hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] MAN-DOH-HKG @ Qatar (有圖但冇飛機相. ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] MAN-DOH-HKG @ Qatar (有圖但冇飛機相.)

FY714 發表於 2010-7-3 12:42 | 顯示全部樓層

原帖由 cn2661_2d32 於 2010-7-3 12:00 發表

summer都唔弱.我諗住6月尾-7月番香港一般都過萬
所以我今次逼於無奈先轉機坐qatar...6千5百.平成3千5.

仲要係專登避開晒d繁忙時間...星期六機..先咁平. ...

Finnair is cheaper than QR

But the service is worse than OR.

But I like QR more than AY because I never been to Middle East. I really wanna visit there
OTIS401 發表於 2010-7-3 12:45 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-7-3 10:10 發表
問題係唔係間間航空公司都係 Asia Miles cover ~
我自己起加拿大, 要返黎香港, 直航唔係 CX 就係 AC
一係你就揀 CA, MU, JL (要 Asia Miles 個分) ~

尋日先訂左 CX 機票返黎,
機票真係貴得緊要 ...

據聞來回都要成萬...
ML29 發表於 2010-7-3 14:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cn2661_2d32 於 2010-6-29 14:21 發表
以我經驗.GB-HK線得NZ同佢可以比較.
當然,我仍覺得NZ比佢更好. 膳食同級,但小食/飲品更充足同好.(難忘的Made in France, Haagen Daaz./咖哩雞飯etc)
NZ用7773E飛仲大架闊落.又直航.
空服/地勤態度都係一流. 加上香港起飛的學生行李免費upgrade做30KG.
但Qatar真係不枉5星服務.絕對一流.
(相比catering離晒譜的CX.航機可靠性近來欠佳.......唔明點解5星)
BA更加係notorious. 同隔離位的外國人傾計,大家都鬧BA鬧到死.
-----(以下係順便插BA.與Qatar冇關)----
機舊,位窄.空服態度惡劣.機倉極不整潔.
上次回英國,該部747有陣嘔吐味,小弟鼻敏感因而被誘發. 成程機不斷流鼻水冇停冇得訓
鼻血都呻埋出來.
更甚係......先同外籍FA要紙巾,他放下手上工作去取
但同本地女空姐作same request.佢竟以恥笑表情回答:" 下.Tissue?廁所大把自己拿"
飛機上.廢事出聲.唯有啞忍.我心諗.我就算要你去toilet拿比我你都要啦.何況我要係facial tissue.唔係toilet paper
剛才的FA有比tissue我証明航機有提供.
從此決心.除非BA比其他公司平最少3份1.否則絕對唔會再坐.

NZ是用772ER,不是773ER。

HKG-LHR自己就最喜歡VS,服務態度整體都很友善,那批346機艙很靜,
而且那套AVOD又多電影選擇(外語片方面,港產片的確較少)。

坐過一次QF,已經Delay了三個小時才起飛,全程坐在又焗又窄的機艙裡
等……飛機餐難吃,還要因為英語說得不夠純正而被F/A「串」……
以後也不想再坐它!
We're part of The Go-Ahead Group
AVD1 發表於 2010-7-3 15:12 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-7-3 12:45 發表

據聞來回都要成萬...

係萬七, 真係心都痛埋
不過加航都做緊萬六 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
FY714 發表於 2010-7-3 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-7-3 15:12 發表

係萬七, 真係心都痛埋
不過加航都做緊萬六 ~

So expensive wo...

How about the service of AC?
OTIS401 發表於 2010-7-3 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-7-3 15:12 發表

係萬七, 真係心都痛埋
不過加航都做緊萬六 ~

趁旺季打劫?
平時聽聞都只係七八千左右...
 樓主| cn2661_2d32 發表於 2010-7-3 15:35 | 顯示全部樓層

QF....坐過的同學都一肚氣
袋鼠佬係咁不可一世架喇....
同埋聽聞QF同BA share code.
其實即係幾時出BA幾時出QF機?

*航空公司唔等旺季來打劫,唔通等淡季冇人坐果陣繼續平價等執咩.
平價做得3千五, 旺季旺到上網想book都話冇航班的日子.
仲唔乘機打劫?反正上到2萬你都要比錢.你唔坐都有人坐你個位.
Aggregate Market Demand = Nearly Perfectly Inelastic
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AVD1 發表於 2010-7-3 15:55 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-7-3 15:20 發表

趁旺季打劫?
平時聽聞都只係七八千左右...
上年張票我訂九千元,
差唔多今年比上年貴一倍,
我尋日聽到都呆左
平時, 佢地做 promo o既時候, 六千連稅已經飛到

PS. Oasis 摺左之後, 票價好明顯係升左唔小 ~
AVD1 發表於 2010-7-3 15:58 | 顯示全部樓層
原帖由 FY714 於 2010-7-3 15:20 發表

So expensive wo...

How about the service of AC?
以前用 A343 o既時候,
冇 PTV, 十幾個鐘真係好悶 ~

不過自從佢地轉左用 77W 之後,
基本上用機比得上 CX (CX 而家都係用 A343 (旺季就 744), + 77W)
仲有而家 CX 個新 Econ Product 個人認為根本就係唔好坐
新機又有埋 AVOD, 應該就唔錯先係 o既 ~

都係個句,
作為 Asia Miles 會員,
好難唔坐 CX (雖然我係好想試 AC)
我只係坐過 AC A343 ~
OTIS401 發表於 2010-7-3 19:09 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-7-3 15:55 發表
上年張票我訂九千元,
差唔多今年比上年貴一倍,
我尋日聽到都呆左
平時, 佢地做 promo o既時候, 六千連稅已經飛到

PS. Oasis 摺左之後, 票價好明顯係升左唔小 ~ ...

如果唔係直航的話
有沒有其他的選擇呢?