hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 港龍客機延誤十一小時乘客不滿在澳門無人協助 ...
開啟左側

港龍客機延誤十一小時乘客不滿在澳門無人協助

MAN(13-230) 發表於 2010-8-1 03:17 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(商台)2010年7月29日 星期四 14:17
港龍一班由上海來港客機,昨日因天氣惡劣要轉飛澳門,延誤約十一小時才抵港。約四十名內地乘客一度拒絕落機,至清晨六時許, 事件才解決,乘客獲安排轉機去金邊或台北,部分人獲安排去酒店休息,有乘客說,航空公司願意給予賠償,但無透露詳情。亦有乘客說,客機飛到香港上空,但無法降落,抵達澳門後,不滿航空公司無派員協助,令他們感到無助。

港龍KA 803客機,載著二百八十多人,原定昨日下午二時許,由上海抵港,因天氣問題轉飛澳門,由於機組人員要換班,客機延誤到凌晨一時才抵港。港龍對事件致歉,表示已盡量作出適當安排。

咁啱嗰晚番到澳門,順便影埋~

www.facebook.com/sybuschannel
AVW56 發表於 2010-8-1 09:52 | 顯示全部樓層
所以大家要向大陸同胞學野.

你唔惡D, 航空公司根本唔會睬你,
你惡D, 堅持唔肯落機, 航空公司就知道你唔好蝦,
咁乘客權益就得以維護.
rickywk 發表於 2010-8-1 16:14 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW56 於 2010-8-1 09:52 發表

咁乘客權益就得以維護.

沒用女和下跪男?

天氣問題,連旅遊保險都未必有得賠,罷機又真係有用?
Oliver_ME16 發表於 2010-8-1 18:06 | 顯示全部樓層

咁乘客權益就得以維護.

老實講,
你霸咪霸囉,
返正隻機到左都要第二朝先會再飛,
到時候你要轉機既轉機,
出市區玩既出市區玩,
自自然然就會走嫁喇
我...
ctb213 發表於 2010-8-2 02:14 | 顯示全部樓層

咁乘客權益就得以維護.

如果香港人好學唔學,學埋大陸同胞呢D,就真係可悲....
最重要是講道理,天氣問題,航空公司都不願看到,他們都是受害的一群,既然大家都要承受不想見到的情況,可以互相忍讓一下,把事情的影響減到最低,對大家都好。

死纏爛打,蠻不講理,完全是不文明的行為,雖然用這些方法是可以迫航空公司俾多點著數,但這和那些拿著刀,指著人威迫別人給著數的人沒有分別,希望那些同胞好好反思一下
cn2661_2d32 發表於 2010-8-2 03:45 | 顯示全部樓層
其實咁等法....不如買張船飛番香港事後再同airline claim好過.
claim唔到的話,個人覺得百幾蚊都比困住係飛機/機場好,仲要係未知幾耐.

小弟記得,前年坐EZ由MXP番Gatwick,遇大雪Delay
EZ賠左4星酒店/交通同Dinner+Breakfast外,仲可以claim一切合理開支
不過我同個friend太老實...唔記得左有大洗大去claim

去左Milano玩左4日,住都係垃圾B&B.賠果日酒店竟係行程最靚果間.
89鎊來回機票.淨係住晚酒店食佢兩餐都回本有突....EZ近乎白做我生意

拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
AVW56 發表於 2010-8-2 08:53 | 顯示全部樓層

原帖由 ctb213 於 2010-8-2 02:14 發表

如果香港人好學唔學,學埋大陸同胞呢D,就真係可悲....
最重要是講道理,天氣問題,航空公司都不願看到,他們都是受害的一群,既然大家都要承受不想見到的情況,可以互相忍讓一下,把事情的影響減到最低,對大家都好。

死纏爛打,蠻不講理,完全是不文明的行為,雖然用這些方法是可以迫航空公司俾多點著數,但這和那些拿著刀,指著人威迫別人給著數的人沒有分別,希望那些同胞好好反思一下

我唔覺得今次係班大陸同胞唔岩.

港龍係澳門機場連職員都無個, 班旅客係澳門機場無免費膳食,
其中有乘客有特別需要, 亦求助無門, 無港龍職員接應,
成班客比人扔左係澳門機場大半日無人理,
如果你係旅客, 你仲可以 "忍讓一下航空公司"? 如果係, 你簡直可以升仙.

你講GE野唔係錯晒, 但大前提係, 航空公要係延誤等候期間提供服務予旅客,
如果港龍有咁做, 而班大陸同胞咁搞法, 我都會同意你的說法.
但今次, 港龍的確係扔左班客係澳門, 不聞不問大半日,
班大陸同胞因為咁而不滿, 要求賠償, 甚至唔落機, 我覺得係人之常情,
要怪, 都係怪港龍處理不周, 而唔係班大陸同胞.
A320 發表於 2010-8-2 12:39 | 顯示全部樓層
據報紙報導, 有香港証或澳門証要去到九點幾先放人, 究竟港龍方面去到幾多點D Crew工作過鐘, 八點定五點呀? 睇衰樣都係五,六點左右, 如果唔係唔會有咁大起洪. D Crew過鐘還過鐘, 咁都唔駛就咁劈得班客就關人呀!
D Crew過鐘起碼要即時睇有邊D客持有效証件落地先呀, 跟住先放人.
rickywk 發表於 2010-8-2 14:43 | 顯示全部樓層
原帖由 A320 於 2010-8-2 12:39 發表
據報紙報導, 有香港証或澳門証要去到九點幾先放人, 究竟港龍方面去到幾多點D Crew工作過鐘, 八點定五點呀? 睇衰樣都係五,六點左右, 如果唔係唔會有咁大起洪. D Crew過鐘還過鐘, 咁都唔駛就咁劈得班客就關人呀!
D Cre ...

國際班機唔係話放人就放人,仲要一o的走到一o的無澳門免簽證,好難話放就放,KA o係澳門機場連ground agent都無,知易行難...

好彩o既係呢班機land o左落澳門,唔係深圳、廣州,如果唔係仲煩...