hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 798‧沙田首航篇
開啟左側

798‧沙田首航篇

eric278 發表於 2010-10-10 07:53 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今早稍遲出門,約0718到火炭山尾街總站,已有十多名巴迷及地區人士等候乘搭沙田首航。
出席沙田首航儀式的地區人士,有沙田區公民力量的陳國添、梁志堅、何厚祥、姚嘉俊及西貢的何觀順議員。

首班車載客情況:
派車:2079/HY8993
火炭山尾街:21人
火炭村:0人
沙田市中心:1人
田圍閣:5人
大老山隧道:0人

當巴士到沙田圍路近沙瀝公路入口時,車長疑不太熟悉,差點沒有上公路,幸得姚嘉俊議員提點才上了沙瀝公路。
他又澄清早前網上指他「攔阻」798開線,其實是他希望798繞經第一城站,方便接駁馬鞍山線。

開車時間:0730
到大老山隧道:0747
出大老山隧道:0751
到觀塘繞道近觀塘碼頭:0755
入將軍澳隧道:0759
到新都城二期:0807
到寶盈花園:0815(小弟在此站下車)

在此祝798線生意興隆!

評分

參與人數 2aPower +6 收起 理由
limited + 3 報告詳細
louispoon + 3 quite good record :D

查看全部評分

還看香港公交
sea1986 發表於 2010-10-10 08:02 | 顯示全部樓層
當巴士到沙田圍路近沙瀝公路入口時,車長疑不太熟悉,差點沒有上公路,幸得姚嘉俊議員提點才上了沙瀝公路。他又澄清早前網上指他「攔阻」798開線,其實是他希望798繞經第一城站,方便接駁馬鞍山線。

晒鬼氣啦
呢啲人咁解釋咪即係阻緊條線開囉
明知條線根本唔順路經第一城
死都要條線兜過去
咁呢啲唔叫阻人發達咁仲叫乜呢?
更何況要轉車去馬鞍山就一早喺隧道口轉咗
駛鬼去第一城轉?

根本就係度搞緊山頭主義
未開之前就要人地左兜右兜經自己樓下
唔知姚議員開咗線之後有冇領番功俾自己選民睇呢?

呢啲區議員只諗自己利益
莫視居民權益
枉費每個月支咁多錢人工

評分

參與人數 4aPower +8 收起 理由
eric278 + 2 認同,這類議員真的要不得!
LZ4519 + 2 中point...呢位人兄真係...講多錯多 ...
3357。KS8450 + 3 合理
SKAL + 1 說的對!!

查看全部評分

FBI2 發表於 2010-10-10 09:33 | 顯示全部樓層
原帖由 sea1986 於 2010-10-10 08:02 發表

晒鬼氣啦
死都要條線兜過去
駛鬼去第一城轉?

根本就係度搞緊山頭主義
未開之 ...

話時話,點解上天冇左一半既?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
da93 發表於 2010-10-10 09:38 | 顯示全部樓層

原帖由 sea1986 於 2010-10-10 08:02 發表

晒鬼氣啦
死都要條線兜過去
駛鬼去第一城轉?

根本就係度搞緊山頭主義
未開之 ...

解釋等如掩飾,
要接駁馬鞍山線,
點解唔要架車入博康?
我諗點都好過第一城站下話

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
67m + 2 咪係!

查看全部評分

skh30 發表於 2010-10-10 09:41 | 顯示全部樓層
講返正題,照樓主所計既時間一程車好快喎,半個鐘左右就入到將軍澳~
 樓主| eric278 發表於 2010-10-10 10:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-10-10 09:33 發表

話時話,點解上天冇左一半既?

剛於10:10影到Dennis Trident行798:
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=559568&extra=page%3D1

評分

參與人數 1iPower -2 收起 理由
edhong -2 按站規 16c,d,g. 本文章違規

查看全部評分

還看香港公交
FBI2 發表於 2010-10-10 10:52 | 顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

咁即係再少一半啦!
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
OTIS401 發表於 2010-10-10 12:30 | 顯示全部樓層
小弟都搭了頭班車
二十分鐘多些已經由新城市去到將軍澳,但全程要45分鐘
回程時未去到新都城就已經頂閘了

PS:
香檳男亦有乘坐頭班車
JN6854 發表於 2010-10-10 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 OTIS401 於 2010-10-10 12:30 發表
小弟都搭了頭班車
二十分鐘多些已經由新城市去到將軍澳,但全程要45分鐘
回程時未去到新都城就已經頂閘了

PS:
香檳男亦有乘坐頭班車

個人覺得可以接受

因為去火炭0既一係週末/日去馬場一係平日返工
去沙田0既主要係行街消閒
如果佢真係做得到將軍澳來往沙田只要大約20~25分鐘 真係一個唔小優勢 應該hard sell
(搭港鐵要大約34分鐘 而且要轉兩次車←觀塘線九龍塘站轉車上東鐵線大圍站要11分鐘?
以798行車時間計 車到沙田人仍然0係畢架山隧道...)
放狗咬流浪貓屬違反防止殘酷對待動物條例
`Fung 發表於 2010-10-10 14:19 | 顯示全部樓層

晒鬼氣啦
死都要條線兜過去
駛鬼去第一城轉?

根本就係度搞緊山頭主義
未開之 ...
其實對我地LEE D住馬鞍山既人黎講,如果條線唔入MOS既,又唔係行城隧既,第一城轉車真係放便D架,
因為如果坐車到沙田/火炭先轉既起碼用多10-15MINS
不過令到條線咁兜法,令到去火炭既客唔公平就真,
放便到A,就得失B咁解
而且MOS又唔係有明顯大客量既要求...所以冇謂多此一舉了

所以又唔係睇得人地咁偏激