hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 香港媒體就菲律賓港人被殺事件之處理
開啟左側

香港媒體就菲律賓港人被殺事件之處理

kwyeung 發表於 2010-8-24 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 DR1666 於 2010-8-24 21:54 發表

其實經過昨晚連續數小時的直播後
我相信大部分香港市民的心都已經好沉痛

另外, 今日亦曾有心理學家指如長期看相關新聞
是有機會引起情緒問題

既然已是不幸事件發生後的第二日
我覺得, 就由得 TVB 播返一套無厘 ...

今晚我係完全唔敢睇電視...

電視台係冇任何新資訊下, 洗腦式咁唔停播,
好似不斷同你回憶呢件事。

我每次見到個導遊係車門旁邊跌低既片段,
見到車上無助既眼神, 見到菲律賓個總統輕挑地做訪問,
諗起人地家破人亡。
電視台每重播一次, 我就remind哂之上既影像,
要深呼吸一段時間先平復到心情。

雖然到最後我都冇睇到任何劇集,
因為我唔知中間會唔會再重播新聞片段,
但今晚有少少輕鬆D既喜劇調劑, 我覺得對市民係好事。
AL_71 發表於 2010-8-24 23:22 | 顯示全部樓層
網站/討論區計唔計呢?
Yahoo, Google,康泰旅行社, 以至多個本地人氣最高既討論區既標誌皆以灰階化處理
唔知italk會唔會一陣換呢?
(雖然而家換的確係遲左 = =)
superbus 發表於 2010-8-25 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 kwyeung 於 2010-8-24 23:21 發表

今晚我係完全唔敢睇電視...

電視台係冇任何新資訊下, 洗腦式咁唔停播,
好似不斷同你回憶呢件事。

我每次見到個導遊係車門旁邊跌低既片段,
見到車上無助既眼神, 見到菲律賓個總統輕挑地做訪問,
諗起人地家破人 ...
雖然呢單野係重大新聞, 有好高新聞價值
但香港媒體既表現好明顯過哂火
例如剛才TVB個晚間新聞,不停響度 replay, replay 又 replay

慌死全香港人睇唔到成個過程同結果
俾佢地咁搞法, 真係冇事都俾佢地搞到心理有問題
sea1986 發表於 2010-8-25 02:21 | 顯示全部樓層

原帖由 12A 於 2010-8-24 21:11 發表

唯 公主駕到仍然如期播出第二集, 本人對此深表不滿
理由是今日為全港悼念日, 應暫停一切公共娛樂,
有電視台已抽起和菲律賓相關的旅遊節目
電台節目也相應加插悼念環節, 新聞主播及天氣小姐穿上黑衣,
為何無線仍不顧市民的哀傷, 照舊播出喜劇?

你都攞嚟講既
你估而家喺大陸?要停晒一切公共娛樂?
雖然可以話琴日係港殤
但市民既正常生活仍然要運作
唔可以咁樣無了期咁停止
而且長期社會處於一種悲哀狀態下對每個人都唔好
要搵其他可以舒緩各方悲痛情緒既方法去緩和呢種心情
無線咁做都叫不顧市民哀傷?
咁如果長期播呢方面事件既節目又算唔算不顧市民的喜樂呢?
要兩者取得平衡
唔可以為反而反
bigfish_hk2 發表於 2010-8-25 09:17 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-8-24 23:22 發表
網站/討論區計唔計呢?
Yahoo, Google,康泰旅行社, 以至多個本地人氣最高既討論區既標誌皆以灰階化處理
唔知italk會唔會一陣換呢?
(雖然而家換的確係遲左 = =) ...

請不要強迫 italk 更改標誌顏色好唔好?
因為換唔換顏色或設計並不代表公司/機構對事件的立場及心情
更改標誌顏色令人覺得有o的盲目跟風o既感覺

聲明:
本人不是本站任何工作人員
以上內容並不代表 italk 立場
福建幫超市有過期30日叉燒包
bustop 發表於 2010-8-25 09:48 | 顯示全部樓層
如果你覺得TVB在呢單事件發生期間, 節目安排唔合你口味,
點解唔運用你手上的遙控器? 香港只有一個免費台嗎?

再次證明慣性收視的禍害.
抵香港人要硬食TVB的低質節目...又要睇又要鬧, 全無反抗能力.
 樓主| hkaiw 發表於 2010-8-25 11:28 | 顯示全部樓層

原帖由 superbus 於 2010-8-25 00:25 發表
雖然呢單野係重大新聞, 有好高新聞價值
但香港媒體既表現好明顯過哂火
例如剛才TVB個晚間新聞,不停響度 replay, replay 又 replay

所以除了要想要加插其中兩名港人回港時的情況,基本上昨晚不需要提早播放(昨晚亦延遲至 23:55 播完,以便播放其他新聞內容)。
喵...
AL_71 發表於 2010-8-25 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 bigfish_hk2 於 2010-8-25 09:17 發表

請不要強迫 italk 更改標誌顏色好唔好?
因為換唔換顏色或設計並不代表公司/機構對事件的立場及心情
更改標誌顏色令人覺得有o的盲目跟風o既感覺

聲明:
本人不是本站任何工作人員
以上內容並不代表 italk 立場 ...

盲目跟風? 我真係唔覺有呢種感覺
08年512大地震果陣italk都有換黑白logo la
反而今次咁大件事都冇打算換黑白logo
真係唔明 (唔通又想俾人一種「與別不同」既感覺?!)
~~Knysna~~ 發表於 2010-8-25 20:35 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-8-25 20:07 發表

盲目跟風? 我真係唔覺有呢種感覺
08年512大地震果陣italk都有換黑白logo la
反而今次咁大件事都冇打算換黑白logo
真係唔明 (唔通又想俾人一種「與別不同」既感覺?!) ...

呢一兩日特區政府都係下半旗致哀,聽日先係全港哀悼日,或者聽日可以再討論你個話題

512大地震之後都唔係即刻轉黑白logo

UCR683 發表於 2010-8-25 21:23 | 顯示全部樓層

2010-8-25 21:20,翡翠台播完遇難港人到港儀式直播後,改播劇集《摘星之旅》,之後就是晚間新聞。
亞視本港台播回《李小龍傳奇》未播的部分,之後就是播《法網群英》。