hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 ! ...
開啟左側

[服務調整] 為乘客及司機著想 , 請九巴盡快將繁忙地區路線全冷 !

kokchun 發表於 2010-6-30 18:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

嗱 事先聲明
以下全為個人意見
熱狗迷唔好咁上腦先

話說是日三十幾度
中午出咗尖沙咀
竟然比我見到 6 號線用熱代冷
我第一下就諗
嘩 派更想攞命咩
三十幾度 加彌敦道 仲要多人
我地呢啲小乘客都覺辛苦架啦
難為啲車長 係彌敦道塞一塞
唔止熱 又無風 啲熱氣廢氣吹晒入車
辛苦難受到 .. 簡直難以形容
我同唔少其他乘客一樣
見到部熱狗都無上 寧願比 4 個 4 搭冷馬
至少係彌敦道唔會比隔離啲車噴死

有啲多人搭又多熱狗既線仲慘
成車人迫係部熱狗車入面
汗味熱力一齊殺到 .. 開窗又怕廢氣
唔開又覺溫度直線上升
呢個情況下搭熱狗真係難受

66 呢啲就可以留返三兩部熱狗
但係 1A 6 6A even 33A 36B 呢類線
九巴係咪應該盡快將佢地全冷先呢
呢啲線搭熱狗隨時頂唔順架喎
對乘客唔好 對司機都唔一定係架喎

評分

參與人數 6aPower +22 收起 理由
tsoikc + 3 有道理. 完全同意
CPY + 3 言之有理。
da54 + 3 agree so much
3158 + 3 不能同意更多
dongfeng + 5 支持樓主反無理保熱份子。
FBI2 + 5 對無理保熱分子摑一把掌

查看全部評分

60M 發表於 2010-6-30 18:59 | 顯示全部樓層
搭唔到咪下班囉

總之我搭車有車就上

P.S.

KMB想全冷就冷得到?
NC8285 發表於 2010-6-30 19:05 | 顯示全部樓層
咁我想問下將呢d線全冷之後,咁整番落黎既熱狗比咩線好呀!?
如果真係將呢d線全冷左,到時d熱狗咪又係會比晒其他線,咁講
係唔係對其他區既客有d唔公平呢!?,再唔係d熱狗會提早退,一時
之間都唔可以搵到咁多車代啦,同埋現時大部份熱狗都差唔多夠
期啦,九記都話左下年會退晒所有熱狗啦,都係得番個一年姐,因咩
唔好好去珍惜下呢!?
KP3805 發表於 2010-6-30 19:05 | 顯示全部樓層

不過有時有些冷氣車無冷氣就慘

P.S.
我今日坐 CTB 536 @ 592,
無冷氣 ga
弄到我中暑, 落車後走進家門暈了
Anpretext 發表於 2010-6-30 19:09 | 顯示全部樓層
原帖由 NC8285 於 2010-6-30 19:05 發表
咁我想問下將呢d線全冷之後,咁整番落黎既熱狗比咩線好呀!?
如果真係將呢d線全冷左,到時d熱狗咪又係會比晒其他線,咁講
係唔係對其他區既客有d唔公平呢!?,再唔係d熱狗會提早退,一時
之間都唔可以搵到咁多車代啦,同埋現 ...
郊區線, 埔公線, 屯門公路線都可以呀,
總好過行彌敦道掛?
係九記想屈多D錢先保留彌敦道熱狗吧
EZ945 發表於 2010-6-30 19:10 | 顯示全部樓層
我覺得派熱狗去跑公路會好D
DR1666 發表於 2010-6-30 19:21 | 顯示全部樓層

原帖由 kokchun 於 2010-6-30 18:46 發表
66 呢啲就可以留返三兩部熱狗
但係 1A 6 6A even 33A 36B 呢類線
九巴係咪應該盡快將佢地全冷先呢 巴士,鐵路,生活4 F7 v7 H# n) F4 Y3 \7 m" t
呢啲線搭熱狗隨時頂唔順架喎
對乘客唔好 對司機都唔一定係架喎

咪住先咪住先
呢個問題唔可以怪晒九巴既
因為有時候, 可能會係九巴推左個計畫出來
但結果俾區議員 ban 晒

舉個例
其實由 2004 定 2005 年開始, 九巴年年都有計劃將 1 / 1A 全冷
但最終都俾區議會反對
結果好多線都係加冷照去, 全冷免問
最後做成大量假冷熱線
所以, 其實有時唔係九巴唔想全冷, 而係區議會唔過啫

當然啦, 睇返近年九巴既全冷策略
好明顯係趨句將全冷唔駛減價既路線轉全冷先
呢點, 就真係九巴問題喇
ADS155 發表於 2010-6-30 19:24 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2010-6-30 19:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kokchun 於 2010-6-30 18:46 發表
嗱 事先聲明
以下全為個人意見
熱狗迷唔好咁上腦先

話說是日三十幾度
中午出咗尖沙咀
竟然比我見到 6 號線用熱代冷
我第一下就諗
嘩 派更想攞命咩
三十幾度 加彌敦道 仲要多人
我地呢啲小乘客都覺辛苦架啦 ...

66咁長途,一樣可以熱暈班車長,我個人只接受3D,5A,7M,11B,11D,23,32B,32M,36,38A,39A,43,43B,43M,71A,80K.85K,86K,93A,95M維持提供熱狗服務,
其他路線其實應盡快全冷.我今次係以巴士車長以及普遍乘客的角度去評論,絕無反熱成份,希望大家能理性討論.

6,6A熱狗數目過多,一直都是垢病,所以我已多番要求運輸署盡快實施6,6A合併方案,使其非空調巴士數目降低,並且令班次的穩定性提高.

樓主如果應為熱狗行走繁忙地區是很大問題,不妨去信各大報館反映此事,相信傳媒的威力對解決問題很有幫助.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
OTIS401 發表於 2010-6-30 19:39 | 顯示全部樓層

[唔係指樓主]
總是覺得怪怪地
有D人夏天就話熱到死,成日罵點解唔快D退哂熱狗
冬天就話凍到死,又話點解唔留D熱狗係度,真費解...
出得D咁既言論,通常都係冇冷氣就生存唔到的幸福下一代...
[/唔係指樓主]

等到既車係熱狗,咪等下一架lo
6號又唔係74A、53果D十年都冇車的路線,等一陣有咩所謂?
十幾年前天一樣熱,車一樣熱,乘客咪又係接受到照搭?
不過...今日搭熱狗唔係熱死,而係焗死...
以前都話有風機,今日都已經廢左...

評分

參與人數 3aPower +10 收起 理由
HW354-EH9697 + 2 好!!
NC8285 + 3 完全同意
CPY + 5 指出部分香港人雙重標準的態度(非針對樓主) ...

查看全部評分