hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 申請港鐵職位數問
返回列表 發新帖
開啟左側

申請港鐵職位數問

HKMTR_A140 發表於 2010-11-24 10:54 | 顯示全部樓層

我仲想問下,我想申請做列車車長個位,佢in既時候係咪會有篇文要你用英文讀出黎同埋要解番出黎?

同埋學歷未符合要求(只欠5科合格),mtr係咪都不會考慮?
cat666 發表於 2010-11-24 11:13 | 顯示全部樓層
Yes, 簡單英文是需要, 五科末合格好微,因太多人可以揀, but, 若果色盲一定sorry.
HE7921 發表於 2010-11-24 21:29 | 顯示全部樓層
原帖由 cat666 於 2010-11-24 11:13 發表
Yes, 簡單英文是需要, 五科末合格好微,因太多人可以揀, but, 若果色盲一定sorry.  

我之前聽過話有個毅進畢業生去左做港鐵車長

小弟也是毅進十科全科合格(相當於中五會考五科合格),做得成既機會有幾大?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 謝告知 + 實際提問。

查看全部評分

期待香港出現載161人的E500 MMC
gsrc0525 發表於 2010-11-25 00:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Choi 於 2010-11-19 13:34 發表
也嘗試一下吧
天下無難事,只怕有心人。

我聽説平均每間院校收一個起兩個止。
那麽面試到底問什麽呢?
熟悉車務運作會否反成劣勢?
(擔心巴鐵迷搞搞震?)
當然,小弟不致瘋狂的地步,
工作資料隱私也應當尊重 ...

我認為熟悉車務運作唔係劣勢,只要面試個陣千奇唔好表明(或暗示)「鐵路係我既興趣」「我中意鐵路」,
始終鐵路迷近年舉動已經令公司高層留下不良印象,
最簡單員工諗住放工作所得同鐵路知識上網,
一放d不良鐵路迷好快就轉載去第二度,結果就知點解越黎越少員工願意分享o個d野

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
Choi + 2 一針見血的分析!

查看全部評分

2+2 = 2*2 = 3+1 = 5-1= 2^2 = sq16 = 4
penha403 發表於 2010-11-25 11:49 | 顯示全部樓層
原帖由 HKMTR_A140 於 2010-11-24 10:54 發表
我仲想問下,我想申請做列車車長個位,佢in既時候係咪會有篇文要你用英文讀出黎同埋要解番出黎?

同埋學歷未符合要求(只欠5科合格),mtr係咪都不會考慮? ...

依家請車長10個有9個都係大學生,甚至有master,就算5科合格都未必考慮呢(除非CE至少有雙位數分數)!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Choi + 1 有用資訊。

查看全部評分

樓主| Choi 發表於 2010-12-1 19:39 | 顯示全部樓層
原帖由 cat666 於 2010-11-21 12:50 發表
1.講番GT, 好似一般是三大大學First honor出来,英文一定要好好好.  跟住二,三年再在不同部門實集.(包括総部,車站) 完成後, 加順順利利, 好似,站経理starting, 継續仕途

2.返工同興趣是二回事,
如果你是" 迷"  ...

我本科Second Up,但涉獵四五項課外活動。
英文也可以吧,普通話也能聼能說,可以嗎?

那麽GT完成后,會在總部、車站、商場、倉庫或内地/海外的分支上崗?
另外,如果做維修工程或物業管理的督導工作,是否有機會晝夜顛倒?

謝謝

原帖由 gsrc0525 於 2010-11-25 00:14 發表

我認為熟悉車務運作唔係劣勢,只要面試個陣千奇唔好表明(或暗示)「鐵路係我既興趣」「我中意鐵路」,
一放d不良鐵路迷好快就轉 ...

估計是什麽物語之類吧。
新造的人、如鷹展翅上騰。
AL_71 發表於 2010-12-1 19:48 | 顯示全部樓層

原帖由 gsrc0525 於 2010-11-25 00:14 發表
一放d不良鐵路迷好快就轉載去第二度,結果就知點解越黎越少員工願意分享o個d野

向公眾轉載/分享知識唔係好事咩?
點解係要學到好似大陸咁,資訊變得愈變愈封閉...
(所以我好欣賞維基解密,可以俾公眾知道不少真相)
kay 發表於 2010-12-1 20:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2010-12-1 19:48 發表

向公眾轉載/分享知識唔係好事咩?
點解係要學到好似大陸咁,資訊變得愈變愈封閉...
(所以我好欣賞維基解密,可以俾公眾知道不少真相)

有時唔係話唔想放,但有時放料放到同放料者原意/目的不同時,
員工統一口徑都預左架啦....

如果唔係公司裡面邊駛咁多指引?

係連鎖店做過,都有話唔可以亂放料出去la...秘撈都未必比,
每樣政策都係有佢原因出現同目的架。

而維基解密,off-topic講句,呢類野都係博出名多..
同埋d source點黎,係咪用合法途徑,都係一個大謎團。

有時真相未必真係大晒,case by case,
要考慮social impact,company image,嚴謹d我覺得對大家有好處。

同埋想講,資訊唔流通唔係絕對等於封閉....
大陸個d係連流通性都無..

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
Choi + 2 good points!

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜