hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰與波音簽訂協議 增購6架777-300ER飛機 ...
開啟左側

國泰與波音簽訂協議 增購6架777-300ER飛機

nwfb1110 發表於 2010-9-21 16:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

資料如下:

國泰客運將來主要以A330,A350及B773ER為主力,
貨運則以744F及748F為主。
宏  Wang
AVD1 發表於 2010-9-22 10:01 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1110 於 2010-9-21 16:36 發表
資料如下:

國泰客運將來主要以A330,A350及B773ER為主力,
貨運則以744F及748F為主。

講真, 佢而家要退 744
但係 77W 根本載客能力就低過 744

如果佢全部航線轉哂 77W
唔買多 d 真係好難應付旺季
何況 CX 自己都要擴展航線, 雖然睇唔出佢會積極擴張
但都唔會乜都唔做 (就如之前板友所講, 國泰都有考慮開 ORD 線等等) ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
S3BL100 發表於 2010-9-22 10:34 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-9-22 10:01 發表

講真, 佢而家要退 744
但係 77W 根本載客能力就低過 744

如果佢全部航線轉哂 77W
唔買多 d 真係好難應付旺季
何況 CX 自己都要擴展航線, 雖然睇唔出佢會積極擴張
但都唔會乜都唔做 (就如之前板友所講, 國泰都有考 ...

77W係載少左人,但係同時唔使擔心要用junk fare去填滿太多座位。
fb.com/scientisthk2usa/
AVD1 發表於 2010-9-23 11:11 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-9-22 10:34 發表

77W係載少左人,但係同時唔使擔心要用junk fare去填滿太多座位。

不過一到旺季, LHR 等航線 o既乘客真係好多
轉用 77W 雖然係大約小 70 人 (每班機)
雖然可以加班應付, 但我自己仲係有點擔心究竟係唔係真係可以應付得到 ~

何況國泰之前 o既新聞稿都話
A359 係主要服務歐洲地區
而 A359 比 77W 更細呢 ~
S3BL100 發表於 2010-9-23 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-9-23 11:11 發表

不過一到旺季, LHR 等航線 o既乘客真係好多
轉用 77W 雖然係大約小 70 人 (每班機)
雖然可以加班應付, 但我自己仲係有點擔心究竟係唔係真係可以應付得到 ~

何況國泰之前 o既新聞稿都話
A359 係主要服務歐洲地區
...

以國泰的角度來講,如果用細架少少的機,載少幾十個乘客,但係absolute profit不變或者推高profit margin,流失一班junk fare pax有咩所謂?
再講,據我所知,LHR航線本身都唔係話太少junk fare(有朋友舊年暑假去英國,搭CX來回,都只不過係$7,2xx)

反而A359係enable左國泰嘗試一些secondary European markets,呢堆次要城巿如果用77W飛好容易overkill,
當然佢到時會唔會開多d歐洲航點就係另一回事。
fb.com/scientisthk2usa/
FBI2 發表於 2010-9-23 18:27 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2010-9-23 12:01 發表

以國泰的角度來講,如果用細架少少的機,載少幾十個乘客,但係absolute profit不變或者推高profit margin,流失一班junk fare pax有咩所謂?
再講,據我所知,LHR航線本身都唔係話太少junk fare(有朋友舊年暑假去英國,搭CX來回 ...

其實國泰可以考慮開馬德里/巴塞隆拿航線,開拓更多歐洲有盈利能力的市場.
至於美加線方面,我覺得除了芝加哥線外,都想不出有什麼地區可以開拓了.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kenytw 發表於 2010-9-23 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 23-9-2010 18:27 發表
其實國泰可以考慮開馬德里/巴塞隆拿航線,開拓更多歐洲有盈利能力的市場.
至於美加線方面,我覺得除了芝加哥線外,都想不出有什麼地區可以開拓了.

馬德里/巴塞隆拿其實可以同IB搞codeshare(反正IB都係寰宇一家, 同埋雖然唔少香港人去西班牙玩),
咁CX o既客o係歐洲任何一個目的地轉IB機過去就OK.

反而芝加哥就真係想CX快D開, 用77A飛, 直接同UA896/895死過.
因為小弟住美國D親戚都話UA D服務實在「好」得太緊要, 坐完一次都唔想再坐

講番正題:
CX買多D 77W絕對係好事, 希望遲下多D 77A投入服務之後,
CX293/292, CX749/748, CX838/839都全面轉晒77A飛, 一來慳油, 二來快D, 三來載多D人

Boeing 777-267ER
 樓主| nwfb1110 發表於 2010-9-23 21:59 | 顯示全部樓層
宏  Wang
AVD1 發表於 2010-9-24 09:57 | 顯示全部樓層
原帖由 kenytw 於 2010-9-23 21:15 發表

馬德里/巴塞隆拿其實可以同IB搞codeshare(反正IB都係寰宇一家, 同埋雖然唔少香港人去西班牙玩),
咁CX o既客o係歐洲任何一個目的地轉IB機過去就OK.

反而芝加哥就真係想CX快D開, 用77A飛, 直接同UA896/895死過.
因 ...

CX838/839 我覺得佢有機會會用 359 多過用 77A
起而家 e 個時候佢仍然派 343 飛 YVR, 我自己覺得係因為有機會係客量問題 ~

基本上而家國泰除 SFO 之外都全派 77A 飛北美航線
以前就話 77A 起國泰唔夠, 而家 77A 都開始派飛歐洲 ~

SFO 係派 74A, 一日兩班 ~
s3n370 發表於 2010-9-26 23:10 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2010-9-23 12:01 發表

再講,據我所知,LHR航線本身都唔係話太少junk fare(有朋友舊年暑假去英國,搭CX來回 ...

剛替家人訂了一張數天內出發,國泰往返倫敦的來回票,埋單只係7千幾。
照計現在仍是旺季及留英學生返英的高峰期,去英國的機位唔會平得去邊。去旅行社問過價,平日最便宜的紐航都要過萬。
本來家人都話太貴,經中東轉機算;亦都有呢幾日出發往英國的朋友,因為直航太貴而改搭EK/QR。

點知上網再check,見到國泰直航只係比EK貴千餘元,咁梗係揀國泰直航啦。

當然7千幾唔係無代價ge,就係去程只有CX257同CX253兩班機揀。兩班之間又以CX253較搶手。
我諗國泰兩班早午機不及夜機受歡迎,係造就CX倫敦線都有junk fare的原因。

題外話,講講歐洲其他航點。照計蘇黎世係金融中心之一,來往香港商務客照計唔會少。但為何CX停飛HKG-ZRH後,沒計劃復辦?
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路