hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 問速成與倉頡
開啟左側

問速成與倉頡

kj9021 發表於 2010-10-29 19:05 | 顯示全部樓層

回復 10# 的帖子

多謝您讓我多了了解速成的功能。 當然如果有心改善輸入中文的效率(無論係咪為咗揾工),個人的經驗都係覺得幾乎唔洗選字的倉頡輸入法係比速成用得自然;只要自己識得拆碼就幾乎所有的中文字都識得打了(實在無法成功拆碼時先用(首碼+*+尾碼)再選字。何況倉頡都係免費的輸入法添。
AVD1 發表於 2010-10-30 16:38 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-10-28 09:53 發表
小弟見工都冇特別要求速成定倉頡
以極速而言,速成唔會比倉頡慢太多
(當然,一般人可能會有分別)

其實公司又唔會太著重你用咩輸入法,最重要嘅係速度
正如有部份人打九方,大易呢d都可以打得快過倉頡
唔通又唔畀你用咩? ...

小弟同你一樣,
都係學黎學去學唔識打倉頡
實情如果速成打得多,
記得到 d 位起邊都一樣可以好快 ~

我自己就冇計過我一分鐘可以打幾多個字,
但係我諗 50 個就一定有 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
cn2661_2d32 發表於 2010-10-31 02:50 | 顯示全部樓層
我又係學倉頡速成咁多年認真學左3次都係唔識...

所以小弟用的輸入法冷門到冇乜人用: 廣東話輸入法
都用左超過10年.個字庫係自己改,好多常用字自己執前左,同埋有d本來冇的字都加埋落去
仲係一路加緊.
講真,我唔覺我打字打得慢過速成.一分45個絕對唔會係問題.
隨身的USB Drive長期有個自訂輸入法 installer同個IME file係度.去到邊都用得.

當然唔會倉頡咁快,因為仲係要揀字.
但我打5個碼揀字期實唔會慢得過速成頭尾碼揀字好多.
因為廣東話重覆碼冇速成咁勁.
拆樓捉貓隊之珠寶成色鑒定員.
ATR83 發表於 2010-11-2 17:29 | 顯示全部樓層

我係用速成,因為記熟頭尾碼就搵到個字,但倉頡就一定要熟哂每個字的拆碼
自問天份唔高,所以仲用緊速成(選字問題不大,搵到就得啦 )
知足‧就能活得幸福
nwfb1601 發表於 2010-11-2 21:27 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2010-11-2 17:29 發表

我係用速成,因為記熟頭尾碼就搵到個字,但倉頡就一定要熟哂每個字的拆碼
自問天份唔高,所以仲用緊速成(選字問題不大,搵到就得啦 )

我都係,而家自己都用緊速成。

因為一來個人覺得倉頡要記哂咁多個碼真係幾煩
;但更重要0既,0係三年前我俾同事臨急徵召做
資料輸入,當時為0左快 D 學識打中文,所以決
定學速成,等我可以快快趣趣幫同事手。
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116
AVD1 發表於 2010-11-5 10:27 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1601 於 2010-11-2 21:27 發表

我都係,而家自己都用緊速成。

因為一來個人覺得倉頡要記哂咁多個碼真係幾煩
;但更重要0既,0係三年前我俾同事臨急徵召做
資料輸入,當時為0左快 D 學識打中文,所以 ...

實情打倉頡 o既人唔係記碼,
係拆碼 ~

但好可惜到而家我連點拆都唔識,
我只係可以死記到有一 d 字同埋真係識拆一 d 字 ~

不過我諗有人會覺得係一理通百里明
一識個中原理, 就好容易會上手  ~

我自己就未能理解佢個 d 拆碼原則 ~

PS. 好奇一問,
我想知倉頡同埋速成多數係唔係只係香港人多 ?,
因為我自己問個一 d 來自台灣同埋中國大陸 o既同學,
佢地真係唔知呢兩樣野係咩, 台灣 o既就會好小小, 不過都唔係全部都知,
只知佢地最多就係用拼音 ~
JX9097 發表於 2010-11-5 11:13 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-11-5 10:27 發表

係拆碼 ~

我自己就未能理 ...

中國好多人都用拼音
因為講開普通話,用拼音基本上完全唔使"拆碼"
只係將個音打番出嚟就okay~~
AVD1 發表於 2010-11-7 04:35 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-11-5 11:13 發表

中國好多人都用拼音
因為講開普通話,用拼音基本上完全唔使"拆碼"
只係將個音打番出嚟就okay~~

只不過用拼音都要揀字,
不過起台灣黎講, 係唔係都係多數用拼音多 ?
如果係就有點奇怪, 只因倉頡實情就係台灣人發明出黎,
但係竟然就係起香港人用得多
~誰@359~ 發表於 2010-11-8 01:42 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-11-5 10:27 發表

係拆碼 ~

我自己就未能理 ...

用左倉頡已經有八年,其實用倉頡用得咁上下時間
好多時已經唔洗咁專注於拆碼,甚至係記碼
經常用倉頡的話,打一個字出泥,要禁咩制,完全係條件反射動作…
字大只顯得人自大
CN9AMT100UP 發表於 2010-11-8 12:45 | 顯示全部樓層

打倉頡打左咁耐

惟一嘅成果係,唔駛用中文鍵盤,都會知道乜英文字母等如邊個中文....