hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 外地巴士討論 (B5) [SYD]死裡逃生 - ML2
開啟左側

[SYD]死裡逃生 - ML2

EC1733 發表於 2010-12-28 22:38 | 顯示全部樓層

原帖由 iczer3 於 2010-12-26 05:52 發表

牌布連牌箱原裝由香港進口

ML2底盤已經檢查過.問題不大

咁賣個條友都幾黑心喎...
如果係去以前實力度整,呢d情況一定唔會發生
MetroLine 發表於 2010-12-29 12:34 | 顯示全部樓層
原帖由 LV27 於 27-12-2010 09:55 發表
聽聞車內會用九巴熱狗坐椅, 再油上藍色...

其實如果要藍色熱狗坐椅,點解唔考慮 NSW Transport | Sydney Buses 的退役巴?
佢果啲 O305/SL262 坐椅一來個款似熱狗凳,二來係藍色。
再唔係用 NSW Government | Veolia Transport 新車高身果隻改藍色人造皮都得。(不過就會係全新座椅,同生產商買)

STA4804 發表於 2010-12-29 15:44 | 顯示全部樓層
藍色熱狗凳,STA個d O305個隻根本唔work...因為個隻係帶有小小蘇格蘭味嘅格仔花

至於Veolia新車個隻咪又係多餘...根本d花都唔一樣...

如果你係要夾硬黎嘅話,拎busways個d仲似啦=.="

根本要搵返同中巴舊時隻凳一樣嘅野,我可以話以上所提及嘅3間公司都未必得
9480: 「你都益ge..!」
gordon 發表於 2010-12-29 17:06 | 顯示全部樓層

原帖由 STA4804 於 2010-12-29 15:44 發表
藍色熱狗凳,STA個d O305個隻根本唔work...因為個隻係帶有小小蘇格蘭味嘅格仔花

至於Veolia新車個隻咪又係多餘...根本d花都唔一樣...

根本要搵返同中巴舊時隻凳一樣嘅 ...

Veolia架Leyland Lynx退左未, 它的座椅是英式格局的
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
 樓主| iczer3 發表於 2010-12-29 20:38 | 顯示全部樓層
原帖由 gordon 於 2010-12-29 17:06 發表

Veolia架Leyland Lynx退左未, 它的座椅是英式格局的

Lynx 03年已經賣左去昆士蘭Wide Bay Transit
Lynx座椅係2+2
Enviro 500!
LA11 發表於 2010-12-30 02:29 | 顯示全部樓層
原帖由 flpboris 於 2010-12-26 14:26 發表
期待復建當年樣貌,如需要照片幫手我可以提供

呢個我都好期待 ML2 修復後0既情況 ,
同埋都要執0下0個幾對車門0既扶手位置 .

原帖由 iczer3 於 2010-12-26 05:52 發表
牌布連牌箱原裝由香港進口

牌布會唔會跟到中巴0既格式 ??
(即係過海0既紅色 , 唔過海0既黑色 .)
Rt.985 美田 → 灣仔 (經:逸城閣)
cktse 發表於 2010-12-30 17:40 | 顯示全部樓層

原帖由 LA11 於 2010-12-30 02:29 AM 發表

呢個我都好期待 ML2 修復後0既情況 ,
同埋都要執0下0個幾對車門0既扶手位置 .

牌布會唔會跟到中巴0既格式 ??
(即係過海0既紅色 , 唔過海0既黑色 .) ...
講緊果部紅小個牌箱......
媽屐停
MetroLine 發表於 2010-12-30 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 STA4804 於 29-12-2010 15:44 發表

根本要搵返同中巴舊時隻凳一樣嘅 ...

咁如果拆咗個皮然後度身訂造過中巴色的皮呢?
 樓主| iczer3 發表於 2011-1-1 19:56 | 顯示全部樓層
原帖由 MetroLine 於 2010-12-30 21:25 發表

咁如果拆咗個皮然後度身訂造過中巴色的皮呢?

Seat frame is not correct!
Enviro 500!