hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 今日同車長閒談時所知的一點小消息(關於111) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 今日同車長閒談時所知的一點小消息(關於111)

JX9097 發表於 2010-5-12 09:39 | 顯示全部樓層

原帖由 bustop 於 2010-5-12 09:01 發表
呢頭先話政府浪費公帑起停車場,
果頭又叫政府設計新巴士線俾公司競投,
政府用心良苦起條咁闊的冷氣天橋駁港鐵,
就係計好晒數俾成座山的人行落觀塘道搭車架啦.
你地多謝都冇聲,
仲咁多要求. ...

邊個話條天橋有冷氣?!
JX9097 發表於 2010-5-12 09:41 | 顯示全部樓層
原帖由 JM219 於 2010-5-12 00:04 發表
  在今早新巴已派出VA54去試路,私牌經由彩石里上彩德沿111線去中環,以便計算行車時間.

此車今早曾在紅隧口埋站作試時間,不排除有人影到相.

佢由彩石里上的話就真係serve唔到彩盈邨一帶ga la wo...
何解唔喺牛頭角開上山,serve埋彩盈邨/彩霞邨呢...
(即使唔由牛頭角開,都經彩霞道上啦)

唔通運吉真係覺得彩盈好近港鐵站?!
卡達哥 發表於 2010-5-12 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2010-5-11 21:53 發表

有需要起既社區中心唔起,走去起停車場...

應該下層巴士總站,上層社區中心/商場(等等)就最理想...

依家新建屋村不會再起大型商場,只會由地面店鋪取代,
希望把人流留在地面和節省資源,
例子有清河村和天晴村...

不過話時話,住公屋,除左部分人拍返工車外,
整個咁大的停車場停空氣嗎?
JX9097 發表於 2010-5-12 12:37 | 顯示全部樓層

原帖由 卡達哥 於 2010-5-12 11:31 發表

整個咁大的停車場停空氣嗎? ...

其實屋邨停車場真係唔太需要
講真,冇乜公屋居民係有車一族
反而佢哋最需要嘅公共交通就做得最差
彩德邨/彩盈邨只靠條83M(彩德好少少,將會有條111P)
彩福邨就真頭乜都冇,唔行就唔使旨意有車搭

呢三條邨當中,只有彩盈邨係比較近港鐵站
(所謂近都要行10分鐘先到港鐵站)
另外兩條真係自生自滅咁款
紅小又上唔到去做生意
只好嘆句無可奈何...
kay 發表於 2010-5-12 12:39 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-5-12 12:37 發表

其實屋邨停車場真係唔太需要
講真,冇乜公屋居民係有車一族
反而佢哋最需要嘅公共交通就做得最差
彩德邨/彩盈邨只靠條83M(彩德好少少,將會有條111P)
彩福邨就真頭乜都冇,唔行就唔使旨意有車搭

呢三條邨當中,只有彩 ...

停車場都算係一個有利可圖的項目。

只要係一d泊位比較靚既,都可以貴過其他位
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2010-5-12 12:42 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2010-5-12 12:39 發表

停車場都算係一個有利可圖的項目。

只要係一d泊位比較靚既,都可以貴過其他位

問題係...有幾多泊位比較靚?
而且條條邨都整番個停車場
空置率高(收入少)嘅時候,維修/保安成本點cover?
FN1967 發表於 2010-5-12 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 卡達哥 於 2010-5-12 11:31 發表

整個咁大的停車場停空氣嗎? ...

計計條數,
市區屋邨有蓋停車場,要成2000蚊一個月...!
未計仲有時租...
幾乎/分分鐘仲貴人住....!

專登起大D個停車場,
等D人出聲話浪費,再要求可以租俾邨外人...!
然後慢慢收租先唔浪費呀...!

開商場無人流無人會租....!
但停車場唔同,車一定要搵地方泊....!
FN1967 發表於 2010-5-12 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-5-12 12:42 發表

問題係...有幾多泊位比較靚?
而且條條邨都整番個停車場
空置率高(收入少)嘅時候,維修/保安成本點cover?

2000蚊一個月,有10架租都20000蚊啦...!

重點應該唔會少過十架掛...!
S3BL121 發表於 2010-5-12 13:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FN1967 於 2010-5-12 12:46 發表

2000蚊一個月,有10架租都20000蚊啦...!

重點應該唔會少過十架掛...!

彩盈彩德彩福幾條村個地理位置咁「優越」
你會唔會俾2000一個月泊上去, 泊完車後又要搵辦法離開
粵B 66645 311常用車
FN1967 發表於 2010-5-12 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL121 於 2010-5-12 13:21 發表

彩盈彩德彩福幾條村個地理位置咁「優越」
你會唔會俾2000一個月泊上去, 泊完車後又要搵辦法離開

啟德出面幾個爛地相信政府都好快收返...!
到時D車主又找不到新場...!
有可能焗住上去....!