hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] CX206 -- DME>HKG
開啟左側

[飛行報告] CX206 -- DME>HKG

老豆 發表於 2010-10-22 12:28 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

(相片可能會出現死圖問題,我見到的話會盡快修正,不便之處,敬請原諒)

日期:17/7/2010
航班編號:CX206
機型:A340-300
飛機編號:B-HXB
起飛地點:Domodedovo Airport(DME)
目的地:香港國際機場(HKG)
起飛時間:莫斯科時間晚上6時09分
Runway:32L
到達時間:香港時間早上6時39分
Runway:07R
全程飛行時間:8小時30分鐘

坐2個鐘頭旅遊巴由莎哥斯基古城到DME機場,機場外的路面情況相當混亂
機場裏面亦比較多人,而CX CHECK-IN 櫃檯就在入門口轉右行到最後果度
60幾號。

取得Boarding Pass,坐接近機尾的66K。

令我最為不滿的就是呢個機場的出境手續辦理和安檢的速度。
首先:有個人檢查登機證+Passport > 入去排隊,企左係一條隊尾企左10幾分鐘都無行前過一步,
之後搵過第2條隊排, 排左30分鐘差3個到我的時候, 有班日本團從左邊一個一個插我地幾行隊,
再等, 又過15分鐘, 到我, 行到櫃檯面前, 遞完Passport, 果個女人居然離開櫃檯而且沒有講低一句請稍等之類的話,
十分無奈, 直到5分鐘後返黎, 繼續辦理出境手續, 個樣仲好似懶懶閑咁, 可能我地香港人節奏快啦... >>
辦理完出境手續, 行前幾步又有個人"再"檢查Passport+Boarding Pass >>安檢(排大隊,皮帶/鞋一律要除,仲有部類似X光的檢查器,
呢度又係搞好耐...差唔多25分鐘先完成)
搞下搞下..個幾鐘先完成呢幾個簡單步找...講到尾可能都係因為香港人效率太高...
入到去搵下閘口先, 11號閘口, 又係夠曬混亂

見到JA707J, B777-200ER, ONE WORLD

登機了, 是次乘坐B-HXB

旁邊的Vietnam Airline.. B777-200ER

TAXI

UN的B767-300ER

S7的A319

起飛了

轉彎又轉彎

見到Moscow Oram

呢班機大部分都係男FA, 睇落去都似新人多..
派花生+飲品的時候
杯可樂一黎就得>>一半

餐牌:

晚餐, 揀左意粉,味道不錯

日落了:

一直睇電影,,又天光了:

早餐, 難食..

擾流板

呢個轉彎角度都好似幾大

接近降落了...07R

Polar 747準備TAKEOFF

TOUCH DOWN

J CLASS

到達香港國際機場了

後感:
我認為今次FA既服務質素都唔算差, 至於早餐方面...真係有待改善
個人認為CX既娛樂系統真係好正.. 坐長途機唔想訓都唔會覺得悶
呢程機我都睇左4套電影同聽左幾首歌...
但係CX已經唔再係我去旅行的首選航空公司

評分

參與人數 1aPower +4 收起 理由
eric278 + 4 詳盡報告,多謝分享!

查看全部評分

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
 樓主| 老豆 發表於 2010-10-22 12:29 | 顯示全部樓層
(相片可能會出現死圖問題,我見到的話會盡快修正,不便之處,敬請原諒)

另加送一些俄羅斯莫斯科與聖彼得堡的風景相

THE END
多謝收看

TRICAT & FLYINGCAT & FUNCHAL & TERCEIRA
AVD1 發表於 2010-10-22 16:18 | 顯示全部樓層
第一篇文入面,
Transaero 個 code 係 UN, SU 係 Aeroflot
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| 老豆 發表於 2010-10-22 17:18 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-10-22 16:18 發表
第一篇文入面,
Transaero 個 code 係 UN, SU 係 Aeroflot

o..ya...Thank you
dickson0928 發表於 2010-10-23 02:40 | 顯示全部樓層
離題一問...
樓主係自己一個人去?

你suggest自己一個人去嗎?
Thanks
 樓主| 老豆 發表於 2010-10-23 11:00 | 顯示全部樓層
原帖由 dickson0928 於 2010-10-23 02:40 發表
離題一問...
樓主係自己一個人去?

你suggest自己一個人去嗎?
Thanks

我係跟團去既
我個人就覺得.. 呢個地方唔多適合自己一個去
尤其從未去過既就更加唔適合
我相信跟團去會係最佳既選擇
淨係講緊D入教堂呀...展覽館呀既門票已經好貴...
再加上始終治安都唔係話太分好... 見到當地既警察企係條街度
千奇唔好行埋去... 否則會收你大概10幾20美金先肯放你走
交通方面點講都係旅遊巴方便掛... 尤其呢個地方都唔細
D人英文又差... 未必溝通到.. 又要黎去果套指手畫腳
AVD1 發表於 2010-10-23 16:45 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2010-10-23 11:00 發表

我係跟團去既
再加上始終治安都唔係話太分好... 見到當地既警 ...

講真, 始終都係歷史問題而已
如果唔係點解咁多人都會考慮去東歐旅行,
去感受下一 d 同西歐完全兩種味道 o既風土人情 ~

OT. 想問下樓主除左去俄國之外, 仲有冇去埋其他獨聯體國家 ?
dickson0928 發表於 2010-10-23 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 老豆 於 2010-10-23 11:00 發表

我係跟團去既
再加上始終治安都唔係話太分好... 見到當地既警 ...

繼續離題一問

d景點入場費一般要幾多
Thanks
 樓主| 老豆 發表於 2010-10-23 21:48 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-10-23 16:45 發表

講真, 始終都係歷史問題而已
如果唔係點解咁多人都會考慮去東歐旅行,
去感受下一 d 同西歐完全兩種味道 o既風土人情 ~

OT. 想問下樓主除左去俄國之外, 仲有冇去埋其他獨聯體國家 ? ...

波蘭唔知算唔算係?.. 唔係就無去過其他獨聯體國家了

原帖由 dickson0928 於 2010-10-23 20:06 發表

繼續離題一問

d景點入場費一般要幾多
Thanks

我之前睇過幾份資料...
某D 好似要大概90-100美元入場費
我都唔肯定正唔正確... sorry..
AVD1 發表於 2010-10-25 11:10 | 顯示全部樓層

原帖由 老豆 於 2010-10-23 21:48 發表

波蘭唔知算唔算係?.. 唔係就無去過其他獨聯體國家了

波蘭就唔算
不過我有興趣想知你去左幾多日,
因為見你七月十七號就回程,
而我冇記錯, 國泰係七月十三號先開 DME 線
去兩個國家冇理由去四日咁短時間 (好奇一問而已) ~