hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士迷吹水區 (B22) 疏車但有12米雙層巴士掛牌車的九巴路線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

疏車但有12米雙層巴士掛牌車的九巴路線

ASV50 發表於 2010-6-10 23:44 | 顯示全部樓層

原帖由 LM1933@641 於 2010-6-10 22:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

16只有頭尾數班車是15分鐘一班,其餘時間也是個位數字,這樣也是疏車?...
以上路線也是如此...
若是以此標準,相信只有273、273A等數條線不符樓主要求=.=

回主題:

全日只有數班從坑口北開出班次是12-13分鐘一班,其餘 ...

喂大佬你有冇睇我打咩呀?
我已經打得咁清楚你又剩係指我一個

我咪寫得好清楚係部份班次間隔15分鐘或以上
部份,咁以家係樓主只係寫「疏車=15分鐘一班車OR更疏」

佢無指明係全日疏車定部份時間疏車
#5/#13既版友都有提出好似258D、259D、296M等線只係部份時間疏車
有見及此,我先會寫明:部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)
就係驚好似你咁既版友會有位入到我。。點知你對我所打既都係視以不見

唔係乜野「這樣也是疏車?...」,而係的確係有一段時間符合樓主疏車要求
原帖由 yuiok158 於 2010-6-9 20:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
疏車=15分鐘一班車OR更疏
特別線,半日線(641等)都唔計
例:26M

我打的其他「路線也是如此...」

我仲差D想打埋62X,不過好彩睇到特別線,半日線(641等)都唔計
唔係又有機會比人抽秤

其實上面
#3的73K、#5的258D、259D、#6的296M、#7的24、#8的3B、#9的41A、#10的42、
#11的33A、#12的40、71K、75K、#14的11D、#15的69X、#17的12、914、#18的78K、298E、#19的30X
差唔多每一篇回覆既路線都係部份時間疏車,即係時間表上只有部份時間係15分鐘一班或以上
咁我想問我指出路線都係一樣只有部份時間係15分鐘一班或以上,請問我係唔係因為打得太清楚所以你唔係幾明。。
甚至乎你自己都提出692一樣有班次唔係屬於疏車
咁點解你係指出我打既路線唔合標準呢? 如果你真係有認真睇過呢條thread
一定會發現唔只我打既路線係得部份時間疏車,甚至你樓上#18打既一篇回文都有指出「如果不是要全日都疏於15分鐘的話」

我提出的路線看似是比其他版友的路線較為密車,不過同樣有疏車班次,但一樣符合要求

何解你又不批評#3/5/6/7/8/9/10/11/12/14/15/17/18/19的版友提出的路線有問題呢?

以上意見只為提出質詢,如有得罪請諒。
KE7782 發表於 2010-6-11 00:47 | 顯示全部樓層

回#21

行車時間會否在計算之列?
KE7782@27
an_hr_son 發表於 2010-6-11 01:03 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2010-6-11 10:01 | 顯示全部樓層

66M 都係啦
L.CHI 發表於 2010-6-11 14:52 | 顯示全部樓層

回復 21# 及22#的帖子

24叫部份,根據官網是部份無15分鐘就有14分鐘,
還有只差1分鐘本身已經疏,但是未能滿足15分鐘一班的要求

另外#16所指"部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)",「部份」一詞共分兩類,
第一類是繁忙時段較為密,非繁較疏,第二類是中間(非繁)較為密,頭尾時段較疏即#20所提及,
你根本未能詳盡地指出該定義,

42,69X官方網站寫就寫部份15分鐘以下的班次,但是未必開15分鐘以下(繁忙除外)的班次,
如果收車將時間調整至14或15分鐘以上一班,我有一次坐95在利康樓落車行到總站搭GK 2969 @ 42,
點知就開2100(原本開2108),而JA684就拉到15分鐘以上,所以未必用15分鐘以下的一班,實際上較少班次用

PS:#9即是我打41A已修改

行車時間不計算在內

一分鐘都不能小(笑)
ASV50 發表於 2010-6-11 19:44 | 顯示全部樓層
原帖由 L.CHI 於 2010-6-11 14:52 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
24叫部份,根據官網是部份無15分鐘就有14分鐘,
還有只差1分鐘本身已經疏,但是未能滿足15分鐘一班的要求

另外樓主所指"部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)",
究竟是繁忙時段較為密,非繁較疏中間(非繁)較為密(#20所提及),你根本未能詳盡地指出該定義,

42,69X官方網站寫就寫部份15分鐘以下的班次,但是未必開15分鐘以下(繁忙除外)的班次,
如果收車將時間調整至14或15分鐘以上一班,我有一次坐95在利康樓落車行到總站搭GK 2969 @ 42,
點知就開2100(原本開2108),而JA684就拉到15分鐘以上,所以未必用15分鐘以下的一班,實際上較少班次用

究竟你講乜。。。我當然唔可能未能詳盡地指出該定義
喂,我問你,如果我可以講出樓主係指
「部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)
 究竟是繁忙時段較為密,非繁較疏中間(非繁)較為密(#20所提及)」
咁我仲咩要咁清清楚楚寫「部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)

我唔係樓主,我點知樓主想要邊一種定義呢?
我的確係唔知樓主既定義,先會多此一舉,打果一句「部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)
而我提出既路線的確係官網時間表上係有15分鐘或以上同埋15分鐘以下既班次

24的確有機會開14分鐘一班車,你唔好話開到14分鐘既機會極微所以就話唔算
仲有你提到收車,你都有打「如果」,咁點解你唔講下「如果無收車」,係唔係會開到15分鐘以既班次呢?
機會都係微,但係機會率又係唔係完全=0,如果係0,咁我講錯

其實我都唔明,我已經寫清楚係「部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)
只係部份一個字,反而令你地睇唔明。。

最後就係。。。你講既「另外樓主所指"部份時間疏車(有班次間隔為15分鐘或以上)
我想講樓主無寫部份
Quote多次樓主打既..

原帖由 yuiok158 於 2010-6-9 20:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
疏車=15分鐘一班車OR更疏
特別線,半日線(641等)都唔計
例:26M

:L
MM2801@905 發表於 2010-6-15 14:36 | 顯示全部樓層

12A
 樓主| yuiok158 發表於 2010-6-15 20:29 | 顯示全部樓層
原帖由 LM1933@641 於 2010-6-10 22:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

16只有頭尾數班車是15分鐘一班,其餘時間也是個位數字,這樣也是疏車?...
以上路線也是如此...
若是以此標準,相信只有273、273A等數條線不符樓主要求=.=

回主題:

全日只有數班從坑口北開出班次是12-13分鐘一班,其餘 ...
誤會哂-.-
好似大家咁講連線皇74X都得啦請再次留意主題
JM3928 發表於 2010-6-23 10:12 | 顯示全部樓層
261 (AMN)
基仔 發表於 2010-6-23 10:57 | 顯示全部樓層

269B算唔算係疏車??
有時見到3,4班276A先一班269B..