hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 大家有睇咩雜誌?
開啟左側

大家有睇咩雜誌?

JX9097 發表於 2010-8-1 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-8-1 22:00 發表
以前小學時有訂閱計劃
番學日子就學校,放假就寄黎屋企
我諗應該都睇左三年...而家家中都仲有當時幾個漫畫的合訂本

小學仲有白羚羊/紅蘋果?!
(唔記得有冇記錯名)
小弟細個都好鍾意睇
3asv6 發表於 2010-8-1 22:32 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-8-1 22:00 發表

以前小學時有訂閱計劃
番學日子就學校,放假就寄黎屋企
我諗應該都睇左三年...而家家中都仲有當時幾個漫畫的合訂本

你講係兒周定牛仔?我86年買到牛仔最後一兩期(40,41)
,係賣十二蚊本的.仲要係原裝博益出的.頭先動漫展又見牛仔
,又係40蚊3本.有年書展已入了兩版簡體版牛仔反黎,始終
想入反原裝繁體版.點都覺係貴,或者有年會入.

OT一回:本人最深刻的童年時期漫畫係牛仔同三毛流浪記.兩本
都係經典,但三毛流浪記唔係雜誌型式出...

未影:V6B: 7架, 55XX: 2架, 15XX 5架
 樓主| OTIS401 發表於 2010-8-1 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-8-1 22:32 發表

,又係40蚊3版.有年書展已入了兩版簡體版牛仔反黎,始終

OT一回:本人最深刻的童年 ...

兩樣都有...已經鋪左好厚好厚的塵
今年書展同動漫節都有得賣,係新版野黎
3asv6 發表於 2010-8-2 00:50 | 顯示全部樓層

原帖由 nwfb1601 於 2010-8-1 21:36 發表

0岩0岩睇返維基,佢話兒童周刊係 08 年 3 月下旬
,出埋第 914 期之後就停刊。

btw,我細個0個陣都係兒周0既忠實 fans,尤其是
96-97 年呢段時間,0個陣時我真係 ...

你唔講我都唔知兒周無左.我最頭只知有
兒周,有更正的A-Club後仲有段時期
A-Club同兒周都有買.最後只買
A-Club去到最後一期.無左A-Club
我試過買aniwave,但發覺"降級"只有
兒周級數.又覺貴成15蚊,最後乜都
無買.不過0個時已有internet,但未有得
"寬".對我黎講睇internet已經夠,
真係一樣一樣0野離我而去...
 樓主| OTIS401 發表於 2010-8-2 18:08 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-8-2 00:50 發表

你唔講我都唔知兒周無左.我最頭只知有
兒周,有更正的A-Club後仲有段時期
A-Club同兒周都有買.最後只買
A-Club去到最後一期.無左A-Club
我試過買aniwave,但發覺"降級"只有
兒周級數.又覺貴成15蚊,最後乜都
無買.不過0個時已有inte ...

我只係前幾年覺得點解好似冇得賣...原來真係冇左
A-Club唔知咩黎,Aniwave係香港已經算係唔錯的動漫雜誌黎
要講質素,請先學好日文再去睇日本出既,包你大開眼界
EV2021 發表於 2010-8-2 19:22 | 顯示全部樓層
[quote]原帖由 LP1200 於 2010-7-27 21:27 發表

2.足球周刊(不過香港版好似冇左...呢本野好過d咩進x,熱x好多....)

香港版仍然有得賣,逢星期四晚或星期五返貨~

我都係鐘意睇足周,睇完之後我明白原來足球世界係可以咁多姿多彩…
而且論內容及分析角度都比進攻、熱血做得好好多。
同埋佢會講好多足球小國的足運、發展及足球界的問題,話題相當全面。
3asv6 發表於 2010-8-5 20:30 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-8-2 18:08 發表

我只係前幾年覺得點解好似冇得賣...原來真係冇左
A-Club唔知咩黎,Aniwave係香港已經算係唔錯的動漫雜誌黎
要講質素,請先學好日文再去睇日本出既,包你大開眼界 ...

A-Club: http://zh.wikipedia.org/zh-tw/A-CLUB

成2001年先無,你仲有可能買到.不過最後期比你
買到你都估唔到A-Club曾係0甘pro,0甘正.可惜
當年未著重版權呢樣0野,A-Club可以"免費"copy
晒0的0野落自己度.你未睇過緊係0甘講.有時你感受
過0的0野突然無左你都會懷念以前好0野,不過有時唔
知有正0野存在過仲好,你會過得更自在...
S3BL343@66 發表於 2010-8-5 21:20 | 顯示全部樓層
1. 忽然一週 + 飲食男女
前者消磨,後者覓食,同埋飲食男女的老字號幾好睇,同埋有時係作文 idea 的來源
fm1234 發表於 2010-8-6 20:01 | 顯示全部樓層
原帖由 3asv6 於 2010-8-1 22:32 發表

,又係40蚊3本.有年書展已入了兩版簡體版牛仔反黎,始終

OT一回:本人最深刻的童年 ...

講起細個,以前仲有本Exam heat到爆 (現在好似係另一個名),不過一本都無睇過
zoom...zoom...M6
3asv6 發表於 2010-8-6 22:18 | 顯示全部樓層

原帖由 fm1234 於 2010-8-6 20:01 發表

講起細個,以前仲有本Exam heat到爆 (現在好似係另一個名),不過一本都無睇過

EXAM可能0係08年12月無左,如果係轉左名係宜家邊本雜誌?