hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CO 與 UA 合併成為全球最大航空公司
開啟左側

CO 與 UA 合併成為全球最大航空公司

limited 發表於 2010-9-19 01:16 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

美國大陸航空(CO)與聯合航空(UA)通過合併,預料合併兩星期後完成。
合併後,新公司會沿用美國聯合航空公司的名字,總公司設在聯合現時的芝加哥總部。
新公司坐擁近七百架飛機,員工總共有八萬多人,航運力估計佔美國市場21%,
高於現時最大的航空公司達美航空的20%。
sea1986 發表於 2010-9-19 01:31 | 顯示全部樓層
合拼後設施唔升級都吸引唔到我去搭佢
服務差同機內環境又差
都唔明班美國人可以咁容忍咁既服務
有七百架飛機又有咩用?
七百架裏面大部份都係質素差既
講全球最大航空公司都冇用
正當亞洲、中東航空公司不斷將自己服務升級之際
美國航空公司仍然停滯不前
遲早虛有其名

同埋成日話冇錢冇客要左收費右收費
你唔投資又點吸引到客呢?
小財唔出大財唔入
呢啲正正係美國航空公司一直頹落去既原因
S3BL100 發表於 2010-9-19 02:31 | 顯示全部樓層
我自己本身無搭過CO,UA就搭過一次內陸機,叫做中規中矩,無驚喜(可以搵返我舊年的舊文)。
但係CO睇過review似乎唔錯,CO/UA合併後product management同marketing好似都係CO人打理,
希望到時UA的服務質素有改善。

講返轉頭,唔只航空,美國其實大部分服務性行業的服務質素都差過香港,
特別係交通,無論係巿內巴士、長途客車、鐵路、飛機,都係比起香港以至亞洲所有發達城巿差一截。
住過美國的香港人,返到香港,就會覺得九巴同港鐵的服務都係世界一流
我諗呢個係文化的問題,美國佬好多時只係需要一間carrier,能夠將你由point A載到point B,
對服務質素唔係太關心,特別係用得公共交通的人,好多都係低收入人士,根本唔care營運者的hardware係點。

講返美國國內航空,market dynamics同亞洲同歐洲好唔同,競爭相當激烈。
對於一個商務客,佢最關心的未必係整體服務質素,而係價錢、方便程度同班次,以至frequent flyer loyalty。
所以Virgin America同Jetblue係服務質素最好的航空公司,但係LAX-JFK航線上
大部分都會搭返UA同AA,Virgin同Jetblue的班次基本上係無得鬥。
乘客對班次和方便程度亦造就好多我覺得好荒謬的現象,例如
好多連接主要城巿的航線,明明用大機係夠客,但係航空公司偏唔用大機,
走去一日十幾班細機,甚至出regional jets,我諗坐兩個鐘以上CRJ應該都幾難頂

競爭大,乘客(包括我在內)只會搵價錢最平的航空公司乘坐,唔理服務質素係點,
航空公司自然無incentive去改善,加上主要航空公司的營運成本高,
好多仲係負債纍纍或者蝕緊錢,我諗佢地想改善都未必有呢個能力。

當然,Virgin同Jetblue,晌80後乘客之間應該都有相當吸引力。

p.s. 黎緊十二月決定左坐Alaska Airlines上西雅圖玩幾日,本來可以坐Virgin,
但係schedule唔夾同埋無得儲里數落去我個FFP度。聽聞Alaska服務都唔錯,希望到時唔會令我失望啦。

fb.com/scientisthk2usa/
sea1986 發表於 2010-9-19 03:25 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-9-19 02:31 發表
p.s. 黎緊十二月決定左坐Alaska Airlines上西雅圖玩幾日,本來可以坐Virgin,
但係schedule唔夾同埋無得儲里數落去我個FFP度。聽聞Alaska服務都唔錯,希望到時唔會令我失望啦。

Alaska既服務我搭過一次我真係不敢恭維
果次由西雅圖落Oakland
果隻機居然一上去有一陣尿騷味
坐位又爛
空服態度亦麻麻地、冇乜笑容
我希望呢次係個別案例啦

BTW︰你決定上西雅圖?張機票幾錢呀?
S3BL100 發表於 2010-9-19 10:44 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-9-19 03:25 發表

BTW︰你決定上西雅圖?張機票幾錢呀? ...

大OT:LAX-SEA來回,單程$94,連稅來回$209
(其實已經唔係最平果陣買,見過來回$199,
但係確認winter break計劃並且同老細確認果幾日可以放假之後,Alaska同Virgin單程一齊加左$5
至於其他航空公司,價錢貴一截而且時間唔夾,根本唔使諗。

亦都好彩我同老細confirm多一次,因為而家知道下年winter break極可能要去開conference,
開完會之後已經係peak travel period,唔使諗住去玩,加上今年spring break得放一星期假,
要用來休息,唔諗住去玩,所以今年winter break上去係岩架啦。

另見pm。
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2010-9-20 15:55 | 顯示全部樓層
CO/UA 雖然通過合併
不過據講有人想阻止兩間公司合併而告上法院 (用壟斷法)
話擔心一旦合併, 票價就會上揚 ~

而家就係等法院個邊睇下接唔接納
不過如果接納左, 唔知又會唔會真係咁順利合併到 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
FBI2 發表於 2010-9-20 23:02 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-9-20 15:55 發表
CO/UA 雖然通過合併
不過據講有人想阻止兩間公司合併而告上法院 (用壟斷法)
話擔心一旦合併, 票價就會上揚 ~

而家就係等法院個邊睇下接唔接納
不過如果接納左, 唔知又會唔會真係咁順利合併到 ~ ...

CO既服務尚算可接受,不過UA就真係要大幅改革啦....據知有不少華人已經BLACKLIST了UA和DL(前身叫NW),所以CX係北美既市場一直好硬.
至於美國大陸,睇下邊間平就搭邊間啦,有時US AIRWAY仲平過搭VIRGIN...JET BLUE就一向都貴少少,所以我唔考慮.....不過,US AIRWAY既飛機就真係...唉~
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
nwfb1110 發表於 2010-9-23 22:08 | 顯示全部樓層
UA係美國航空公司服務質素調查中排尾二,
仲衰過AA及DL,但好過US,
有關資料如下:
http://the-sun.on.cc/cnt/china_world/20100917/photo/0917-00423-018p1g1.jpg

相關新聞:
http://the-sun.on.cc/cnt/china_world/20100917/00423_018.html?pubdate=20100917
宏  Wang