hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 九龍公司真係放左架單層 AVC 落 7 號路線? (附改班次表 ...
開啟左側

九龍公司真係放左架單層 AVC 落 7 號路線? (附改班次表建議)

leolaw 發表於 2010-11-4 21:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

今晚 6 點幾響彌敦道見到架單層車行7號.
翻查其他網站, 唔知架車係咪真係掛左落 7 號??

如果係編定班次以外既額外加車,
當然係好事 (只怕機會甚微), 希望各方人士可以提供消息.

如果係用單層換走雙層車俾其他路線用, 傍晚食飯時間, 乘客等左 12 分鐘才有架單層車,
肯定惹來怨言...就算只係蛇車, 下繁如果要等 8 分鐘才有單層車到, 又係不堪設想...

90年代既九龍公司, 仲識得在單/雙層車混合行走既路線, 執執班次表,
如雙層車班次係10分鐘, 咁單層車開出既時間, 會係前車開出後既 5 分鐘.

直到現在, 上過 kmb.hk, 7 號班次表依然係 "清一色雙層車 pattern".
希望九龍公司識得好似以前咁, 細心一點執好個時間表.
JX9097 發表於 2010-11-4 21:38 | 顯示全部樓層
係一架換一架
被換走嘅係UNY廣告巴
EH2674 發表於 2010-11-4 22:06 | 顯示全部樓層
原帖由 leolaw 於 2010-11-4 21:23 發表

如果係編定班次以外既額外加車,
當然係好事 (只怕機會甚微), 希望各方人士可以提供消息.

如果係用單層換走雙層車俾其他路線 ...

九龍公司既276B用單搞到班客仔上唔到車,咪又係照用...
ASV50 發表於 2010-11-4 22:53 | 顯示全部樓層

原帖由 leolaw 於 2010-11-4 21:23 發表

如果係用單層換走雙層車俾其他路線用, 傍晚食飯時間, 乘客等左 12 分鐘才有架單層車,www.hkitalk.net, q1 x# _' ?) x8 E( F' Q  j. R% h
肯定惹來怨言...就算只係蛇車, 下繁如果要等 8 分鐘才有單層車到, 又係不堪設想...www.hkitalk.net; r! D0 ?" ^" Q# i7 O8 [( c

係新掛牌車,7號線既30車

另外應該慶幸呢一架係30而唔係S30。。
JX9097 發表於 2010-11-5 07:53 | 顯示全部樓層
原帖由 EH2674 於 2010-11-4 22:06 發表
九龍公司既276B用單搞到班客仔上唔到車,咪又係照用...
\

小弟覺得巴士公司買得太多單層
咁自自然然就有部份應該行雙層嘅,要改行單層去"清貨"

將軍澳都有條應該用雙層嘅用緊單層去招呼老細...
dennislokawai 發表於 2010-11-5 09:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-11-5 07:53 AM 發表
\

小弟覺得巴士公司買得太多單層
咁自自然然就有部份應該行雙層嘅,要改行單層去"清貨"

將軍澳都有條應該用雙層嘅用緊單層去招呼老細...

其實我覺得九巴入單層唔係入得太多,
只係佢安排晌d多客既線上先係最大問題...
真係唔明佢點解唔落較少客既7B、11D等線上,
反而安排佢行一條客量唔錯既線上囉!

P.S. 仲記得當年禁區三寶換單層時都可以大幅加班,
依家竟然D好客既線轉單層都可以班次照舊...

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
12A + 1 有道理

查看全部評分

youtube.com/c/dennislokawai
FBI2 發表於 2010-11-5 10:07 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2010-11-5 09:22 發表

其實我覺得九巴入單層唔係入得太多,

P.S. 仲記得當年禁區三寶換單層時都可以大幅加班,
依 ...

以前九巴QUOTA冇咁緊,所以咪可以轉單加班囉. 而家雙轉單,有車加已經偷笑.
其實7轉單我都覺得有點怪,畢竟條線雖然唔係多客,但未至於少客,好多時都有大半滿甚至坐滿,開12米也要企.
反正一些用雙層只係坐滿的虧蝕路線,仲係用緊全雙層,如5A,7B,8A,9,11D,12,13M,14B,15A,16M,26M,28A,32B,
39A,41,63X,70K,71K,73,73A,76K,82M,84M,95M,108,110,117,219X,234A,251M,272K,275,289K,296M,606,
690,692,914.呢堆線,雖然都有D班次開雙層坐滿,不過佔的數目比較少,如果有些班次是可以避開高峰期,用單層
是非常好的選擇,反正連66,264M,7都用得單層,有咩線唔用得?
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
JX9097 發表於 2010-11-5 11:27 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-11-5 10:07 發表
以前九巴QUOTA冇咁緊,所以咪可以轉單加班囉. 而家雙轉單,有車加已經偷笑.hkitalk.net/ h2 m% T) \6 C/ J) ~3 [
其實7轉單我都覺得有點怪,畢竟條線雖然唔係多客,但未至於少客,好多時都有大半滿甚至坐滿,開12米也要企.
反正一些用雙層只係坐滿的虧蝕路線,仲係用緊全雙層,如5A,7B,8A,9,11D,12,13M,14B,15A,16M,26M,28A,32B,
39A,41,63X,70K,71K,73,73A,76K,82M,84M,95M,108,110,117,219X,234A,251M,272K,275,289K,296M,606,
690,692,914.呢堆線,雖然都有D班次開雙層坐滿,不過佔的數目比較少,如果有些班次是可以避開高峰期,用單層( Z5 b5 ~* {0 g' T+ |9 O" [
是非常好的選擇,反正連66,264M,7都用得單層,有咩線唔用得?

問題係,閣下舉嘅例子當中有好多都係唔適合用單層(現實情況而言)
攞d小弟比較熟嘅例子嚟講

返放學時間根本唔夠載
放學時間之後接住就係放工時間
呢個時間108幫到116唔少忙
即使山上坐唔滿,落到銅鑼灣架車都實爆
若果將108轉單層,會即時加重116壓力
(因為到時冇乜邊幾班車落到銅鑼灣仲有位,企的話又企到幾多呢?)

即係話,批車坐唔滿時段只係頭尾幾班車
同埋上午十時至三時左右

再者,108尾班之後,批車印象中要攝其他線
所以單層未必有用

呢條線返放工時段坐滿+企不得止
入夜之後都會繼續坐滿+企(尾班都要企)
即係適合時段只係中午非繁時
又值唔值得入單層呢?

小弟之所以認為巴士公司有太多單層
正正就係因為太多路線唔係全日都適合用單層
當有一段長時間都可以坐滿雙層(even要企,甚至頂閘)
單層車又點可能滿足需求?
HR9710+KU1391 發表於 2010-11-5 13:06 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2010-11-5 10:07 發表

以前九巴QUOTA冇咁緊,所以咪可以轉單加班囉. 而家雙轉單,有車加已經偷笑.
反正一些用雙層只係坐滿的虧蝕路線 ...

客少的隧道線可以用返單層,例如110,以前用開LANCE,2004年改用短雙層金車,點解而家唔轉單層?
有部份區內短途線,例如32B,全冷後可以用單層,因為少人上樓上.
5A用單層唔夠載.
12A 發表於 2010-11-5 14:43 | 顯示全部樓層

原帖由 dennislokawai 於 2010-11-5 09:22 發表

前數天和一位當年坐開7號返學的中學同學兼行家討論起這個問題
他話連7都要落ASC, 樂富區其他路線(包括2B, 2F)係咪要落埋ASB, AM
又問我這七年間, 7號仔的客量係咪差左好多

最後, 大家不約而同地問 九巴轉單層前有無做過客量調查
了解清楚各線客量先辦事

係新掛牌車,7號線既30車
另外應該慶幸呢一架係30而唔係S30。。

回ASV50, 何出此言

九巴十六 與你在 GA5505 相見