hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 12/8 新聞透視 (街道命名)
開啟左側

12/8 新聞透視 (街道命名)

sea1986 發表於 2010-8-13 15:13 | 顯示全部樓層

原帖由 bananasims 於 2010-8-13 13:05 發表
老實講,我完全唔覺天字頭既街名有咩問題,我反而仲覺得幾好,天字頭既就可以聯想到天水圍(當然有例外)

唔通成個區好似美國某啲城市一區一主題
首都名,咩 Beijing Street, Dublin Street;
著名戰役名,Inchon Avenue, Normandy  ...

其實美加果種用數字排名法都唔錯
係易記同易搵路
尤其以DOWNTOWN為中心
然後向東南西北伸進出去
街既數字亦由downtown向南北擴大
咁樣好易記好易搵
就算你未去過果個地址
冇九成都有七成既機會你係搵得到果個地方
DIH 發表於 2010-8-13 15:15 | 顯示全部樓層
#16-19:
如果有一個有意思的系列,當然唔錯,奈何天水圍區除了天字開頭外,根本想不到任何關連。

剛剛發現,真係「攞你命三千」......天城湖河祥龍慈葵榮華路、天壇街,總共十條路個關鍵字都係同一個聲調,
粵語不計入聲有六聲,使唔使幾乎全部用晒陽平聲呀?
繼皇后大道東上為何無皇宮後,天壇街旁為何無天壇?
十有七八條都係區內主要道路,打去九巴聽路線都聽到暈陀陀啦。

看來除了諮詢區議會外,地政總署應該諮詢埋各大學中英文系、心理系、社會學系先可以整到一堆見得人的街名。

提議:嘉誠街、澤鉅圍、李澤街、長治路......

Wright---AVW16 發表於 2010-8-13 16:31 | 顯示全部樓層

回復 22# 的帖子

好鍾意你個「李澤街」

不過我覺得香港既新市鎮用「(地區名)第x街」並唔係咁好,因為新加波組屋區既規劃係有如深水埗既街道咁屎正,但香港既新市鎮道路就係亂咁飛,冇一個連貫性
leochill 發表於 2010-8-13 16:54 | 顯示全部樓層

回復 23# 的帖子

同意呀, 用數字命名最有效都係好似美國個d 格仔路網 (grid) 先得, 佢地d grid 真係十分堅固! 如果好似香港d 路咁左穿右插就失左個意思了。
OTIS401 發表於 2010-8-13 17:01 | 顯示全部樓層
原帖由 Wright---AVW16 於 2010-8-13 16:31 發表
好鍾意你個「李澤街」

不過我覺得香港既新市鎮用「(地區名)第x街」並唔係咁好,因為新加波組屋區既規劃係有如深水埗既街道咁屎正,但香港既新市鎮道路就係亂咁飛,冇一個連貫性 ...

對我黎講
沙田已經算係比較有Grid system的新市鎮
其他真係

唔好話,我係班上出名認路勁,去邊行一次都已經識
但天水圍…我做唔到
單是個嘉湖山莊都已經認死我
12A 發表於 2010-8-13 18:23 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-8-13 17:01 發表

但天水圍…我做唔到
單是個嘉湖山莊都已經認死我 ...

將軍澳坑口站附近都係認死人
d 樓實在太密, 又千篇一律, 第一次入去的感覺係入左迷宮...

回上, 澳門都係有用名人命名, 但部份街名太長, 又係好蝦人記
九巴十六 與你在 GA5505 相見
bananasims 發表於 2010-8-13 19:23 | 顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

原帖由 OTIS401 於 2010-8-13 17:01 發表

對我黎講
沙田已經算係比較有Grid system的新市鎮
其他真係

但天水圍…我做唔到
單是個嘉湖山莊都已經認死我 ...

我覺得天水圍認路都叫 ok,唔比街名我我都知我晌邊
反而將軍澳

原帖由 Gary_B 於 2010-8-13 15:04 發表
令人聯想到天平路,天光道,天樂里,天香街都係天水圍?
會唔會有人以為天璽 乜乜天峰 甚至天后站都係天水圍?  

我覺得唔應該憑聯想就認定條街晌邊,只係有一個大概既 idea,而咁一定有誤差架
好似楓樹街@深水埗啦,紅棉路@大角咀咩,好多呢類誤差

原帖由 12A 於 2010-8-13 18:23 發表
將軍澳坑口站附近都係認死人
d 樓實在太密, 又千篇一律, 第一次入去的感覺係入左迷宮...

回上, 澳門都係有用名人命名, 但部份街名太長, 又係好蝦人記 ...

同埋澳門海島市同半島又會有一樣街名
好似飛能便度街,半島既三盞燈同埋氹仔既官也街都有

~~~
tkf_2005 發表於 2010-8-13 19:29 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-8-13 19:23 發表

我覺得天水圍認路都叫 ok,唔比街名我我都知我晌邊
反而將軍澳

我覺得唔應該憑聯想就認定條街晌邊,只係有一個大概既 idea,而咁一定有誤差架
好似楓樹街@深水埗啦,紅棉路@大角咀咩,好多呢類誤差

同埋澳門海島市 ...

tko 先難記,

天水圍起碼大部份路都係跟屋苑...同出面好多新市鎮差不多~~

雖然好多都天字頭...
nwfb1601 發表於 2010-8-13 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2010-8-13 19:29 發表

tko 先難記,

天水圍起碼大部份路都係跟屋苑...同出面好多新市鎮差不多~~

雖然好多都天字頭...

對我0黎講,將軍澳都仲好 D,至少佢 D 屋苑0既
設計都唔係 copy & psate。

但係天水圍呢......四圍都係和諧式,條條路都0係
咁0既樣,就連燈位都0係一式一樣,叫我點認?
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
bananasims 發表於 2010-8-13 20:42 | 顯示全部樓層

回復 29# 的帖子

我係多數靠輕鐵認路的
好似天秀路 vs 天華路,好相似,我就望過去有無一個粉藍色既橋(頌富輕鐵站),有就天華,無就天秀
將軍澳我去過咁多次都係唔係好認得,尤其係坑口站外圍嗰條路

無輕鐵既地方都係得嘉湖鄉村嗰頭,不過嗰頭咁多地標,唔難認
反而認呢座係乜邨,呢個嘉湖係咩居就難啲

~~~