hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) DC10-30
開啟左側

DC10-30

HR586 發表於 2010-7-5 21:22 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

上星期五隻BG delay到冇眼睇今日一放工再去等過,好彩只係delay左3分鐘  

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
sutrak + 3 清晰照片, 機會難逢!(隻機成日都Delay) ...

查看全部評分

sutrak 發表於 2010-7-6 00:39 | 顯示全部樓層
估唔到有知音人

我本來諗住上個星期去影, 點知上星期兩日都Delay, 今日知佢準時, 但真係太攰, 結果o係屋企影

加送上星期一坐佢o既內籠相一張, Trip Report 就遲少少先啦

DIH 發表於 2010-7-6 09:46 | 顯示全部樓層
旁板一撻撻......係設計定係日久失修?......
AP52 發表於 2010-7-6 10:45 | 顯示全部樓層

原帖由 HR586 於 2010-7-5 21:22 發表
上星期五隻BG delay到冇眼睇今日一放工再去等過,好彩只係delay左3分鐘  

...

off topic: which lens you were using to take this?
p.s.~ nice pictures~
peterpan 發表於 2010-7-6 10:49 | 顯示全部樓層
冇得校冷氣出風口,冇閱讀燈,真係好raw!
(更加唔駛講PTV啦)

不過見到前面果排位後傾角度都幾大喎,
訓覺應該幾舒服!
tomchanhk 發表於 2010-7-6 11:15 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2010-7-6 09:46 發表
旁板一撻撻......係設計定係日久失修?......

應該只係設計上既圖案
40 219P 219X 621
sutrak 發表於 2010-7-6 13:42 | 顯示全部樓層

原帖由 peterpan 於 2010-7-6 10:49 發表
冇得校冷氣出風口,冇閱讀燈,真係好raw!
(更加唔駛講PTV啦)

不過見到前面果排位後傾角度都幾大喎,
訓覺應該幾舒服!

閱讀燈係收藏o係行李架下面d窿窿入面, 開關o係凳o個度, 不過我試過應該全部唔著

冷氣方面, 隻機D冷氣凍到震, 唔駛裝可調較出風口都ok, 我建議帶多件衫穩陣D!

張凳真係可以好斜, 不過有可能會夾到後面乘客隻腳

回上面: 牆邊一撻撻係圖案o黎ga, 舊機見到o既機會會多d, 宜家新機通常都係印一點點上去, 呢個pattern 應該係當年SQ 一手買返o黎o個時揀o既, 都成31年前

volvo_chan 發表於 2010-7-6 14:23 | 顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

去完孟加拉返黎?

架機少客得咁緊要,睇黎程機會蝕獲金

如果去達卡,我一定坐KA或寧願轉機坐SQ都唔坐BG,批DC-10實在太舊,
不過BG餘下的4架DC-10-30ER將於兩年內被二手的772及新訂的77W取代。
至于你信不信,我反正信了
sutrak 發表於 2010-7-6 14:58 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2010-7-6 14:23 發表
去完孟加拉返黎?

架機少客得咁緊要,睇黎程機會蝕獲金

如果去達卡,我一定坐KA或寧願轉機坐SQ都唔坐BG,批DC-10實在太舊,
不過BG餘下的4架DC-10-30ER將於兩年內被二手的772及新訂的77W取代。 ...

我今次去就係因為想o係DC-10-30退之前坐一次, o個晚係坐佢去到達卡即刻轉返KA 111返香港

香港去達卡客有90-100左右, 但我諗唔駛蝕, 因為d Excess baggage 多到嚇死人

Check-in 時, 隔離隊寄o個d"糯米雞", 有一個補o左HK$13000, 後面o個個補o左HK$23000, 其他隊d人Check-in 同時好多都係數緊錢比Excess baggage, 所以呢班機行李艙收o既錢應該比客艙收o既多, 可能都係飛DC-10-30 過o黎既原因. 照客量, 用737-800 或者A310 飛香港已經好夠用.
 樓主| HR586 發表於 2010-7-6 20:48 | 顯示全部樓層

其實我做HAS個時已經好想影....
不過總係就唔到時間影....
等我POST一篇我做呢班機既小小分享
話說當時小弟入去HAS冇耐,有一天收到
要做一班對開機,一睇個型號係DC10
搭住拖頭,去到班機一睇///

個先第一次見呢隻機咩都好新奇,例如門係向外打開

不過落第一件貨之後就

重死人lo 而且好臭..咩黎架?

就係一只只蟹...不過甘細隻有冇肉食架
搬到叫晒救命之後,終於搬完上左機影左張

不過點解趕緊機都冇貨上?因為近門口位舊野頂住,
要搵鐵筆撬.....

結果當然爆鑊啦,準備PUSH BACK一攝

影DC10就好滿足,要做呢隻機既話真係咪搞
做DC10可謂係我係HAS做最難忘的一班機