hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴 82M/82X 計劃有新建議?
開啟左側

[服務調整] 新巴 82M/82X 計劃有新建議?

kay 發表於 2010-5-4 17:47 | 顯示全部樓層

原帖由 FD5410 於 2010-5-4 17:44 發表

其實新記絕對可以用 798 個方法
你肯俾我 cut 84M 非繁,我就肯開 82X
你唔肯,就維持原狀...

82X呢個,佢開唔成咪照用勞改車行84m,
反而796B個堆就蝕得甘d....
世界很簡單 人類很複雜
nwfb1001 發表於 2010-5-4 17:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Cantona 於 2010-5-4 17:13 發表

84M或建議中的82M完全有其他交通工具或路線可取代,81則有勵德村、興華村兩個獨市位
怎可相提並論?

獨市位又點? 有客先得o架,81坐擁(最少)兩個獨市位都要廿分鐘一班
LP1200 發表於 2010-5-4 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2010-5-4 05:59 PM 發表

獨市位又點? 有客先得o架,81坐擁(最少)兩個獨市位都要廿分鐘一班

邊個話勵德冇人搭?
就算興華人唔等,峰華人都會特登等81出去同返屋企
Lovey Dovey
Choi 發表於 2010-5-4 20:26 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-5-4 17:09 發表

縮短81再加82/2A等轉乘

81已經無可改動。
縮短延長上廊上山半直通甚至走舊路通通不行。
我在乘客會議上得知此綫主要服務兩端和中間流水。
所以我想深夜時段減班是唯一可行辦法。
就算踢82M上興華,勵德也沒車往東區。
除非41A換雙層加雙向並轉乘優惠,
否則根本沒有可能將81踢出勵德。

同樣,死留82M可能只是緩衝,
或者留來服務半價客。

不如鼓勵乘客善用85分段吧。
反正85也有剩餘客量服務分段客。
新造的人、如鷹展翅上騰。
SV60 發表於 2010-5-6 01:25 | 顯示全部樓層
新記想開82X想到出面
81有(社區中)咁多人及因素撐住唔比佢摺,唯有郁線皇
(如果唔係咁多人同啊牛一齊撐著,十年前就同88一齊拜拜啦,又要派短車,又要收得平)
SKW以東,81行邊到82X就唔行邊到,令到(迫)部份搭82去部份環翠、與華一期、柴斜 o既乘客轉乘81
82X 唔單止可以善用81現有資源,D車仲可以唔洗日日爬柴斜,引擎,波箱,迫力都無咁快壞,油都食少D
20min 82X 試金石 only, 如果柴灣東o既客受落,減車o既唔只係82M,仲有82
82M 只係開82X o既成本之一,醉翁之意不在82M

朝早仲有84S(82S)就話好D,下畫放學o既柴斜學生就辛苦曬啦

天空之神 發表於 2010-5-6 04:08 | 顯示全部樓層
82X 根本就開硬
就算 84M 取消唔到一樣可以減佢班抽佢車
如果 84M 存在的話 , 81,82 一定比人放左上檯等減班
.
nwfb1001 發表於 2010-5-6 09:22 | 顯示全部樓層

原帖由 天空之神 於 2010-5-6 04:08 發表
82X 根本就開硬
就算 84M 取消唔到一樣可以減佢班抽佢車
如果 84M 存在的話 , 81,82 一定比人放左上檯等減班

2A、2X、8P、82、106各減一架車都已經5架喇
VA54-HN8897 發表於 2010-5-6 10:07 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2010-5-6 09:22 發表

2A、2X、8P、82、106各減一架車都已經5架喇
講真,81 本身冇咩能力再減,而且都仲叫有一定客量,新記先唔會好似46X 咁陰乾佢,尤得81 繼續做「接線」好過
以我睇係減就一定搵82 黎郁先,106 過海線反而應該唔會點郁
講真,如果82 唔整疏D 的話點局班客坐82X 呢, 其次以我估計就係2A,2X,呢兩次好抽過8P 因為佢冇8P 咁好食,但總體黎講呢堆線大把本錢放一部半部車出黎

東區咁多線減一部半部絕對唔覺,何必搵一條減左少少車都已經差天共地o既81去cut 資源俾82X
ctb8107 發表於 2010-5-6 13:15 | 顯示全部樓層
原帖由 VA54-HN8897 於 2010-5-6 10:07 發表
講真,81 本身冇咩能力再減,而且都仲叫有一定客量,新記先唔會好似46X 咁陰乾佢,尤得81 繼續做「接線」好過
以我睇係減就一定搵82 黎郁先,106 過海線反而應該唔會點郁
講真,如果82 唔整疏D 的話點局班客坐82X 呢, 其次以我 ...

我大致上同意你既講法, 不過都想補充少少,
其實我個人留意到, 2X既班次已經去到接近冇得減,
雖然2X係密車, 但其實都遠遠不及8P, 經常見到3部8P先有1部頂閘既2X,
但本身2X需求是不比8P少, 所以2X既減車空間很有限。
kay 發表於 2010-5-6 13:19 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb8107 於 2010-5-6 13:15 發表

我大致上同意你既講法, 不過都想補充少少,
其實我個人留意到, 2X既班次已經去到接近冇得減,
雖然2X係密車, 但其實都遠遠不及8P, 經常見到3部8P先有1部頂閘既2X,
但本身2X需求是不比8P少, 所以2X既減車空間很有限 ...
有8P,大可以玩掩眼法,
況且82X一轉都唔係真係好耐....
世界很簡單 人類很複雜