hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 李惠利IVE多面睇 (超多相)
開啟左側

李惠利IVE多面睇 (超多相)

MF2648_AVBW8 發表於 2010-9-5 18:13 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

LOGO

主樓與副樓

天橋

又係天橋

環繞IVE的單車徑尚未完工

招牌

可見單車徑及入口

內部

校園指南

入口

恰老伯扶手梯

恰老伯的''欄杆''

停車場入口

指示

正門在旁

扶手梯旁的樓梯,雖話''專用'',但人人都可登上

回望地下,可見N691巴總

背景為泳池

抬頭望頂

通往扶手梯及樓上平台花園

地圖

泳池,球場,停車場及旗杆

泳池及球場

停車場及旗杆

LOGO,大樓內為圖書館

遠眺寶盈及康城

全港最長扶手梯

歡迎討論,多謝收睇!
OTIS401 發表於 2010-9-6 19:06 | 顯示全部樓層
其實所謂的只供學生和職員專用,可以講係如同虛設
之前都有講過話條長梯只係開俾VTC的學生和職員,但入去時有冇人check就真係...
anyway,小弟剛取得了IVE的學生證,可以搵日去睇下
rickycheng 發表於 2010-9-8 19:36 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-9-6 19:06 發表
其實所謂的只供學生和職員專用,可以講係如同虛設
之前都有講過話條長梯只係開俾VTC的學生和職員,但入去時有冇人check就真係...
anyway,小弟剛取得了IVE的學生證,可以搵日去睇下 ...

佢要check 就一定要出示到啦

當然check 唔check要睇D 保安& 院長order..
話說當年拎住TYIVE 既學生證入旁邊既SBI 都會俾人趕既(而家當然不會...)

HKDI 就應該歡迎其他VTC 分校學生入去用佢個LRC
但不太肯定...
billchi45 發表於 2010-9-8 19:59 | 顯示全部樓層

原帖由 rickycheng 於 2010-9-8 19:36 發表

佢要check 就一定要出示到啦

當然check 唔check要睇D 保安& 院長order..
話說當年拎住TYIVE 既學生證入旁邊既SBI 都會俾人趕既(而家當然不會...)

HKDI 就應該歡迎其他VTC 分校學生入去用佢個LRC
但不太肯定... ...

LWL本身無LRC,要同HKDI共用~
好似IVE學生可以用任何IVE院校的LRC?
rickycheng 發表於 2010-9-8 21:20 | 顯示全部樓層
原帖由 billchi45 於 2010-9-8 19:59 發表

LWL本身無LRC,要同HKDI共用~
好似IVE學生可以用任何IVE院校的LRC?

正常係任何VTC 院校都可以既
除非有特別要求

所以所有VTC 學生理論上可以入去HKDI..

SBI 同HKDI 唯一分別係SBI 冇LRC ...
所以唔可以用呢個理由入去
當年好似因為財政獨立..而SBI 要俾一筆$ TYIVE 租設施(知專學費反映到出來)
但呢樣已成歷史
而家TYIVE有機會要去SBI上堂,可通行無阻(也沒人查 )
OTIS401 發表於 2010-9-8 21:52 | 顯示全部樓層
SBI今年好似搬左去葵涌
變相了果座野基本上都係TY IVE的人用

聽聞以前SBI果三部lift成日壞兼等到傻
但我今日去又唔覺...

另外HKDI果邊
據聞宜家LRC連閘機都冇,即係仲未要拍卡住
但係廁所外面就有拍卡機,唔排除日後的將來去,廁所都要拍卡
tkf_2005 發表於 2010-9-8 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 OTIS401 於 2010-9-8 21:52 發表
SBI今年好似搬左去葵涌
變相了果座野基本上都係TY IVE的人用

但我今日去又唔覺...

另外HKDI果邊
但係廁所外面就有拍卡機,唔排除日 ...

下係咩....

我毅進有d科佢話要我番青衣上...
OTIS401 發表於 2010-9-9 00:51 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2010-9-8 22:49 發表

下係咩....

咁我就唔知了...都係上網聽番黎
不過問過舊生,就話今年SBI果邊好似靜左好多...
tombo 發表於 2010-9-9 01:06 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-9-8 21:52 發表
但係廁所外面就有拍卡機,唔排除日後的將來去,廁所都要拍
唔出奇, 不過應該只係女廁先有?

因為ive cw 部分女廁都已經有拍卡開門制度
rickycheng 發表於 2010-9-9 10:39 | 顯示全部樓層

但我今日去又唔覺...

另外HKDI果邊
但係廁所外面就有拍卡機,唔排除日 ...

可能今年真係少人用左(但毅進未開始...)

我今年未去過SBI
原帖由 tkf_2005 於 2010-9-8 22:49 發表

毅進依然係SBI 搞
佢只係將HD & FD 搬左去葵涌
某D 同TY 合併左
原帖由 tombo 於 2010-9-9 01:06 發表
唔出奇, 不過應該只係女廁先有?

因為ive cw 部分女廁都已經有拍卡開門制度

暫時聽聞就只係女廁....所以唔關我事