hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 傳播媒介/流動多媒體/動漫畫 郭詠琴將離開無線新聞
開啟左側

[電視] 郭詠琴將離開無線新聞

CPY 發表於 2010-12-6 11:57 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2010-12-6 12:37 | 顯示全部樓層
今時今日,要留一個做得耐既人,其實成本都好高。

至於無線新聞人才流失,當年有個問題係舊人另起爐灶,遭挖角
李臻佢自己都係話答應左人先過檔既。

近年唔知點,小留意,但都無當年now開台個下勁。

反而無線應該審視下自己角色同定位,
我開始覺得,佢地抱住"可有可無"心態去做。
當然,如果係成本同政治取向問題,基本上都唔駛等無線改善...
世界很簡單 人類很複雜
albert1970 發表於 2010-12-6 12:59 | 顯示全部樓層
噢....真係幾突然.....但佢自從atv過來tvb後,好像肥了點...但也不失為一名好主播
12A 發表於 2010-12-6 15:45 | 顯示全部樓層

原帖由 CPY 於 2010-12-6 11:57 發表

大家都是上市公司,這間以大台自居、坐擁慣性收視的電視台,只顧節省開支
無法留下一個超過十年新聞工作經驗的人才辦實事,改善報道質素。

我諗下一個要走的好可能係方健儀
她雖然在無線不足十年, 但計計埋埋,
佢出左來報新聞都有十一年, (中大新傳系99年畢業生)
又有master在手, 人工應該低極有限,
所以要cut開支的話, 佢好可能係對象

雖然我係郭詠嘉 fans,
但呢個階段唔希望佢因為郭詠琴同方健儀離職而升做主播
始終郭詠嘉在經驗上係未夠班, 浸多兩年才做主播會好好多
九巴十六 與你在 GA5505 相見
kay 發表於 2010-12-6 15:56 | 顯示全部樓層
原帖由 12A 於 2010-12-6 15:45 發表

我諗下一個要走的好可能係方健儀
她雖然在無線不足十年, 但計計埋埋,
佢出左來報新聞都有十一年, (中大新傳系99年畢業生)
又有master在手, 人工應該低極有限,
所以要cut開支的話, 佢好可能係對象

雖然我係郭詠 ...

又未必,係無線過十年既,出鏡既有方東昇,
唔出鏡既,大家可能忘記左:周潔儀,當年由幕前轉做幕後咪又做到依家
個班採訪主任好多都係多年前無線做,走左再返黎,近期好似有邱文華

依家d人鐘意周圍走,郭穎嘉早5~6年都係無線,不過做外電,走完一輪又返黎
有d好似陳小燕個d報外電既,我係atv,tvb,cable都聽過佢報外電

財經陶俊民都係tvb->now->tvb。
世界很簡單 人類很複雜
ATR83 發表於 2010-12-6 23:09 | 顯示全部樓層
早前傳聞郭詠琴會走人,後來佢係微博澄清絕無此事
估唔到佢真係咁快離開,tvb新聞部又一大損失

知足‧就能活得幸福
82M 發表於 2010-12-7 00:30 | 顯示全部樓層

回復 15# 的帖子

邱文華返咗TVB?佢唔係去咗澳廣視咩?

琴姐離開TVB,真係好可惜...
05年琴姐同Akina前後入職TVB,當時我睇好佢地兩個,
到後黎,琴姐一做主播,就好想佢快啲報630,因為佢報新聞真係唔錯,
話咁快,佢真係報630,我都開始晚晚睇佢報新聞,
我仲好希望,佢可以係TVB做耐啲,估唔到,做到五年又要離開,
我記得有朋友話,佢係ATV五年,斷估唔會係TVB做到五年又走掛?!
真係估唔到,佢係TVB做咗五年又走,除非佢離開TVB後唔再係傳媒界任職,
如果唔係,佢應該都「十全十美」咁離開傳媒界啦...
AA48@43A 發表於 2010-12-8 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 82M 於 2010-12-7 00:30 發表
邱文華返咗TVB?佢唔係去咗澳廣視咩?

琴姐離開TVB,真係好可惜...
05年琴姐同Akina前後入職TVB,當時我睇好佢地兩個,
到後黎,琴姐一做主播,就好想佢快啲報630,因為佢報新聞真係唔錯,
話咁快,佢真係報630,我都開始晚晚 ...

10月先至在某公司記招見過邱文華, 佢仲做緊PR喎, 咁快返無記??
直通快線  連繫機場
AA48@43A 發表於 2010-12-8 01:09 | 顯示全部樓層
原帖由 CPY 於 2010-12-6 11:57 發表

(3) 為了做秀,胡亂安排記者於惡劣天氣下在外間直播,危害記者生命安全;

相對大陸同台灣, 香港果啲Live已經好安全ga la...
直通快線  連繫機場
AA48@43A 發表於 2010-12-8 01:14 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2010-12-6 12:37 發表
今時今日,要留一個做得耐既人,其實成本都好高。

不如話老細短視掛住盤數, 只請新人對沖人工成本, 漠視新聞素質吧...

唔喺唔俾人入行, 而喺話資歷深人工高, 有冇諗吓點解值咁高人工?? 喺對條beat熟悉?? 可以問有水準問題?? 定喺佢做得夠耐??

見住某啲機構成半team記者都喺fresh grad真喺有啲驚...
直通快線  連繫機場