hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 大埔超級城資訊特集* 更新2-15
開啟左側

大埔超級城資訊特集* 更新2-15

樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-10 22:41 | 顯示全部樓層

更新

B區六福名周大福鋪位於2樓女廁/升降機位置對面,2間店鋪鋪位相鄰

C區:GOME及鐳射大致完成裝修,部份位置已拆圍板

另外早前預計GOME會租下前BSX鋪位,但現時未有跡象顯示GOME會一併租下有關位置

kkchan95 發表於 2010-12-11 18:47 | 顯示全部樓層
感謝#21的更新
jleong 發表於 2010-12-11 22:16 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2010-12-10 22:41 發表
C區:GOME及鐳射大致完成裝修,部份位置已拆圍板

鐳射己於今天開始營業
 樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-12 15:44 | 顯示全部樓層

原帖由 jleong 於 2010-12-11 22:16 發表

鐳射己於今天開始營業

今日國美及對面oto都正式營業,而蘇寧鐳射大埔廣場分店亦有營業,未有結業跡象,

2間電器店都吸引頗多人流

OTO鋪位只佔上手Laosmiddle鋪面面積的一半,

BSX鋪位有餘下約5百多尺面積未有人承租

另外A區意大利甜品店Mamma Mia Gelato都已開業

B區:一田超市部(前JUSCO超市部位置)裝修已大致完成,本月20日開業,現仍有職位空缺,包括聖誕臨時工

**C區今日有萬事得車展。

樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-17 21:10 | 顯示全部樓層

更新

Pacific Coffee,周大福已經全面開業,

天井,顧客服務中心等附近位置,已拆走圍板

一田超市部及百貨部一期等已拆走圍板,陸續上貨中,

六福珠寶,Häagen-Dazs仍繼續裝修,但相信於短期內可正式開業

天井圍欄轉用新式玻璃不銹鋼,天花燈膽位置加上散光罩,令商場光度大增
 樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-20 08:26 | 顯示全部樓層

小提示

一田百貨大埔店將於今天(20日)開業....

樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-20 18:17 | 顯示全部樓層

更新

一田今日正式開業,場內設有多個專櫃,

超市部有啟泰藥業,另有特設早前新聞報導的紅酒專區,亦有街坊式中菜(即魚香茄子,炸豬排之類...)

一樓百貨部有chevignon,以前於B區一樓有專門店的skechers...

**壽司部產品價格大概同以前吉之島差不多...

終於有番以前吉之島O既感覺...好多人,

聖誕假期,大埔人終於可以行下街LA~

樓主| tkf_2005 發表於 2010-12-20 18:24 | 顯示全部樓層
另外,時間廊已經搬到新位置,於addias專門店側

Häagen-Dazs圍板已拆,但仍未開業,只轉用商場用的流動展板圍起鋪面門口
FD1146xGA5145 發表於 2010-12-21 05:44 | 顯示全部樓層
原帖由 tkf_2005 於 2010-12-20 18:17 發表
**壽司部產品價格大概同以前吉之島差不多...

終於有番以前吉之島O既感覺...好多人,

聖誕假期,大埔人終於可以行下街LA~

行街 ? 真係你行埋我份喇
除咗超市外 , 尋日開幕嘅部分都係以特約商户專櫃為主 , 根本就唔太值得專登去
所以我都係講番超市部

我發現超市部有幾個問題 :
第一 , d 野真係奇貴 ( 壽司我就唔知啦 )
佢賣 d 菜 , 包包都係十蚊以上 ( 以前吉之島賣有機菜都唔會咁貴 )
我隨手攞起包標準 size 紅提子 , 居然係五字頭 , 嚇到我放低都放唔切 ( 之後我去咗惠康買磅四紅提子 , $11.6 )
第二 , 睇佢地下 d 指示 , 佢似乎係想控制住 d 人要向住某一個方向咁行
咁樣約束住 d 人買野 , 我已經冇咗一半 mod
第三 , 行距太窄 , 兩架車仔都唔夠過 , 有入就冇出 , 攪到 d 人都唔太願行入去睇野
尋日所見 , d 人普遍都係留喺中間 , 想入又唔敢入去 , 造成混亂

而麵包部同樣係太窄 , 雪柜附近地方都好熱吓 , 令到 d 人都唔願停留選購
麵包普遍都超過 10 蚊 , 真係買唔落手囉

總括而言 , 呢間野唔單止賣野貴 , 店內設計更加係敗筆 , 唔能夠好似以前吉之島咁容納大量人群
尋日所見 , 敗筆設計的確係令店內人頭湧湧 , 反而係收銀附近最少人 , 換句話講 , d 人都係睇多過買
大埔人係買開比較平嘅野 , 一田以呢種價錢做生意等同趕客 , 預計新張熱潮過後店面將會十分清靜

沙田一田我都成日行 , 所以一田係賣咩我都大概知道
本來我都對大埔一田寄以厚望 , 不過而家咁睇 ... 唔洗喇 , 可以死咗條心啦 , 都係回歸百佳惠康嘅懷抱啦
百佳惠康亦都可以放心做佢哋嘅生意 , 唔需要擔心一田會威脅到佢哋啦

大埔吉之島咁成功就玩到 1.5 個十年 , 唔知呢間咁嘅一田又會有幾多個十年呢 ? 恕我真係唔敢睇好 ...

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
2304 + 2 GOOD POINTS

查看全部評分

LF_5595 發表於 2010-12-21 13:08 | 顯示全部樓層

原帖由 tkf_2005 於 2010-12-1 18:43 發表
號外:招職網站上有英王麵包(A-1 BAKERY)招聘廣告

http://www.jiujik.com/jsregular.php?adjobid=0776210&jobno=K01&lcid=HK.EN

未知大埔落腳地係邊,煩請各巴打出街時多加留意,已便於此公布第一手消息:l ...

大埔開業的A-1 Bakery 分店名叫Das Gute Bakery, 已於昨天正式開業~

地址為超級城一田百貨2樓2-003號舖~
LF 5595@1 HP 5950@28