2則

AA48@43A 發表於 2010-4-28 21:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

“南都号”首航上海世博
http://gcontent.nddaily.com/c/85/c850371fda6892fb/Blog/a4a/3ce664.html

国航入主深航承诺“五不变
http://gcontent.nddaily.com/1/58/158fc2ddd52ec2cf/Blog/6e1/d6e146.html

繼澳航後, 國航在珠三角的勢力又增強, 應該唔會又蝕錢嘅...

直通快線  連繫機場
ctb213 發表於 2010-4-29 01:17 | 顯示全部樓層
國航有一個毒瘤澳門航空,每年都將在其他地方賺的錢化為污有,而且是死症,不知道什麼時候才有轉機
AVD1 發表於 2010-4-29 16:23 | 顯示全部樓層
原帖由 ctb213 於 2010-4-29 01:17 發表
國航有一個毒瘤澳門航空,每年都將在其他地方賺的錢化為污有,而且是死症,不知道什麼時候才有轉機

我會認為澳門一個咁小人 o既地方, 根本真係需唔需要一個機場都成問題
除非佢要發展成為 LCC 基地, 但係同時香港唔可以爭咁先有機會 (連帶澳門航空轉營)

如果再去咁落去, 港珠澳大橋一通車
睇唔到澳門航空業前景會點 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
stevenlim84 發表於 2010-4-29 19:51 | 顯示全部樓層

澳門應該善用香港和深圳機場,四十萬人就開機場根本不夠客,何況附近有那麼多機場。

講開又講,珠三角已經很多機場,現在佛山又開機場,肇慶又建機場,根本有沒有這樣大的需求!只要高鐵網絡好D,把高鐵和機場連接起來,3-4個機場就夠用。
av455hk 發表於 2010-4-30 14:47 | 顯示全部樓層
澳門一向貪心, 想食晒0的台灣同大陸轉機客咋嘛
澳門個機場0的設施又廢, 機場雜費又貴到爆
除0左發展廉航都唔知用0黎做乜
AVD1 發表於 2010-4-30 16:35 | 顯示全部樓層
原帖由 av455hk 於 2010-4-30 14:47 發表
澳門一向貪心, 想食晒0的台灣同大陸轉機客咋嘛
澳門個機場0的設施又廢, 機場雜費又貴到爆
除0左發展廉航都唔知用0黎做乜

根本上澳門根本要做大陸轉機客一早比廣州, 香港食哂,
就算澳門人要坐飛機差唔多全部都黎香港走,
除左 LCC, 根本澳門真係可以話乜都做唔到 ~
ksmbh 發表於 2010-4-30 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-4-30 16:35 發表

根本上澳門根本要做大陸轉機客一早比廣州, 香港食哂,
就算澳門人要坐飛機差唔多全部都黎香港走,
除左 LCC, 根本澳門真係可以話乜都做唔到 ~

有港珠澳澳門咪可以真係做香港LCC客囉...
應該唔會頹過而家....

深航搞得幾好阿
比國航食左有點可惜.
 樓主| AA48@43A 發表於 2010-5-1 04:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-4-29 16:23 發表

我會認為澳門一個咁小人 o既地方, 根本真係需唔需要一個機場都成問題
除非佢要發展成為 LCC 基地, 但係同時香港唔可以爭咁先有機會 (連帶澳門航空轉營)

如果再去咁落去, 港珠澳大橋一通車
睇唔到澳門航空業前景會 ...

澳門航空業多得澳航唔少la...

又要攪線又唔開...以前非凡開日本線, 澳航先跟住開...泰國同台北線澳航班次仲少過外籍航空...

澳航貨運仲慘, 連濕租高峰有9架A300F, 依家得4架之餘仲唔係日日有機飛, 最慘拎咗架A300客機改貨機....

算吧la...澳門一日有澳航, 想重返大洋州都難...
直通快線  連繫機場
AVD1 發表於 2010-5-1 17:13 | 顯示全部樓層
原帖由 AA48@43A 於 2010-5-1 04:42 發表

澳門航空業多得澳航唔少la...

又要攪線又唔開...以前非凡開日本線, 澳航先跟住開...泰國同台北線澳航班次仲少過外籍航空...

澳航貨運仲慘, 連濕租高峰有9架A300F, 依家得4架之餘仲唔係日日有機飛, 最慘拎咗架A30 ...

澳航最線都係 A320 系列
想飛得遠都難啦 (頂多都係亞洲區內) ~
oman 發表於 2010-5-1 20:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2010-4-30 22:35 發表

有港珠澳澳門咪可以真係做香港LCC客囉...
應該唔會頹過而家....

深航搞得幾好阿
比國航食左有點可惜.

有左港珠澳大橋,澳門可以大攪,成為廉航基地!
係澳門落機,再搭巴士返香港。