hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 免費報紙討論
開啟左側

免費報紙討論

091320906 發表於 2010-5-5 17:30 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

OTIS401 發表於 2010-5-5 17:53 | 顯示全部樓層
小弟今年頭開始轉搭馬鐵番學
亦開始了五日都有免費報紙睇的生活...
直至Study leave為止

最常看的是頭條,十日有九日都拎到
後面果D垃圾緋聞通常都冇興趣唔睇
廣告又真係幾多下既,不過係免費既又奈佢唔何...
優惠卷應該係咁多份報紙最多的
以前坐係隔離果個女同學成日問我唔要既話俾佢...
借份報紙俾人睇,下場就係份報紙唔見左好多野...........

其次的是都市
拿起來薄薄的,料係三份中較少的
不過都認同樓上所說的,文章條理分明
算係優質報章黎

最後係AM730,小弟經過的地方冇派
冇咩印象...
JX9097 發表於 2010-5-5 18:10 | 顯示全部樓層
小弟反而最鍾意睇頭條
其次係都市,最尾係730

雖然頭條比較建制派少少
但係感覺最好睇(內客上)
優惠劵亦比較多

都市都幾好,感覺持平
只係略嫌薄咗少少
通常幾個站就睇哂
kay 發表於 2010-5-5 18:34 | 顯示全部樓層

我覺得論報章政治立場,am仲勁過頭條
頭條無計,佢個集團既特色黎......

平時唔想要咁大份報紙,多數都會捨頭條要am。

am我覺得佢d設計都幾正,同傳統報紙有個鮮明對比。
世界很簡單 人類很複雜
fm1234 發表於 2010-5-5 19:32 | 顯示全部樓層
以前免費報紙唔俾人睇好,又話好快打柴,睇離好似有排都唔會有咩危機。
睇既人真係幾多,廣告收入又可以多D。

免費報紙都真係幾好,對於我呢D無咩時間睇哂一大份報紙既人,都叫可提
供主要既新聞資訊
zoom...zoom...M6
DIH 發表於 2010-5-5 20:42 | 顯示全部樓層
我三份都有睇過,我的喜好是:am730>都市>頭條

am的專欄幾好睇,新聞同評論都對胃口;
都市黃毅力的專欄都好有啟發性,但新聞方面略嫌單薄,簡體頁同英文頁令份報紙好似散收收咁。
頭條就太多廣告、太多八卦娛樂、政治取向不對胃口(這不是重點,前兩者才是),所以唔會主動拿來睇。
 樓主| 091320906 發表於 2010-5-5 20:50 | 顯示全部樓層

ming 發表於 2010-5-5 20:56 | 顯示全部樓層
少看730
內容沒太大意見
但幾乎每版都有齊豎排、直排
看見一大堆向右翻轉90度的阿拉伯數字和英文
感覺難頂

頭條... 星島精簡版
感覺新聞內容偏短
廣告實在太多
不過當然啦
頭條不能做得太好
否則星島可以執笠

都市內容平實
不少也是二手新聞
而且截稿時間相當早
唔似得頭條會有第二版
AA48@43A 發表於 2010-5-5 21:34 | 顯示全部樓層
730>頭條, 我少在朝早搭地鐵, 冇乜點睇都市, 所以唔評論

730內容全面d, 廣告量適中,加上鐘意佢既評論專欄, 所以會睇730多d
頭條有星島做backup, 突發同焦點新聞的量同理資料一定多過730, 不過親政府立場太露骨, 我冇咁鐘意.

不過730派紙「快」過頭條, 派完冇下轉, 唔知係多人拎定印紙少, 仲有派發點頭條多過730...
直通快線  連繫機場
 樓主| 091320906 發表於 2010-5-5 21:54 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽