hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [意見調查]國泰 & 港龍
開啟左側

[意見調查]國泰 & 港龍

billlmf 發表於 2006-1-10 05:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

如果大家坐過國泰同港龍既話,大家對呢兩間航空公司既印象如何呢??無論係service,機種甚至航班上,歡迎各位俾comment~~

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
volvo_chan 發表於 2006-1-10 10:28 | 顯示全部樓層
我只是坐過國泰的經濟艙

我對國泰的經濟艙評價是:
整體服務十分之好,服務員態度十分有禮/盡責,
航機PTV娛樂系統做得很好,坐長途機唔怕悶.
機種就不過不失啦,保養方面很好.
某些航線航班彈性高,航班時間整體安排得都唔錯.

但Economy Class就真係有地方要改善,
首先:座位窄,除了773外,我覺得其他機的座位都唔係太舒適.
例如大部份Airbus機種和744,座位好窄,座落唔夠舒適.
相反我座過MH同款的744座位則好舒適,座位和間距做得十分之好!!!

其次:飛機餐唔好食,餐入面D蔬菜好難食,好苦.
同埋飛機餐味道好一般,份量對我來說也不太足夠
同MH/QR等航空公司飛機餐質素來相比,仲差一段距離.
如果國泰肯改善埋經濟艙呢D問題就更好!!!

總評:我覺得國泰經濟艙整體做得一般,
例如座位不太舒適和飛機餐質素麻麻.

PS:我比較欣賞馬來西亞航空(MH)的經濟艙質素,
近一兩年MH經濟艙質素方面真係改善左好多,
例如服務,座位和飛機餐都比國泰做得好!!!

至於港龍我就未坐過,所以不作評論!

以作純屬個人意見

AVD1 發表於 2006-1-10 11:22 | 顯示全部樓層
Dragon Air
起 3 年前坐過一次 KA201 / KA200
D 坐位好窄
飛機餐唔好食
服務員態度 都 OKAY

評分 : 3/5 (可能而家改左我唔知)

Cathay Pacific
以最近一次 (2005 年 8 月 - CX725 , CX716)
服務員態度十分有禮/盡責
航機娛樂系統極好
D 坐位好窄
P.S. 坐 CX716 返 香港 , 坐我前個行係個肥仔 , 佢一坐 , 張椅子立即向後 (向我個方向)
而家令到我覺得 CX D 椅子 好化學 ~~~
評分 : 4/5
LJ7006 = MF5119 = AVD1
kmb113 發表於 2006-1-10 15:50 | 顯示全部樓層

CATHAY PACIFIC AIRWAYS

近四年來 最少一年坐一次
航線就一樣未變過 (CX828/829 -- HKG-ANC/YVR-YYZ-ANC/YVR-HKG)

基本上我可以話 HK Base 既 crew 真係可以話服務態度有好大差距(指對唐人, 如果對洋人都係咁我真係唔知佢個最佳航空公司點來)
唔係所有crew 既態度都十分有禮/盡責, 有時可以話隨便了事(可以叫個客自己入廚房拎野, 原因係唔得閒)
而我差唔多次次個 PTV 都壞o左, 要求換位又佢無位, 有時仲要唔賠返張 US$20 既 coupon俾我. 個時真係想死...
而位窄我就唔多認同啦... 佢已經俾o左國際標準ge 32" 坐距你(當然有d airlines 會有34", 不過你又要諗o下好多 airlines 都係28"-30"坐距幾時候就會覺得佢好好...) 同埋講o下闊度 國泰 都算好人 777 安排 3-3-3 俾你 KE 無良到 2-5-2 真係窄死人
而我條線用 34D 來飛就無得講啦...除o左唔滿意佢條走廊窄o左dd基本上都可以接受

同埋我有d野想講就係代表 CX 嚮 YYZ 做 ground 既 Global Ground North America 做野真係好唔得...慢同態度麻麻地
 樓主| billlmf 發表於 2006-1-11 03:20 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2006-1-10 15:50 發表
CATHAY PACIFIC AIRWAYS

近四年來 最少一年坐一次
航線就一樣未變過 (CX828/829 -- HKG-ANC/YVR-YYZ-ANC/YVR-HKG)

基本上我可以話 HK Base 既 crew 真係可以話服務態度有好大差距(指對唐人, 如果對洋人都係咁我真係唔知佢個最佳航空公司點來)
唔係所有crew 既態度都十分有禮/盡責, 有時可以話隨便了事(可以叫個客自己入廚房拎野, 原因係唔得閒)

我好老實甘講句,我都好贊同呢一點,因為我坐過HKG base同YVR base兩組唔同既crew既flight,我發覺兩組唔同既crew服務態度有好大差距,YVR base就所有人都係一視同仁,但HKG base就正如你所講既一樣,有部份正如你所講都好求其~~

同埋我有d野想講就係代表 CX 嚮 YYZ 做 ground 既 Global Ground North America 做野真係好唔得...慢同態度麻麻地

我收到風CX會係今年內會係YYZ set個新base,遲D ground個邊可能會同YVR一樣,都係CX自己做返,到時就有可能服務個方面會有改善架喇~~
yuenpo 發表於 2006-1-11 11:00 | 顯示全部樓層
to billmf:

咁會唔會在多倫多請人呀?

回主題:
我 97 坐KA Y-Class 去布吉, Service OK 食物幾好味

SARS 果年坐CX Y-Class 去悉尼, Service 絕對優勝,親切的服務令人懷念,惟獨餐飲甚細 (據知已正常返) 同埋打機遙控安死在手柄上,打機打得好辛苦

MB36 發表於 2006-1-11 15:58 | 顯示全部樓層

I may be the one who has travel on both airlines very often in the recent few years.  I am trying to royal to
CX; however, CX disappoints me almost every time.  Next week I will take CX888 HKG - JKF.  I will issue my
comment on both airlines next week.
cywong 發表於 2006-1-12 13:26 | 顯示全部樓層
我自己就撘過3次CX來回,
fa既服務都唔錯,
PTV都唔錯有好多野睇,如果遙控可以get出黎更好,
座位分面777 d 位最舒適..其次340,747
座位窄左少少,都ok既
飛機餐就香港上好食d,有雪糕唔錯..

末撘過KA,sorry!!
hkbw 發表於 2006-1-12 19:03 | 顯示全部樓層
小弟港龍同國泰都搭過, 而國泰而家更係每三個月兩次…之前亦都搭過BA, VS

首先講港龍…個次係由香港搭去上海, 個時個機場都未搬去蒲東..
SERVICE真係算唔錯, 個MEAL都幾好…
個位坐得幾舒服, 成架機都好光猛, D CREW又好人…
之後由杭州搭返香港, 個次係細機(遲D有機會搵返張相POST 出來),
不過都OK…

而家, 小弟都係在HKG<-> LHR 往來…之前幾年都有搭BA, VS, 但呢兩間公司
既服務真係差勁得可以, 比較之後, 都係搭返國泰…

國泰D CREW真係一時時, 有時好有禮貌, 好正;有時就真係好唔掂..
通常34C/34D既FLIGHT CREW好過744既FLIGHT CREW…

經濟艙篇:
先講744..比起英航來講, CX的744真係算係不俗..起碼唔會突然有 “自動倒水”
的情況出現, 而且引擎亦比較寧靜…機師方面, CX的744普遍起飛降落都不俗,
都算係穩定, 只係偶爾有一個半個質數較差…但都好過英航…坐位空間方面,
CX的744亦都俾英航好..唯一較差既地方就係個頭枕…成日都唔係太好訓…呢
方面, BA既744就比較好了…

而AIRBUS來講, CX既都比維珍的346要好得多, 起碼
個SEAT都好坐好多, 空間感大得多..VS個D, 除了較為CYBER之外, 真係冇乜可取..

而飛行包方面, BA的較為簡單兼且冇乜特色, 反而CX的相對地細心, 個人比較
喜歡那枝柱型牙刷, 又實用, 又慳位…HEADSET方面, BA及VS的都能對應普通
MP3及CD機, 但CX個D就係與別不同…質量方面CX的亦都比較好, 其次就係
BA, VS那個HEADSET就好易散..絕對唔掂…

SERVICE方面, BA的地勤真係乜都唔理…一絕也…講野又大聲夾惡..好難頂..
係LHR仲要排一大輪…就算係香港怡中個方面, D地勤一樣係極品…
反而CX個D地勤呢, LHR BASE個班真係幾唔錯, 係除了有位阿叔成日玩針對,
比較麻煩之外, 其他的都好好人…不過上次係LHR個貴賓室有個職員D態度就
真係激到我跳起….VS就麻煩D, 但D態度都算係咁…

空姐方面, BA個班年紀真係有番咁上下, 半夜時仲會愛理不理…反而倒返轉頭
叫你去個廚房自己攪掂…膳食方面仲要係唔多掂…

VS個D, 有D就好FRIENDLY, 甚至比埋好多公司資料文件你看都得…膳食方面,
好多都係維珍旗下產品, 絕對頂佢唔順, 尤其係個杯COKE…

CX呢, 就算係HKG BASE既, 差極最多咪唔講唔該, 又或者反應遲緩少少, 但總
會為你服務…部份34C/34D既CREW就真係非常好服侍..就好似個日搭257, 個
空姐及空中少爺真係好好SERVICE, 唔該前唔該後, “請慢用”都唔知聽了多少
次, 又好笑容呢, 744既CREW都OK, 12月搭250時, 要停荷蘭我都真係好不滿的
了, 不過無論係FLIGHT CREW還是地勤都好詳細地解釋俾我聽..…甚至飛去荷蘭
時我話佢地部機好連可樂都冇, 個空姐都仲係好細心咁, 好有笑容咁解釋我聽究
竟點解…算係咁啦..…食物方面, 幾次都好合口味, 個MAIN DISH算係唔錯…不
過其他SIDE ORDER存量就比較少, 尤其係CUP NOODLES…成日只係有餅乾…

商務艙篇
至於商務方面, 以座位空間來講, 英航WIN 晒….成張可以完全訓得低, 仲可以
分三段調較,  加上並非平排的位, 無論係空間感, 氣派, 以致私穩都較為高.
商務艙內的空中服務員亦都非常有禮貌, 要乜都即刻有…

膳食方面, 英航的商務艙膳食真的比經濟艙的好N倍…有第一頭盤, 第二頭盤,
主菜, 甜品, 新鮮水果…D餐具又勁有氣派…還有那個飛行包, 有埋香水/
古龍水…仲要係高貴野來的…

CX方面, 空間感就較為遜色, 但氣氛都算唔錯..SERVICE方面, 非常有親切感,
個空中服務員仲會有齊晒商務艙內所有乘客的姓名, 非常尊貴地叫你乜生
前乜生後…膳食方面, CX的都係唔錯, 亦幾有特色…飛行包亦都幾正...

總括來講, BA真係要搭TRAVELLER PLUS或者BUSINESS D服務先會叫好D…
VS除了部機係正之外, 其他一概唔掂…
港龍就算係不過不失, 短途都唔錯…

而CX OVERALL來講真係算係服務優良….
但係SIDE ORDER, 以及配套方面, 就真係仍有改善空間..
不過CX真係已經比好多間航空公司要好得多…
殺雞焉用牛刀?!