hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 假如國產小巴真的來港...
開啟左側

[車型] 假如國產小巴真的來港...

EH8842 發表於 2010-10-9 19:02 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-9-27 15:09 發表
作為車主, 最緊要係耐用少入廠
因此, 國產車引入的可能性好細

當年國產旅遊巴嚟香港, 咪一樣有人咁話

依家..........................
成街都係啦
lpc 發表於 2010-10-9 23:55 | 顯示全部樓層
原帖由 EH8842 於 2010-10-9 19:02 發表

當年國產旅遊巴嚟香港, 咪一樣有人咁話

依家..........................
成街都係啦
係又點
小巴上落客停車咁密
每日來回次數肯定比旅遊巴多
耗損方面亦唔同
可靠性對小巴老闆/司機來說係其一重要考慮因素吧
 樓主| JN6854 發表於 2010-10-10 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 lpc 於 2010-10-9 23:55 發表
係又點
小巴上落客停車咁密
每日來回次數肯定比旅遊巴多
耗損方面亦唔同
可靠性對小巴老闆/司機來說係其一重要考慮因素吧

偈就唔係問題 問題係車架0既0者
(康明斯呢個名牌夠唔夠掛保證?)

講老實0個句 唔係日本小巴副偈唔掂就唔會俾國產+進口有機可乘
(要賴0既仲可以賴日匯越上越有 攪到車價貴晒)

放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
053h4 發表於 2010-10-10 23:20 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
EH8842 發表於 2010-10-12 01:05 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-10-10 23:20 發表
國產旅遊巴好多病痛, 老實講句, 使用量低, 低價就話就話用國產, 例如國內低價團
大公司使用量高, 國產車比例相對係低

小巴使用量咁高, 又成日停站, 條路可以去架車又行得快
病痛多就唔係幾好啦 ...

當年金龍初嚟步到, 咪又係俾人講 "最多玩五年"
轉眼間, 7年都嚟過了

你估歐洲車又少病痛咩, 仲隨時病親大大鑊添呀
國產旅遊巴的確小毛病多, 尤其是某些牌子
但同時又要睇間公司同司機點KEEP D 車。淨係睇樂基成批金龍轉手出去都仲好新淨

小巴會點, 未出街, 無人知
053h4 發表於 2010-10-12 17:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH8842 發表於 2010-10-19 00:52 | 顯示全部樓層

原帖由 053h4 於 2010-10-12 17:03 發表

買入樂基的二手國產車的直巴公司
批宇通落地無耐我都見佢擺街
咪睇下呢批車係呢間直巴玩得幾耐....

老實講, 而家國產車市場d車都係做團為主, 一日都未行夠一百公里
週轉量, 行車里數勁, 而有一定財政能力的公司,  ...

你知唔知尖咀入機場一轉送機幾多公里??
答案連埋回程返出嚟已經接近100公里

你又知唔知一個 "港島觀光" (約5小時) , 由尖沙咀出發, 山頂 --> 香港仔珍寶 --> 淺水灣 --> 赤柱 再去返尖沙咀幾多公里??
答案係接近60公里。仲未計中間落客無位泊車兜圈果D咪數, 甚至赤柱經大潭道返出嚟再多接近7公里

行內人做車隊管理的, TOUR 車計算一架車每日行200 - 250KM 架
過關車就計 600 - 800KM

唔知行情就謙虛D, 唔該!!!!
053h4 發表於 2010-10-19 23:53 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
EH8842 發表於 2010-10-22 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-10-19 23:53 發表

入機場接團, 國產車就唔係主流啦

低價內地團, 就有車跟團, 百公里多D都有
不過點都好, 你都講得好清楚, 低強度國產車都係只係用係低強度路線, 即200公里左右
難怪的低配置國產車, 大公司用車強度高就唔用啦 ...

唔好意思囉
我見過, 甚至揸過金龍、宇通、中通入機場接鬼佬, 日本仔
去過山頂、赤柱、淺水灣.............

你幾唔鐘意都無辦法, 旅遊巴已經有成十幾percent 係國產車
最舊果部出年就7年車齡
(唔好用今日單新聞嚟 "抽水"。成件事係點, 仲要等調查報告)
呢D就係事實
如果咁仲認為國產車只係 "cheap 兜嘢", 咁就連膠都費時派俾你
admin31 發表於 2010-10-31 22:47 | 顯示全部樓層

原帖由 EH8842 於 2010-10-22 22:16 發表

如果咁仲認為國產車只係 "cheap 兜嘢", 咁就連膠都費時派俾你

請注意言詞,多謝合作﹗
HKiTalk.Net 小巴M1版版主 Ricky@40P