hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 284轉為循環線
開啟左側

[服務調整] 284轉為循環線

JX9097 發表於 2010-6-8 14:06 | 顯示全部樓層

原帖由 A320 於 2010-6-8 13:30 發表
83X改碩門, 到時輪到廣源果班禮義廉發癲都似....

83X拉去碩門變全日的話,除笨有精啦...

雖然唔係總站,但車程都係咁多
唯一影響就係未必揀到位坐啫
(若果咁都反對,佢哋同麗港城居民有咩分別 )
Wright---AVW16 發表於 2010-6-8 16:33 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

而家廣源班人係非83X服務時間都係冇得揀位坐

話時話,遲下82X會唔會搬返入避車處度泊,同284對調上落位置?而濱景站長都應該兇多吉少
Snoopy@FB8617 發表於 2010-6-8 17:50 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-6-8 14:06 發表

83X拉去碩門變全日的話,除笨有精啦...

雖然唔係總站,但車程都係咁多
唯一影響就係未必揀到位坐啫
(若果咁都反對,佢哋同麗港城居民有咩分別 )

但我記得要89D唔上黃泥頭除左要有83X外
仲有要求開多條線去馬鞍山
GK9636 發表於 2010-6-8 18:55 | 顯示全部樓層

原帖由 dl811 於 2010-6-8 10:53 發表

89B早繁會否頂閘就好睇新翠站。
呢個站係可以將 89B 吉車打爆。

假如之前來了一部頂住閘來的 80 , 之後部 89B 100% 會頂住上獅隧
另外部 0815 到新翠的 80M 柯打 ADS 都會頂(但假如好間唔中搵左架大車做呢個柯打 ...

80唔收車好少會飛新翠, 係近期起碼收1.5部車就搞到飛站
GK9636@ATENVIRO
KS8269 發表於 2010-6-8 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dl811 於 2010-6-8 10:53 發表

89B早繁會否頂閘就好睇新翠站。
呢個站係可以將 89B 吉車打爆。

假如之前來了一部頂住閘來的 80 , 之後部 89B 100% 會頂住上獅隧
另外部 0815 到新翠的 80M 柯打 ADS 都會頂(但假如好間唔中搵左架大車做呢個柯打 ...

請問幾時先會有好間唔中搵左架大車做呢個柯打?
GK9636 發表於 2010-6-8 20:48 | 顯示全部樓層
原帖由 KS8269 於 2010-6-8 20:01 發表

我諗80M果架大極都係ADS, 唔知係咪暗示81大D的柯打呢
GK9636@ATENVIRO
GU9338 發表於 2010-6-8 20:59 | 顯示全部樓層

原帖由 KS8269 於 2010-6-8 20:01 發表

當 80M - S1 學左某日 81K - S1 出 11  米車就有機會
請用文明來說服我。
DT716@71A 發表於 2010-6-8 22:05 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

83X 揀位方面,以目前83X 班次,黃泥頭上車當然可以啦!
但係以成個新區呢計,一區一線,有人有位揀同時有人要企,關鍵在於你係咪熟客,知唔知班次開幾點等等,即使未熟客,到站岩岩開車,佢地都係會企,因為83X 比起其他大老山出東九嘅線為疏,你根本無得揀

但係83X 改為碩門,經牛皮沙街愉翠苑外,可行,因為可以話將83X 嘅服務人口加最少三分一
83X 就有加班空間,83X 因延長路線而無法登車嘅問題唔難彌補

仲有,前面話鐵路專站,港鐵惡晒,都睇果個地方嘅規劃——即係屋宇類型而定
康城站現時係人口低,但係當一定規模,例如一期全期入伙之後,有無機會開巴士線呢?我都係唔樂觀
但係,換現時我地談論之碩門邨,如果有一定地理條件因素改變,讓土地有空間可以擴建,你認為開巴士線之機會又樂觀與否嗎?我相信後者比較肯定

為什麼會這樣呢?原因就是我所講的「屋宇類型」啦!
康城是私人樓宇大型屋苑,由於其入住者為中產階段,故此交通習慣、時間價值等因素影響下,使用港鐵之慣性預期較高故此開辦巴士線之機會不大
但碩門邨屬公營房屋,由於交通習慣受車資這個經濟因素影響,故此,一般規劃並不能讓鐵路全面壟斷,必須要保留部分空間(運載力)予巴士作為平衡選擇,加上往東九——傳統上之工貿區,巴士普遍比鐵路有較大優勢(除少數新界區分:荃灣市、西貢等)故此,在計算晨特服務線之下游附帶客源下,有一定誘因,無論89X 特別班次甚至兩味服務83X 實在值得支持,想想看,你晚上一個人,從小瀝源路下街回碩門邨經安門街小橋,都有夠靜,蠻恐怖

這個分析是由西九龍交通巡禮其中一集.海麗邨而來,入面講到自從971 也開入海麗以後,海麗總站卻已經爆滿,不要說「飯坑」,連飯位都不夠,原因是海麗之屋宇原訂為居屋,規劃下之交通是鐵路接駁為主,故總站較細,而改為公屋邨才發生這個問題,新記師傅吃飯要車擺街

即便同是下一站之愉翠苑,部分近林大輝中學之樓宇與美碩樓有相同往港鐵站之距離,也見不得愉翠因此而對巴士之需求是較細(愉翠苑有部份樓宇交樓時在馬鐵通車後),但愉翠居民仍然願意選擇較遠之過海或東九巴士服務
也進一步補充巴士之重要性與必要

反之,碩門之67A 乃因67K 而來,原本往來亞公角山一帶之乘客已經很有限,容量又不是特別多,因而要加停石門補足客量,到了67A 開辦,是因為碩門客群已由小巴公司培養出來,可以獨立成線,到這個時候才主動提出派一條區內接駁大線進去,這又有點兒過份,即便是不加車費,既然小巴公司能夠靠這座山加這條邨站得穩,又不必要為此而打擊這條小專線,也給他們一點生存空間
KS8269 發表於 2010-6-8 23:34 | 顯示全部樓層
原帖由 GU9338 於 2010-6-8 20:59 發表

當 80M - S1 學左某日 81K - S1 出 11  米車就有機會

可惜部 S1 做完 89B 仲要做 80M,
想上段派十一米車都無機會
ksmbh 發表於 2010-6-8 23:49 | 顯示全部樓層

這個分析是由西九龍交通巡禮其中一集.海麗邨而來,入面講到自從971 也開入海麗以後,海麗總站卻已經爆滿,不要說「飯坑」,連飯位都不夠,原因是海麗之屋宇原訂為居屋,規劃下之交通是鐵路接駁為主,故總站較細,而改為公屋邨才發生這個問題,新記師傅吃飯要車擺街巴士,鐵路,生活$ ]0 m. L. A  b5 k( J/ c

根本部門係各自為政,
導致車站規劃往往脫離現實需求,
出現健明村巴士站冇車用,
海麗車站逼爆此等景像....

83X現時只走繁時
非繁得貴價89D
因此係巴士公司手上係有用來伸展服務地區的籌碼
就睇佢點出手遮...