hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [列舉] 無人商場
開啟左側

[列舉] 無人商場

JH3666@71K 發表於 2010-9-9 00:15 | 顯示全部樓層

原帖由 李志豪 於 8-9-2010 11:52 PM 發表

運頭塘

點都無官塘碼頭咁勁!
舊超羣位置都預備開麵包店喎~
OFF TOPIC: 聽聞運頭塘街市會變成一間超級大惠康喎...
有無大埔版友知道詳情?
exspeed 發表於 2010-9-9 01:02 | 顯示全部樓層
原帖由 bananasims 於 2010-9-8 08:28 發表
香港有幾個商場係完全荒廢/好少位租得出的,不如列舉下

佐敦廣場
縮水舖問題,後尾業主無交電費斷水斷電,得返隱君子

佐敦廣場有唯一一間鋪頭 - 佐敦桑拿

冇人商場仲有
1. 逸東酒店對面既 381 Nathan Road
2. 漆咸道南既尖東堡
3. 機利士南路既寶源商場
4. 寶其利街既金華商場
5. 觀音街既富業商場
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
echan318 發表於 2010-9-9 01:41 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2010-9-8 20:18 發表
北角888廣場
康威商場

這兩個商場都只得幾個租客,人流更近乎零……

我記得888商場在15,6年前有間叫[蘭蘭]巴士模型店,
我當時用了90元買了架CORGI既MCW巴士,

之後無幾耐筲箕灣天悅廣場就開了間[巴士世界]
sea1986 發表於 2010-9-9 02:14 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2010-9-8 21:43 發表

不過之前去過幾次,人流尚算是多;不過論元朗區的商場,我覺得交通廣場、開心廣場及附近的興隆中心商場應該算是少(不包括合益商場、康樂廣場等小型商場)。 ...

唔知頭唔知路就咪亂o翕啦
交通廣場有咗人家同New York Bar後不知幾多人
開心廣場幾乎成幢係食肆
淨排隊搭LIFT上去已經多人
興隆中心都唔算少
人流都唔錯既

請問閣下係咪住元朗架?
hkaiw 發表於 2010-9-9 06:23 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-9-9 02:14 發表
唔知頭唔知路就咪亂o翕啦
交通廣場有咗人家同New York Bar後不知幾多人
開心廣場幾乎成幢係食肆
淨排隊搭LIFT上去已經多人
興隆中心都唔算少
人流都唔錯既

不好意思,其實我覺得少是因為與附近的元朗廣場相比。

另外在元朗區的商場中,除了元朗廣場外,千色廣場也算是多,試過在平日也有很多人前往,附近的富達廣場就真是很少人;另外同益大廈的人流也好像算是少,只是假日就比較多外籍傭工聚集。

喵...
bobbycheng 發表於 2010-9-9 20:56 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-9-9 00:06 發表

小弟正正都係睇住呢棟嘢起到"摺"
講真,佢design真係好差
一入門口分直去同轉右兩邊
但兩邊都只得幾間舖(假設全數租出)
根本就完全唔好行
再加上地理位置咁"優越"(喺正兩條邨之間)
摺都係好正常 ...

就連佢d 電梯設計都極品過人
3樓同2樓之間電梯竟然有上冇落
逼d人去搭lift 行樓梯
ML29 發表於 2010-9-9 21:11 | 顯示全部樓層

原帖由 echan318 於 2010-9-9 01:41 發表

我記得888商場在15,6年前有間叫[蘭蘭]巴士模型店,
我當時用了90元買了架CORGI既MCW巴士,

之後無幾耐筲箕灣天悅廣場就開了間[巴士世界]

當年我是這間舖的常客,我那部MC1就是在那裡買的,
那間舖的老闆當年也算是改模型高人,最記得他把很多
部Corgi MCW改做雙門……可惜自從他結束了那間店後
便退隱江湖了

自從這間舖結束後,我也沒有再逛888廣場了。

原帖由 a_drew 於 2010-9-8 23:36 發表

係叫水靜鵝飛

不好意思,正確應為「水盡鵝飛」。

回正題,如果數屋邨商場,秦石又算不算是「死場」呢?

We're part of The Go-Ahead Group
nwfb1601 發表於 2010-9-9 23:26 | 顯示全部樓層
原帖由 ML29 於 2010-9-8 20:18 發表

北角888廣場
康威商場

這兩個商場都只得幾個租客,人流更近乎零……

見你講開北角,咁唔爭在講多兩個:

1. 國賓商場
2. 寶馬花園商場

呢兩個場0既人流又係接近零。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
exspeed 發表於 2010-9-9 23:29 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2010-9-9 23:26 發表

見你講開北角,咁唔爭在講多兩個:

1. 國賓商場
2. 寶馬花園商場

呢兩個場0既人流又係接近零。

國賓商場有大家樂同萬寧個陣, 人流曾有起色,
但兩鋪相繼結業後就急轉直下
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!
 樓主| bananasims 發表於 2010-9-9 23:36 | 顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

印象中國賓商場以前有個地鐵出口?後尾又無啦啦封咗
~~~