hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 琴晚搭小巴 真係好火滾 (曉麗苑 漢華34M) ...
開啟左側

[其他] 琴晚搭小巴 真係好火滾 (曉麗苑 漢華34M)

樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 00:39 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2010-9-19 23:48 發表

人地等到一肚火係因為前車飛站但後面吉車跟住到
飛站果個moment火吉車跟住黎又要火
下次見到巴士拖卡會唔會自己著埋火?

俾咁多人潤都唔知自己可能有d咩問題
繼而去第2到發文尋找同意人士
逃避啦
世上總有地方 ...

唉 貼下文 都可以比人話 唔知自己可能有d咩問題
後車即到 我就唔火 但後車先係人地條私家路 慢慢駛出黎
而前車有咁多吉位 唔上客呢?要人迫搭後車 又或者搭條同路但唔同線既車呢? 係個culture問題 唔係等後車既問題

你搭的士 見到有部車無落旗但你截佢 佢唔埋黎 仲要飛走 要你等下一架的士 咁有無問題啊?
如果巴士又係 你係美孚去佐敦 黎先架60X  因為唔知係邊度見後面架68X 無咩人 所以飛站唔載 要你搭後車  
咁又有無問題呢我想問

話人之前 唔該唸清楚我成個topic 既主旨係咩
我係想問點解D 綠色小巴佬要咁做? 係咪想架架車客量平均d?
502 發表於 2010-9-20 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7607 於 2010-9-20 00:39 發表

唉 貼下文 都可以比人話 唔知自己可能有d咩問題
後車即到 我就唔火 但後車先係人地條私家路 慢慢駛出黎
而前車有咁多吉位 唔上客呢?要人迫搭後車 又或者搭條同路但唔同線既車呢? 係個culture問題 唔係等後車既問題

...

如果你等車既地方得1架咁既車去到既
飛站咪火囉
有N架車去到既
咁你火你事啦

的士唔載你都當飛站?
你愈講愈好笑
我去M記叫野食個收銀姐姐唔采我可唔可以當飛站?

之前就話裕民坊等到輪米咁
而家又話曉光街2架連住黎前面果架飛你站好鬼火
好啦,假設前面果架上你客
2架34M 前面有人後面吉車咁落返觀塘
如果當時你唔係曉光街
係觀塘等車
見到咁你火唔火呢?

明知後面都黎緊前面飛你站快D回車返觀塘塞住班客把口先
後面果架點都快唔過前面果架到觀塘啦
神又係你鬼又係你

BTW, 回應到我你投訴左未姐
fasan226 發表於 2010-9-20 01:58 | 顯示全部樓層
好多小巴線都係噤...我成日O係油站等102.,前車就算有位,
但個司機知後面牛頭角MTR有吉車黎緊都唔會埋站..
噤多年都係噤GA LA....
其實睇開D啦!!有$$搭的士都要等啦,冇$$咪等耐少少..
 樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 10:51 | 顯示全部樓層

原帖由 502 於 2010-9-20 01:26 發表

飛站咪火囉
有N架車去到既
咁你火你事啦

的士唔載你都當飛站?
你愈講愈好笑

而家又話曉光街2架連住 ...

飛站咪火囉
有N架車去到既
咁你火你事啦

如果咁計 有N 架車到既地方 係咪例牌飛站?
如果你話係既我無野講架啦

咁唔通你去M 記買野食 個收銀姐姐唔彩你 你都覺得係正常嗎?

之前話裕民坊等到輪米咁 係一件事
今次我問做法係咪正常...由頭到尾我都係想問唔係話想投訴
我再重申一次 前車走左 後車 係不是即時駛出黎
我前面都話 即時 駛出黎 係無問題但 係
成個站既人 最後係上左34S 當我地上左34S 後
近曉光街燈位 部34M 既吉車 先扒我地頭
呢d 都唔係最重要 最重要我都係想問 點解34M 前車 有位唔載既問題
正如樓下位師兄 講其他線原來都有咁做法 咁未已經OK 囉
你就一大堆理論又問投訴左未等等
我唔回你住係想睇下做法正唔正確 係咪小巴公司呢d 係行規黎
先行動 廢事一陣我話投訴左 有人有位入話我刁民 係有投訴唔係有投訴啦
再者當時興既唔只我一個 有個啊叔係站牌抄左個電話後 話打去投訴
咁會唔會剩係我問題呢?一般市民唔識唔留意呢d 交通forum 問既 未會當左前車飛站囉

3bx 發表於 2010-9-20 12:10 | 顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

呢d 都唔係最重要 最重要我都係想問 點解34M 前車 有位唔載既問

其實樓上已經有講,因為司機見後面有吉車黎梗,
想盡快回車到觀塘上客。
如果上晒咁多人,到時可能變成前車上滿,後面幾部吉車
一齊落到觀塘,影響疏導客量速度。
 樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 12:23 | 顯示全部樓層
原帖由 3bx 於 2010-9-20 12:10 發表

想盡快回車到觀塘上客。
一齊落到觀塘,影響疏導客量速度。 ...

原來係咁 ..
多謝呢位師兄指教先

但其實咁做會唔會對一d 交通法例有無抵觸?
屬 個人有興趣想知而已
JX9097 發表於 2010-9-20 12:56 | 顯示全部樓層

原帖由 3bx 於 2010-9-20 12:10 發表
想盡快回車到觀塘上客。
一齊落到觀塘,影響疏導客量速度。 ...

愚見
雖然司機/小巴公司咁做係無可厚非
但咁樣會令到乘客有錯覺覺得小巴無故飛站
(尤其是樓主提及情況,乘客睇唔到後面有吉車出)
從而讓乘客對服務有所不滿

其實想快,都唔係唔可行
之但係要確保乘客係睇得到後車到
並且盡可能做手勢告知乘客搭後車
而唔係唔理三七廿一直衝,由得班乘客望住架車有位又冇得上
 樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-9-20 12:56 發表

愚見
雖然司機/小巴公司咁做係無可厚非
但咁樣會令到乘客有錯覺覺得小巴無故飛站
(尤其是樓主提及情況,乘客睇唔到後面有吉車出)
從而讓乘客對服務有所不滿

其實想快,都唔係唔可行
之但係要確保乘客係睇得到後車到 ...

其實佢唔想上客不如搞私牌啦~~~
就算比我知佢係34M 都signal 到人 呢部車唔載客掛~~

其實我不滿就係師兄你所講既論點
EH2674 發表於 2010-9-20 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 KR7607 於 2010-9-20 13:20 發表

其實佢唔想上客不如搞私牌啦~~~
就算比我知佢係34M 都signal 到人 呢部車唔載客掛~~

其實我不滿就係師兄你所講既論點

之前新界87K都有個司機過客比後車,搞到我去到西站剛好送西鐵車尾(12mins一班)

原帖由 502 於 2010-9-20 01:26 發表

飛站咪火囉
有N架車去到既
咁你火你事啦

的士唔載你都當飛站?
你愈講愈好笑

而家又話曉光街2架連住 ...

好多車都去到就唔火得?乜道理?

我係觀塘等34M,見到拖落山又點解要火,假若係九龍37M呢類條車龍接近唔識斷既,個個前車司機都話過比後一架,咁我唔駛上車啦

*我係小巴站截你部小巴,你有位就應該埋站,而唔係飛站,話知後面有幾多部同線/同目的地既小巴都係咁講

樓主| KR7607 發表於 2010-9-20 13:43 | 顯示全部樓層

原帖由 EH2674 於 2010-9-20 13:37 發表

之前新界87K都有個司機過客比後車,搞到我去到西站剛好送西鐵車尾(12mins一班)

我都試過唔少
但佢有時唔只過客比後車係過客比同公司既另外一條線
係一般人眼中唔同線 可能真係以為佢唔同公司
要投訴既 都唔出奇架