hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 其實在香港起鐵路好不好?
開啟左側

其實在香港起鐵路好不好?

sg 發表於 2006-1-14 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-1-12 23:25 發表

請你睇睇我在 #75 的回文
如果你認為港島線的速度維持在 33 km/h, 那樣 788 的速度應該
維持在 31 km/h 左右, 比港島線還要低。為何你現在乘 788
的車速可以去到 70 km/h 呀? 因為你計o既係平均速度o羅!

哈! 依照果位兄台的計法, 788 由小西灣到中環的時速應該約為 31.5 km/h
(d=14.7 km, t=28 min)

城巴 788 路線資料
[/quote]

d 資料你係城巴網頁抄來的,
資料係正確, 但小西灣到中環的d 並非=14.7 km,
14.7 km 係小西灣到港澳碼頭的距離,
咁個 t 都錯, 因為佢俾個 t 係小西灣到港澳碼頭的時間值。
並非小西灣到中環的時間值。

因此你所指788的時速應該約為 31.5 km/h, 係有問題的。

今朝小弟又搭788由小西灣到中環,
07:30上到及開車, 07:45 到灣仔馬來西亞大廈,
07:48到中環皇后像廣場, 07:49到中環麥當勞下車轉車。
但中途係曉翠苑,富城閣及翠灣村停左共約5分鐘埋站上客及
銅鑼灣東廊落橋位慢車用左約5分鐘先入返告士打道就到灣仔馬來西亞大廈。
前後19分鐘, 快過磿地鐵啦 ! (唉 ! 連慢車,埋站上客都計埋啦 ! )

之後搭23出左北角, 再搭地鐵出銅鑼灣,
由銅鑼灣站月台上,B出口的銅鑼灣廣場出口要7分鐘,
走果陣用左A出口時代廣場出口要9分鐘先去返月台,
用21分鐘搭地鐵返柴灣,用 2分鐘 上埋小巴 47M ,
用13分鐘返到富景商場(小巴今晚無入新廈街)。都要一共36 分鐘。
788一共比地鐵快17分鐘。:

238X 發表於 2006-1-14 00:18 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2006-1-14 00:06 發表

d 資料你係城巴網頁抄來的,
資料係正確, 但小西灣到中環的d 並非=14.7 km,
14.7 km 係小西灣到港澳碼頭的距離,
咁個 t 都錯, 因為佢俾個 t 係小西灣到港澳碼頭的時間值。
並非小西灣到中環的時間值。
因此你所指788的時速應該約為 31.5 km/h, 係有問題的。

今朝小弟又搭788由小西灣到中環,
07:30上到及開車, 07:45 到灣仔馬來西亞大廈,
07:48到中環皇后像廣場, 07:49到中環麥當勞下車轉車。
但中途係曉翠苑,富城閣及翠灣村停左共約5分鐘埋站上客及
銅鑼灣東廊落橋位慢車用左約5分鐘先入返告士打道就到灣仔馬來西亞大廈。
前後19分鐘, 快過磿地鐵啦 ! (唉 ! 連慢車,埋站上客都計埋啦 ! )

之後搭23出左北角, 再搭地鐵出銅鑼灣,
由銅鑼灣站月台上,B出口的銅鑼灣廣場出口要7分鐘,
走果陣用左A出口時代廣場出口要9分鐘先去返月台,
用21分鐘搭地鐵返柴灣,用 2分鐘 上埋小巴 47M ,
用13分鐘返到富景商場(小巴今晚無入新廈街)。都要一共36 分鐘。
788一共比地鐵快17分鐘。

如果真係比,點解唔用 788 由小西灣去港澳碼頭然後
再用地鐵上環→柴灣加轉小巴?

你用兜路去製造地鐵不利的情況然後用來反駁,咁根
本唔係討論,而係企圖惡意駁倒其他站友,有違反站
規 39 條之嫌。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
sg 發表於 2006-1-14 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-1-14 00:18 發表

如果真係比,點解唔用 788 由小西灣去港澳碼頭然後
再用地鐵上環→柴灣加轉小巴?

你用兜路去製造地鐵不利的情況然後用來反駁,咁根
本唔係討論,而係企圖惡意駁倒其他站友,有違反站
規 39 條之嫌。

我講的係事實, 無兜路。

(其實你咁計就真係, 你所指的兜路 ,
因為咁已經遠過地鐵上環站,
你咁講又係製造788不利的情況然後用來反駁,
咁根本唔係討論,而係企圖惡意駁倒其他站友,
有違反站規 39 條之嫌! )

好 ! 就算用 788 由中環去港澳碼頭,
都只不過約2mins , 除左塞車/意外, 即21分鐘 ,
地鐵上環→柴灣加轉小巴都慢過788。
238X 發表於 2006-1-14 00:35 | 顯示全部樓層

原帖由 sg 於 2006-1-14 00:30 發表

好 ! 就算用 788 由中環去港澳碼頭,
都只不過約2mins , 除左塞車/意外, 即21分鐘 ,
地鐵上環→柴灣加轉小巴都慢過788。

慢過係正常,因為地鐵要駁腳,
但至少唔係 17 分鐘咁亂黎先。
sg 發表於 2006-1-14 00:40 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2006-1-14 00:35 發表
慢過係正常,因為地鐵要駁腳,
但至少唔係 17 分鐘咁亂黎先。

慢過無話係唔正常 , 所以d 人咪唔搭地鐵law ,
仲有地鐵貴喎,
所以呢個咪地鐵客豈量下降原因之一,

仲有788出中環係19分鐘呀 !
睇左去邊呀你 ?

238X 發表於 2006-1-14 00:49 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2006-1-14 00:40 發表

慢過無話係唔正常 , 所以d 人咪唔搭地鐵law ,
仲有地鐵貴喎,
所以呢個咪地鐵客豈量下降原因之一,

點解我會得到相反的數據及決定?
(除了電車 + 船 + 巴士,地鐵一定係最平)

原帖由 sg 於 2006-1-14 00:40 發表
仲有788出中環係19分鐘呀 !
睇左去邊呀你 ?
串人串到亂咁黎 !

係你話 788 快地鐵 17 分鐘既#???#???#???

你最後一句應該違反了站規 34 條 (a) 及 (b) 項。

sg 發表於 2006-1-14 00:56 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2006-1-14 00:49 發表
點解我會得到相反的數據及決定?
(除了電車 + 船 + 巴士,地鐵一定係最平)

點解呢 ?
試試列出你的數據及決定吧 !

你一路應該違反了站規 39 條。

說實話, 討論, 要用多角度思考才行 !
我俾你打到又如何 ?那促進到對真理的理解和認識嗎 ?

黑翼 發表於 2006-1-14 05:28 | 顯示全部樓層
其實一般乘客唔會考慮許多因素,最多只會看自己手錶時間,他們只希望已較快模式到達目的地。例如返工可乘地鐵往中區,因為地鐵比較準時。相對回程可乘點到點巴士返家,因為東區甚少塞車,乘巴士比較實際。不過,如在魚涌坐M788往灣仔又真係幾快 (唔計塞車),這方面地鐵做不到了。

sg 發表於 2006-1-14 10:28 | 顯示全部樓層
原帖由 sg 於 2006-1-14 00:56 發表
其實一般乘客唔會考慮許多因素,最多只會看自己手錶時間,
他們只希望已較快模式到達目的地。例如返工可乘地鐵往中區,
因為地鐵比較準時。相對回程可乘點到點巴士返家,
因為東區甚少塞車,乘巴士比較實際。
不過,如在魚涌坐M788往灣仔又真係幾快 (唔計塞車),
這方面地鐵做不到了。

同意 ! 一般乘客會以較快模式到達目的地。尤以返工返學而言。
但其實不同乘客會考慮其他許多不同因素,
如准點,乘車環境,車費,車程複雜度,
雖然地鐵比較準時, 但繁忙時的乘車環境,車費,車程複雜度,
係某程度上比點到點巴士/小巴及電車遜色。

但放工,放學,wet 完,d 人都唔係咁喜歡坐地鐵,
因為倦了,時間又唔緊, 寧願坐都唔左轉右轉。

至少以小弟平日係地鐵全線未收的晚上所見,
係旺角的118巴士都經常滿座及
有不少人都乘泥(魚孟)的返東區
小弟坐過10多次以上泥(魚孟)的返小西灣,車費$20.
車程約13至18分鐘, 又唔駛左轉右轉, 一take 過幾爽 !

亦試過坐118巴士, 車費$8.9.不過車程就耐d
約40至48分鐘, 同樣又唔駛左轉右轉, 一take 過!

如果坐地鐵係旺角返小西灣就甘咯,
去到金鐘轉一次, 再係柴灣又轉多一次,
每轉一次又唔知等幾耐, 搞搞成粒鐘都未返到入小西灣。
車程又複雜, 車費$14.7,又唔係平, 唔符合成本效益。
所以係夜晚地鐵列車到柴灣時, 都係唔係好多人。

地鐵係港島區又輸了一仗 !

Raymond 發表於 2006-1-14 13:50 | 顯示全部樓層

原帖由 sg 於 2006-1-14 10:28 發表

如果坐地鐵係旺角返小西灣就甘咯,
去到金鐘轉一次, 再係柴灣又轉多一次,
每轉一次又唔知等幾耐, 搞搞成粒鐘都未返到入小西灣。
車程又複雜, 車費$14.7,又唔係平, 唔符合成本效益。
所以係夜晚地鐵列車到柴灣時, 都係唔係好多人。

地鐵係港島區又輸了一仗 !

小西灣無地鐵,咁當然係巴士比地鐵優勝
但又點可以拉埋柴灣、甚至成個港島區黎比?
將軍澳線唔到寶琳、康盛一帶
我又可唔可以話夜晚將軍澳線好少人坐?
地鐵係將軍澳區又輸了一仗?

仲有響夜晚非繁時,up track既車比日間仲多人
唔明點解咁樣都可以叫做"唔係好多人"??