hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 杏花邨站正式加裝市區線第一塊月台閘門 ...
開啟左側

杏花邨站正式加裝市區線第一塊月台閘門

AV115 發表於 2010-11-29 00:10 | 顯示全部樓層

你都識講,等沙中線完成。講緊都唔知幾多年之後。事實上係紅磡站因為南線做既工程已經係有咁少得咁少,如果係要用十幾年的話,其實紅磡站係需要大執的,包括通風系統、月台裝修等。
3ASV196 發表於 2010-11-29 12:00 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2010-11-28 23:33 發表

其實﹐除了紅磡1-4號月台是有條件去安裝外﹐其餘車站因有直通車通過﹐車身較闊而未能安裝。

但紅磡站又會在數年後作大變身﹐即使今天完成﹐沙中線快將完工﹐所有月台又來一次大改動﹐會用全新的月台(現時貨埸位置)﹐介時又會是浪 ...

其實有D唔明, 閘門本身可以同月台邊有一D 距離(迪士尼線咁闊都得), 而車箱與閘門之間防止夾人的技術亦有...
本身月台直, 架車亦唔會好側...

加上閘門本身用左玻璃, 乘客又可以清楚係未開閘前睇到空隙, 再加上月台直同膠邊, 本身空隙唔闊..應是安全
直通車的闊度是否真的影響到未能安裝?

3ASV196.KE7270
kei_hk 發表於 2010-11-29 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-11-29 12:00 PM 發表

其實有D唔明, 閘門本身可以同月台邊有一D 距離(迪士尼線咁闊都得), 而車箱與閘門之間防止夾人的技術亦有...
本身月台直, 架車亦唔會好側...

加上閘門本身用左玻璃, 乘客又可以清楚係未開閘前睇到空隙, 再加上月台 ...

如果同月台邊有一個距離的﹐會怕有人在月台幕門及車門中間被困。一旦有人被困便要重開幕門(甚至列車門都要一同開啟)﹐在繁忙時間係會相當混亂的﹐隨時一隻門處理完有人被困﹐另一隻門又出現被困問題。

3ASV196 發表於 2010-11-29 15:13 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 2010-11-29 13:00 發表

如果同月台邊有一個距離的﹐會怕有人在月台幕門及車門中間被困。一旦有人被困便要重開幕門(甚至列車門都要一同開啟)﹐在繁忙時間係會相當混亂的﹐隨時一隻門處理完有人被困﹐另一隻門又出現被困問題。 ...

我又會咁睇, 其實所謂距離, 我相信都唔需要好闊(比迪士尼線窄), 本身無咁易困人, 而第二, 假設一般
困人都係上車乘客多, 咁其實都有方法解決, 就是用time lag, 閘門比車門早關, 就可解決....

但其實我想可能MTR 是想等埋東鐵線減卡後先加....
kei_hk 發表於 2010-11-29 21:02 | 顯示全部樓層
原帖由 3ASV196 於 2010-11-29 03:13 PM 發表

我又會咁睇, 其實所謂距離, 我相信都唔需要好闊(比迪士尼線窄), 本身無咁易困人, 而第二, 假設一般
困人都係上車乘客多, 咁其實都有方法解決, 就是用time lag, 閘門比車門早關, 就可解決....

但其實我想可能MTR  ...

其實跟回普通月台幕門的安裝位置便可﹐根本不用刻意增加閘門及列車之間的距離。

無奈的係直通車闊度問題﹐加上不少車站有轉彎位﹐都增加了閘門的技術問題。

ES464470X 發表於 2010-11-29 21:18 | 顯示全部樓層
係其他討論區曾經見過有網民列出東鐵閘門遲遲不能動工的原因

======================
我以一個層參與幾個大型鐵路建設項目既身份,
都叫做有足夠專業眼光既人講吓東鐵月台門點解咁耐都攪唔出樣

1.
東鐵好多大彎度月台,如果裝左月台門,
等車乘客好自然會企近月台門
,月台門亦會阻左乘客視線,
車一到
,分分月台門一開就湧上車,更加容易發生跌落路軌事件

2.
加月台伸縮板,測試效果又唔理想,伸縮板要同列車停車非常配合,
列車要完全停定
,停車位置誤差要好細,先可以開合,
東鐵列車而家停車誤差
,閑閑地一兩米,要減少停車誤差,
又要等伸縮板開合
,列車停站時間大幅加長,影響班次
以上兩點都係車務運作上,唔容易解決

3.
東鐵既豆腐渣月台構造,根本冇可能乘受得起月台門既重量,
必須大幅度拆舊建新,至可以做得到,仲有可能要分段式封閉月台,
例如每段兩卡
,每晚收車至開車得幾個鈡,單改建月台,
都唔知要攪幾耐
,對客運影響有幾大,你試諗吓,
旺角站要封兩三卡月台做改建
,月台會迫成點

4.
東鐵所有車站附近都大量住宅,車站又大部份係露天,
深夜時間進行砰砰棚棚既拆建工程
,附近居民可以嗎?

綜合以上,東鐵月台門工程進展之慢,非行外人咁易明,
亦唔好只係嘈話KCR/MTR唔做嘢,好多專業工程人員,
”R”
穿頭係度諗緊方法

=======================================

若果上述論點大致正確, 我估東鐵月台閘門有排都唔駛起

3ASV196 發表於 2010-11-30 08:04 | 顯示全部樓層

原帖由 ES464470X 於 2010-11-29 21:18 發表
3. 東鐵既豆腐渣月台構造,根本冇可能乘受得起月台門既重量,

haha 其實呢一點仲可以信嗎? MTR 市區線之前咪又係用呢D"技術"原因
去拖, 轉頭咩加固/重建都唔覺有....就話可以裝....

都係那句, D東鐵/地鐵一方面係大堂可以係咁加店舖, 卻加不到閘門, 其實
2者的工程上承受重量的"技術困難", 並唔係差好遠....

如果無第3點, 第4點就唔係原因la...

至於第1點去返月台較多彎度大, 月台空隙較大, 有那危險, 咁呢個我認同,
所以我最早都講返, 可以先係較直月台裝, 就無呢個問題....而閘門用上玻璃,
亦減少阻礙乘客視線, 但較直月台仍然不裝wor

而其實我一向唔認同伸縮板係同閘門掛鉤, 始終認為伸縮板本身要做得好好難,
但第2點引伸到停車唔正, 其實這亦影響閘門運作, 但似乎之前尖東站又無這問題
wor

另外回kei_hk

其實跟回普通月台幕門的安裝位置便可﹐根本不用刻意增加閘門及列車之間的距離。

無奈的係直通車闊度問題﹐加上不少車站有轉彎位﹐都增加了閘門的技術問題。

其實我講刻意增加閘門及列車之間的距離, 都係因應閣下講的直通車闊度問題,
為何閣下又會講返跟回普通月台幕門的安裝位置便可? 這樣的話, 直通車闊度問題在那裡?

HU6455 發表於 2010-11-30 10:51 | 顯示全部樓層
東鐵現時唔裝閘門都好, 第時9卡, d車門位置可能會唔同, 如果裝左, 第日都唔知點攪
ate_58x 發表於 2010-11-30 16:59 | 顯示全部樓層
咁馬鐵基本上都可以加啦...d月台咁直..又唔見佢起個時裝埋?
hkaiw 發表於 2010-11-30 17:07 | 顯示全部樓層

原帖由 ate_58x 於 2010-11-30 16:59 發表
咁馬鐵基本上都可以加啦...d月台咁直..又唔見佢起個時裝埋?

就算要安裝也要當沙中線興建時,馬鞍山線車站(大圍站除外)進行擴建時才有機會吧。
喵...