hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 西鐵幾時多左靜音區?
開啟左側

西鐵幾時多左靜音區?

KR4210 發表於 2010-8-22 01:13 | 顯示全部樓層

原帖由 HOMAN 於 2010-8-21 11:02 發表

作為一個普通乘客,
靜音區同靜音車廂呢幾個字對乘客有咩混淆?

"本以為只係近車頭駕駛室附近o既範圍係冇聲"
個人認為呢個例子極為牽強,
本以為只係近車頭駕駛室冇聲? 想表達d咩?

作為一個普通乘容, 如想冇聲,
按指示去無聲既車卡上就可以,
在非靜音車卡已有指示如何到靜音區.

反而上面其他板友指出的車站名與車廂廣播不一致才是大問題.

當然, 統一佢, 大家都唔駛嘈,
不過單純以靜音區與靜音車廂兩個字, 會令普通乘客混淆的話,
個人覺得如同某些人會說: 車內的禁飲食標貼, 只是說明不准食漢堡包同汽水, 一樣牽強.

如果新增o既靜音車廂內(西鐵南行D卡),
車內o既貼紙係寫明"靜音車廂"而唔係"靜音區"的話,
就唔會令樓主/我/其他板友誤以為只係得近車頭某部份的第一卡係"靜音區"
事實上經貴板友回文後才得悉是新增整卡"靜音車廂"而不是一卡中的某部份

西鐵第4卡月台指示及以往九鐵車內均標示為"靜音車廂"
如有乘客在月台南行第1卡被"靜音車廂"指示指去第4卡,
上車後才發現原來南行第1卡亦有所謂的"靜音區",
感覺會俾人點o左行冤枉路

而新增的南行第1卡"靜音車廂"對於乘客來講佢地係唔知的,
因未對外公佈
若有一些想聽新聞o既乘客就需要走到不知何處才聽到新聞,
因為車廂內的標示為"靜音區"而唔係"靜音車廂",
相反唔想聽新聞o既乘客亦都唔知這節車廂係一整卡冇聲定車廂某part係冇聲,
從而減低他們理想的選乘範圍
"靜音車廂"好明顯係成卡冇聲,
"靜音區"我就真係唔知你講緊車廂邊part係冇聲,
我又睇唔出以上論點有幾牽強.

板友講o左咁多就係想提出意見予MTR統一車廂及月台叫做"靜音車廂"或"靜音區",
當然叫"靜音車廂"會好得多,
因為"靜音區"已比乘客感覺為車廂的某部份是無聲的,
因九鐵一早已定議東鐵頭等車廂的某部份為"靜音區"
希望板友們理性地討論, 而不是有板友提出意見就硬要話冇問題,
善用討論區資源
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
ahbong 發表於 2010-8-22 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 KR4210 於 2010-8-22 01:13 發表

而新增的南行第1卡"靜音車廂"對於乘客來講佢地係唔知的,
因未對外公佈
若有一些想聽新聞o既乘客就需要走到不知何處才聽到新聞,
因為車廂內的標示為"靜音區"而唔係"靜音車廂",
相反唔想聽新聞o既乘客亦都唔知這節車廂係一整卡冇聲定車廂某part係冇聲,
從而減低他們理想的選乘範圍
"靜音車廂"好明顯係成卡冇聲,
"靜音區"我就真係唔知你講緊車廂邊part係冇聲,
我又睇唔出以上論點有幾牽強.

理論上,若車內標貼為「靜音車廂」,其資料準確性必定比「靜音區」高,這點是不容置疑的。

不過,若以想聽新聞直線的乘客作為考慮,「靜音區」標貼其實與「靜音車廂」標貼沒有太大差異,因為即使標貼為「靜音車廂」,乘客依然沒辦法知道下一車卡是否有聲車廂。結果,想聽新聞直線的乘客在兩種情況下都依然要走一個車卡才到達有聲車廂。

而我自己就認為,「靜音區」指示,主要作用並非為想聽新聞直線的乘客指示何處有新聞聽,而係為指示已登上有聲車廂的乘客,讓他們可以走到靜音車廂享受寧靜,而基於這個用途,使用「靜音車廂」抑或「靜音區」,並沒有分別。若以想聽新聞的乘客作為考慮,港鐵應進一步加入「有聲車廂」或「有聲區」標貼,或者在所有車廂內以清楚圖示說明哪個車廂有聲,哪個車廂靜音。

horta 發表於 2010-8-22 02:05 | 顯示全部樓層
宜家搞到互相標籖, 事實上,死撐係指人乜理由都冇, 只說港鐵是對就是對, 或它怎說也是錯
但人地次次都知吾爾對, 回應之前的回覆................
I love Fuji RVP vivid picture style!~
ahbong 發表於 2010-8-22 02:27 | 顯示全部樓層

原帖由 horta 於 2010-8-22 02:05 發表
宜家搞到互相標籖, 事實上,死撐係指人乜理由都冇, 只說港鐵是對就是對, 或它怎說也是錯
但人地次次都知吾爾對, 回應之前的回覆................

互相標籖本來問題不大,社會上亦有泛民、建制等標籖。

但最大問題是不尊重對方,或者利用空洞的言論去反對異見者(例如為保港鐵而保港鐵等言論),及利用強加於對方的標籖去攻擊對方的論點甚至作出人身攻擊(例如某板友說我死撐)。
HOMAN 發表於 2010-8-22 02:34 | 顯示全部樓層
"若有一些想聽新聞o既乘客就需要走到不知何處才聽到新聞,
因為車廂內的標示為"靜音區"而唔係"靜音車廂","

相信一般乘客上左車, 發覺列車上的標示為"靜音區, 而又想聽新聞,
相信會走向另一卡車, 而不會因為車廂上既貼紙唔係"靜音車廂"而不知何處才能聽新聞.
而肯定的是, 在南行第二卡上, 已有標貼指示靜音區在南行第1卡.

同意南行第一卡應該在月台幕門上貼上與第4卡幕門上相同的靜音標貼.
讓乘客上車前得悉.

"希望板友們理性地討論, 而不是有板友提出意見就硬要話冇問題,
善用討論區資源"

共勉之~~

KR4210 發表於 2010-8-22 02:57 | 顯示全部樓層
原帖由 HOMAN 於 2010-8-22 02:34 發表
"若有一些想聽新聞o既乘客就需要走到不知何處才聽到新聞,
因為車廂內的標示為"靜音區"而唔係"靜音車廂","

相信一般乘客上左車, 發覺列車上的標示為"靜音區, 而又想聽新聞,
相信會走向另一卡車, 而不會不知何處才能聽新聞.
而肯定的是, 在南行第二卡上, 已有標貼指示靜音區在南行第1卡.

同意南行第一卡應該在月台幕門上貼上與第4卡幕門上相同的靜音標貼.
讓乘客上車前得悉.

"希望板友們理性地討論, 而不是有板友提出意見就硬要話冇問題,
善用討論區資源"

共勉之~~

就係因為列車內的標示為"靜音區"而使乘客(不理想聽新聞與否)
唔知係講車卡o既某部分係冇聲定抑或係成卡車
而在西鐵南行第二卡上,標貼指示只係寫住"往靜音區"而冇寫第幾卡或咩部份
所以我先提出應該將所有"靜音區"指示正名為"靜音車廂"

對於乘客o黎講一時"靜音區"一時又"靜音車廂"實會有混淆,
至少我以前搭東鐵頭等有一半車廂冇聲係叫"靜音區",普通等成卡冇聲係叫"靜音車廂"
我唔明點解提出可改善地方又可以被標籤同時又會話令乘客有混淆o既地方冇問題

再講多次,我希望MTR可以將整卡冇電視聲改回叫"靜音車廂",
月台都係寫"靜音車廂",我相信令乘客有混淆o既機會會大大減低

另外之前回文的最後一句係想俾某些板友而唔係你
100th Anniversary KCR - The Way Ahead
ahbong 發表於 2010-8-22 10:06 | 顯示全部樓層

原帖由 KR4210 於 2010-8-22 02:57 發表

就係因為列車內的標示為"靜音區"而使乘客(不理想聽新聞與否)
唔知係講車卡o既某部分係冇聲定抑或係成卡車
而在西鐵南行第二卡上,標貼指示只係寫住"往靜音區"而冇寫第幾卡或咩部份
所以我先提出應該將所有"靜音區"指示正名為"靜音車廂"

其實討論至此,我相信即使我或有其他板友認為指示無大問題,亦不會反對港鐵將「靜音區」修正為「靜音車廂」。經過討論後相信即使於車廂內貼上「靜音車廂」的指示,依然會出現資訊不足(即是於有聲車廂的乘客仍無法知道要走幾多卡才是靜音車廂),要進一步增加資訊的透明度(例如於月台幕門上標示所有車卡為有聲/靜音車廂)才會有改善。

日本的地鐵月台資訊板的資訊是十分清楚的,有一定參考性,但印像中亦沒有十分清析的資料指引乘客往「弱冷車廂」、「婦女專用車廂」等特別車卡的位置。所以此問題有待改善,但仍需要乘客給港鐵提供建議或參考其他地方的做法。

kei_hk 發表於 2010-8-22 13:14 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2010-8-22 10:06 AM 發表

其實討論至此,我相信即使我或有其他板友認為指示無大問題,亦不會反對港鐵將「靜音區」修正為「靜音車廂」。經過討論後相信即使於車廂內貼上「靜音車廂」的指示,依然會出現資訊不足(即是於有聲車廂的乘客仍無法知道要走 ...

唔爭論「靜音區」及「靜音卡」﹐在我意思是相同的。

分別只是卡便一定是指成卡﹐區可以一卡某個區域﹐也可以是成卡都是這個區域。

而我發現部份車在新增的靜音區﹐車廂內已有「靜音區」貼紙﹐只是月台未有相關標貼﹐估計未完成工程所以月台未加上。

OTIS401 發表於 2010-8-22 13:28 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-8-22 13:14 發表

唔爭論「靜音區」及「靜音卡」﹐在我意思是相同的。

分別只是卡便一定是指成卡﹐區可以一卡某個區域﹐也可以是成卡都是這個區域。

而我發現部份車在新增的靜音區﹐車廂內已有「靜音區」貼紙﹐只是月台未有相關標貼﹐估計未 ...

其實據我所知,宜家都只係得幾卡先有
我諗港鐵方面應該只係等整好哂先加標貼吧...咁又可以俾人嘈
kei_hk 發表於 2010-8-22 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-8-22 01:28 PM 發表

其實據我所知,宜家都只係得幾卡先有
我諗港鐵方面應該只係等整好哂先加標貼吧...咁又可以俾人嘈

其實﹐樓主原本的問題其實只是好簡單﹐唔知是不是加了靜音區﹐問下情況如果﹐變成大家在此爭論其他事

都可以講大家討論時小事化大了﹐令到開始離題。