hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 270P開辦消息
開啟左側

270P開辦消息

pch_yeung 發表於 2010-12-9 18:00 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

柯士甸道往紅磡只可以右轉彌敦道往尖沙咀,
要往油麻地要早一個街口左轉庇利金街, 右轉
寶靈街, 再左轉彌敦道往油麻地
PSKYeung 發表於 2010-12-9 18:25 | 顯示全部樓層

270P彌敦道停站及轉乘優惠

今日小弟到廣華醫院覆診後到豉油街搭6F,見到270P乳豬紙,彌敦道停旺角鐵路站、旺角豉油街(與6F同站)及加士居道,與73K、78K、79K、81C/81P、87D、271/271P、280P、281A、1、1A、6、6A、7、7B有轉乘優惠。
小弟已致電九巴表達對270P彌敦道停站過少(旺角豉油街及加士居道之間沒有站)的不滿,最少油麻地文明里要有站。

愛國不等於愛(共產)黨
FD5410 發表於 2010-12-9 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 ksmbh 於 2010-12-9 11:59 發表
只怕行青沙又變左下一條373A不如華明開兜清河,彩園上大欖,
做埋西北區轉車出大角嘴既快線...

呢條線睇通告仲以為係for尖嘴既返工線
如果宣傳帶唔出重點,
好懷疑會有幾多旺角,大角嘴返工客識搭.... ...

都唔明點解仲要行青沙,373A 已經有先例
宣傳得成唔成功就要睇區議員造化

其實呢條線既九龍區定線算係唔錯,
大角咀獨市咁滯,
旺角又係市區中心,不過旺角有冇客就要睇下有幾多客係唔想迫東鐵
不過總站其實無咩必要擺到咁遠,可能係專for清河邨啦
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
lsc04d11 發表於 2010-12-9 18:43 | 顯示全部樓層

「看似」是所有獅隧路線亦「可能」做到轉乘..不過那些獅隧路線都沒有前往油麻地/尖沙咀,做不到轉乘,所以無show出黎....
(因為D路線都係270A既轉乘路線)

不過,沒有270及273B...

兩年前既270P諗住行天平邨、聯和墟...宜家270P同270A北區路線一樣(係多個清河邨)je...都好似玩試驗青沙路線多過真心想服務乘客.
ben2004 發表於 2010-12-9 19:32 | 顯示全部樓層
原帖由 FD5410 於 2010-12-9 18:42 發表

都唔明點解仲要行青沙,373A 已經有先例
宣傳得成唔成功就要睇區議員造化

其實呢條線既九龍區定線算係唔錯,
大角咀獨市咁滯,
旺角又係市區中心,不過旺角有冇客就要睇下有幾多客係唔想迫東鐵
不過總站其實無 ...

其實都唔知點解搵 373A 離比
行青沙出九龍朝早塞車位都係康樂園同埋新城市出面
咁 270A 呢 ? 最多都係唔使塞新城市
270P 個時間其實唔會同 270A 差好遠
更重要o既一點, 大家o既客源都唔一樣
睇返 270P 條定線, 九龍第一個站起大角咀, 跟住旺角, 油麻地, 佐敦
如果本身搭開 270A 出去油麻地佐敦果頭, 跟本唔會轉搭 270P, 而照搭 270A ...
而直達大角咀, 旺角呢兩個位就係 270P 呢條線o既賣點

270P 成功關鍵因素都係起呢兩個位
睇返, 北區來往大角咀, 現時係無車直達
除非 270P 真係慢得好緊要, 否則來往呢區o既人好可能會轉搭 270P
旺角方面, 雖然有港鐵, 又快又平
不過照 270P 個時間, 8 點幾去到旺角, 即係 8 點前要起上水粉嶺上火車
呢個時侯o既火車亦都係最多人, 去到九龍塘又未必上到車, 上到車都肯定迫親死
270P 照計都可以搶到一部份想舒舒服服返工o既火車客

至於兩邊總站問題
唔擺清河邨又真係怪小小
不過其實上水廣場去清河邨都係幾分鐘o既車程
影響又唔見得有幾大

至於九龍總站點解要擺到中港碼頭咁遠
估計都係車務方面o既原因o者 ...
( 聽聞 270A 會加 1 部正字軌, 如無意外都會係 270A 柯打返 270P )

總結離講我都幾睇好呢條線
zerine 發表於 2010-12-9 20:40 | 顯示全部樓層
原帖由 PSKYeung 於 2010-12-9 18:25 發表
今日小弟到廣華醫院覆診後到豉油街搭6F,見到270P乳豬紙,彌敦道停旺角鐵路站、旺角豉油街(與6F同站)及加士居道,與73K、78K、79K、81C/81P、87D、271/271P、280P、281A、1、1A、6、6A、7、7B有轉乘優惠。
小弟已致電九巴表 ...

加士居道有站, 文明里就唔會有站
不嬲都係咁
EH2674 發表於 2010-12-9 20:47 | 顯示全部樓層

原帖由 PSKYeung 於 2010-12-9 18:25 發表
小弟已致電九巴表 ...

就係以前太多站搞到塞車,九巴先將部份巴士線Cut走部份分站
*如68X/69X既文明里、268/9B既寧波街等等
barking 發表於 2010-12-9 21:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2010-12-9 19:32 發表

睇返 270P 條定線, 九龍第一個站起大角咀, 跟住旺角, 油麻地, 佐敦
如果本身搭開 270A 出去油麻地佐敦果頭, 跟本唔會轉搭 270P, 而照搭 270A ...hkitalk.net) Y" W# Y* @* D2 @- A) e
而直達大角咀, 旺角呢兩個位就係 270P 呢條線o既賣點

72X其實可以學下嘢
lucky_al 發表於 2010-12-9 21:37 | 顯示全部樓層
小弟已致電九巴表達對270P彌敦道停站過少(旺角豉油街及加士居道之間沒有站)的不滿,最少油麻地文明里要有站。

應該碧街加站就真xdd
ben2004 發表於 2010-12-9 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 barking 於 2010-12-9 21:13 發表

72X其實可以學下嘢

72X 要改到 270P 咁又有d問題 ...
1. 如果尖山出經南昌大角咀去旺角
起旺角搵個總站放呢條線都幾難

2. 依家 72X 旺角返到廣福唔塞車都係 3, 4 個字
就算塞車都同火車時間相差無幾
將旺角由尾站轉做總站就冇o左呢個優勢