hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 hkitalk.net 站務資源中心 (Z) 站務事宜及分板事務討論 (Z23) 狗巴?九巴?
開啟左側

狗巴?九巴?

sea1986 發表於 2010-8-17 12:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

近日發現某位板友多次以狗巴去形容九巴1 _- v$ n. t- F" x# c
我曾經報告俾站方2 W$ S' Q1 l0 C$ Q% i, e; }+ W/ z
但似乎站方好似冇當係一回事+ H1 U3 l, S! s6 L
縱然狗巴乃係九巴既諧音
# O8 D9 G+ g, ]但用狗始終唔太好
# |# R7 g$ l6 _+ O3 S唔知站方可唔可以處理一下呢位板友既用詞呢?
" ]% @+ n' e% }5 v! q1 u+ z( D$ t% @" [
該板友係id=denway
; v2 M: m! m( u, Y1 D用狗巴一詞既文包括︰. b% ?+ r  i/ P. U) B! P6 Z
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=542821&extra=page%3D1&page=1; ^6 ?' u: |* e! M, B$ g
#7, #20
: f: \9 Q- g3 E, o3 W* n) c. q6 ?! s
5 S1 l8 U+ @+ h" r: y9 Lhttp://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=538553&extra=page%3D1
4 ^2 t# s# j0 y0 Z#8, #25, #56
8 _# n' _% \4 j( a
2 s" K2 K8 S$ R) y  W# Y% `8 zhttp://wwww.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=538092&extra=&page=48 E9 Z! b& _/ W/ }: o
5 U9 Z% r& a0 ~9 D5 T- t3 d, J# }% U1 t5 ]& ~" e( B
雖然我贊成有時用一啲坊間用既詞去代表一啲公司或者人物係OK
9 J2 d7 l5 O/ [但用呢啲略為有貶義既字就始終值得商榷
( [5 Q1 @+ s) a. R# y3 m* _希望站方可以認真處理一下
091320906 發表於 2010-8-17 12:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
timewater 發表於 2010-8-17 15:20 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-8-17 12:48 發表 ! F% x* c/ U# p" I/ l+ w  ?
近日發現某位板友多次以狗巴去形容九巴0 |, ]3 Y6 _1 _* N4 I. z
我曾經報告俾站方
/ ]* D# \: w' }6 x+ w9 j5 B: i. F但似乎站方好似冇當係一回事9 N& H! K- J2 }
縱然狗巴乃係九巴既諧音
0 `, e& q; h1 ~2 a& h2 z% R- O$ I  \但用狗始終唔太好
! A9 z7 ~% A7 q. [! y唔知站方可唔可以處理一下呢位板友既用詞呢?/ a! D/ R$ V! U: b8 L: J) V
& \( _8 O3 h; W* J* o
: W9 T- E9 h0 j+ H- F# X( @  M1 m用狗巴一詞既文包括︰0 U% v1 g1 \8 R/ E
...
! l8 m5 H' F# j9 N* U+ X

/ C- K6 B3 `* G' b$ w9 {% W2 n狗可以係正面既字?
5 ~- Q% }3 u+ F5 g
0 F1 M2 X1 i) K# A$ R; s( Q( }% A同埋, 如果唔講得九巴做狗巴, 係咪唔可以叫官員做狗官?* |9 C/ l3 Q4 s0 o( D2 l7 i
tvb 唔可以講做cctvb, 或者連講特首傻傻地都唔得?9 L) B, X6 {. t: p# |

# d+ U* s1 q1 d8 m: o1 {+ O/ W我諗如果要處理呢d 用字, 不如將hkitalk變做充滿正能量既討論區8 p# ?6 l6 `) c. q/ P9 D
鬧就變做建議, 不滿就換黎欣賞 真係變成 「樂在生活」討論區
teddybus 發表於 2010-8-17 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-8-17 12:48 發表 ; d: l4 |2 x3 w
近日發現某位板友多次以狗巴去形容九巴9 C) }0 ~; f8 X+ M
我曾經報告俾站方
, h$ _. x. ?! u4 ~9 o+ D但似乎站方好似冇當係一回事% m7 R# _  ]; E) u: m4 }; D9 c+ g
縱然狗巴乃係九巴既諧音( X. `* @$ K  @7 f; X7 \
但用狗始終唔太好
% u, d" `* O1 ?! e% N6 m/ ^唔知站方可唔可以處理一下呢位板友既用詞呢?
$ Z/ k5 m7 R  _6 J0 t' V0 n+ Q; j+ A& {
) [1 I4 e5 o  ~用狗巴一詞既文包括︰
6 Q% D0 }; e3 g+ w% m. `/ W: G...
8 e3 ]0 r. F7 L  |8 V

' w) |! M$ _. [" x4 k5 _  _講起呢位人兄, 我問佢咩野叫狗巴, 跟住佢話我係港燦囉... ' `( y8 C1 S& x3 m, _! F
然後又話佢係大陸無言論自由所以難得翻到牆黎italk 就要大肆批評行資本主義既就係走狗...
% t4 K- y( f+ b7 o: b  y3 r: |: I: ?; E7 X8 \1 N1 E, X# H
題外話, 呢度係有言論自由, 但都受板規限制既  j1 A' I+ E, b2 q6 p6 K& D( Y

2 ~# c9 S3 c+ Z( m! D  o34. 站友須注意一般網絡禮宜,保持禮貌 ! p0 f1 S! X! s: }; r$ a
a)不得煽動,發起或參與罵戰; , Z, Z, I6 r! ~
b)不得人身攻擊
, d8 B8 S/ ?$ i4 f7 `c)不得使用淫褻及不雅之字詞;
0 |0 q' r6 W5 Nd)不得強行要求其他站友回應自己之文章;及 9 V, e9 `( V/ Q4 `4 l/ h
e)不得張貼影射其他站友之文章或使用影射其他站友之名字。 ; j( Z8 Y4 q4 v& s0 v

/ p8 n2 X* f) @34A. 不得使用粗俗、粗言穢語或刻意跟粗言穢語相近之字詞,違反本條之嚴重性分為:
% t2 m( M; {' p! l+ ]a)非常嚴重:在罵戰,或在批評、詆譭、揶揄、嘲諷、責罵任何人、組織或機構之文章中使用此等詞語;及
4 v6 l! D$ W" V! U- Jb)嚴重:在其他情況下使用此等詞語。 2 C% }* E7 [! p" Q6 f8 J

8 L/ i! U3 S# |  [34B. 以下情況可獲豁免執行第 34A條:
2 c* s/ F) s5 `* U* ~a)當引述第三者之說話時,使用「╳」代替粗俗之字眼;及
( t* x6 q2 x- v7 Jb)真誠討論粗言穢語用字的起源等。
2 _' I& X* Y7 A6 H! z) ~( |5 d- i: Z6 s* M; U. t- }& B1 }  Z
, H/ J# B0 W4 B8 z4 s

3 x8 e. X4 i0 J: O; c35. 請小心使用任何術語,譯名,別稱或簡稱。站友應自行衡量其在本板之流通性。在有需要的時候,必須加以說明。
3 k: B$ C) s3 E  R0 Y9 v

3 |3 G' J* d5 J4 v( }! z你私底下用呢d 字眼去refer to 巴士公司甚至政府高官係你既事
* h: H/ a" d0 I' C/ A2 z但呢度既性質係公開, 又有規例去規管0 @( g& m' m; d7 o
下下用d 咁具攻擊性既字眼去批評, 甚至挖苦其他人或者組織
, T. {. l0 ]. m  E) }9 w呢d 唔係言論自由, 係叫無禮貌... . p% q  O3 _) q  _' x

( c0 d8 e  ?0 T, c再題外話, 佢稱呼九巴做 "狗巴", 甚至話我係 "港燦"5 }, H  X  C) K8 w
我都已經投訴左, 不過都係無板務人員作出回應9 R0 W- r+ R' V1 J4 X7 @; s
唔知係咪各位 板務人員 都係貴人事忙, 覺得呢d 投訴係芝麻綠豆小事而評定為唔值得處理?) ~+ W$ t( E; g& S7 \

! w1 g( z/ T: F* F* ~/ }[ 本帖最後由 teddybus 於 2010-8-17 20:03 編輯 ]
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-18 01:00 | 顯示全部樓層

回復 4# 的帖子

似乎站方需要處理一下呢位板友既言行1 q& i% p" ~6 f! m9 T* `6 K7 Q) L
儘管我一向唔傾向加強監管用字7 G" }7 p( d8 g9 b6 @
但係似乎呢位板友所講既嘢已經偏離咗應有既網絡禮貌2 E+ g1 a( P+ |3 Z% P0 D3 ]0 w
站方係咪要認真一下處理呢件事呢?
, ]; e7 I2 y8 M0 u1 R+ N1 s$ p否則隨著時間一耐3 i# \1 U4 j2 E. @- \. H
呢位板友活躍咗* M2 c. _6 h. j! z
呢塊板就會十篇著十篇都會係狗巴狗巴狗巴咁樣
+ z5 ^& t  _3 Y1 [6 ?  u令閱讀者感覺唔舒服
AD18 發表於 2010-8-18 02:30 | 顯示全部樓層
又難怪 d 人將九龍公司轉講成狗龍公司喎$ o7 y6 z( M% `! s5 Z

2 b# o. o( Y! u明知架車係試既都仲要拆走晒 d 水牌 , 算乜意思先
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
cky 發表於 2010-8-18 03:57 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2010-8-18 02:30 發表
1 ~" \% P% C0 L& D$ I' E又難怪 d 人將九龍公司轉講成狗龍公司喎- a/ ]4 L# u# L" e6 B7 E) C0 U

' Z8 G  @' @. w& W0 p5 G明知架車係試既都仲要拆走晒 d 水牌 , 算乜意思先

. E7 q- I! L2 f7 G1 q" i
9 m& z$ F# ?3 e9 w$ L9 S+ x咁小事都可以冠以咁難聽的用詞
- J4 v( s0 Y# z. Q0 C; Q唔怪得只令到呢度 D 討論氣氛咁差
% E: L1 X5 S! ]: ]: l0 p7 f9 y一大件少少的事就難怪有個別帳號晌度大吵大鬧啦( ^& n4 G/ r  q
有時真係唔好賴晒落 admin 度
& R1 P; ?0 f7 D* X2 w+ Z/ k# Z# w5 x" Q7 |- ?
架車有冇水牌的有幾嚴重?- b4 Q( [& D5 j1 N3 q' K% M
影出黎張相唔夠靚?
6 p) j, p3 P' x拎唔到正 a power?
- H3 l+ Z) q- O+ Q9 K定係學某人話齋, "不能反映真實的狀況"
admin49 發表於 2010-8-18 04:56 | 顯示全部樓層
站務人員是有注意到有站友使用「狗巴」一詞稱呼九巴,亦明白到各位對言論自由與人身攻擊的界線有不同意見。2 L8 c  X) A+ r+ R& [7 _
B3聯席板主現正就有關事宜進行商討。! \) Z# c* ?+ T2 m9 f. |" q) o
& Z" v  w" k: F' Q
B3聯席板主" g. G) o9 ^* `3 e3 O. i
admin49
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-18 10:12 | 顯示全部樓層
原帖由 AD18 於 2010-8-18 02:30 發表   I! d5 U3 B: u: p2 e7 ]
又難怪 d 人將九龍公司轉講成狗龍公司喎
) k$ c/ g% Q& k2 O+ ]0 B) ^9 |' p8 Z( d
明知架車係試既都仲要拆走晒 d 水牌 , 算乜意思先

6 |( W$ a0 o+ p# o$ c
$ Q/ u# Z1 }  Q- A5 ]
! I* {1 J1 F$ @5 C4 T拆塊牌就可以咁樣攻擊人?
6 R4 H: g% I# A" [- a8 H9 o咁係咪你第日做錯少少事我都可以咁樣嗌你?5 I3 |( l7 W8 G: Z1 Z4 l
講唔通喎
2 v$ l5 p6 t9 L$ ]更何況
  o$ i  t9 t" J% V該位板友唔係單一因呢件事而用呢個字
9 E& R8 Z& v9 z' `而且有板友問佢為何用呢隻字反而被人回敬港燦兩字, l3 \2 ?- A) G5 h" y0 o2 j9 j2 H
咁係咪已經超出呢度既界線?
 樓主| sea1986 發表於 2010-8-18 10:14 | 顯示全部樓層

原帖由 admin49 於 2010-8-18 04:56 發表
% [% J3 H% R& ?8 Z# W站務人員是有注意到有站友使用「狗巴」一詞稱呼九巴,亦明白到各位對言論自由與人身攻擊的界線有不同意見。
: `6 A  G0 l( t  \) [B3聯席板主現正就有關事宜進行商討。
- w- M6 P/ R' |9 k
4 H$ y! U/ x1 G  b4 f- iB3聯席板主
+ z; d( ?3 l: o2 X8 ?$ `admin49 ...
! R! M# q7 ?1 c& B+ S

$ x- L& y1 j. x' W) F咁就希望板主們可以認真處理啦
5 ?( \2 x5 H- k/ `唔好之前咁我按咗報告好耐但其他板主就不了了之8 S, H8 o3 c0 H; i! }
7 _$ b& h, d2 Q) a" l
麻煩晒