hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 吉之島明年底開設第6間綜合購物百貨店
開啟左側

吉之島明年底開設第6間綜合購物百貨店

AVD1 發表於 2010-12-20 12:06 | 顯示全部樓層

原帖由 jpoon 於 2010-12-19 22:43 發表

唔好睇少如心酒店, 好多內地客住的
所以莎莎、金至尊響果度開舖, 我係租務既話我寧願間細做內地人生意, 好過一間大舖租畀百貨公司, 最少收租金會收多好多 ...

實情當初如心係諗住引百貨公司入去開鋪
當年明報直情報導埋話 Sogo 會入去 ~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
JX9097 發表於 2010-12-20 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-12-20 12:05 發表
事實又係 o既,
不過其實而家都有好多品牌出分支 (如 UNY 分出三間出黎, UNY, APITA, PANGO)
如果 Jusco  有樣學樣都唔係唔得 o既我覺得  ~

PS. 我自己又唔覺得一田高檔得去邊 ~ ...

其實好多新百貨公司都係靠裝修去打造"grand"效果
(當然,價錢上亦同時作調整)

吉之島裝修都係用最"原始"嘅方式,感覺唔夠grand
(睇吓MegaBox就知,同其他分店裝修無乜分別,依然用番傳統平民式裝修出場)

P.S.應該係"PIAGO"
AVD1 發表於 2010-12-20 12:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2010-12-20 12:09 發表

其實好多新百貨公司都係靠裝修去打造"grand"效果
(當然,價錢上亦同時作調整)

吉之島裝修都係用最"原始"嘅方式,感覺唔夠grand
(睇吓MegaBox就知,同其他分店裝修無乜分別,依然用番傳統平民式裝修出場)

P.S.應該係" ...

已改 ~
其實我覺得咁多間 JUSCO, 康怡個間算叫裝修得靚 ~
andy92 發表於 2010-12-20 16:05 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-12-19 18:49 發表

高座的其中30層為甲級寫字樓,其餘樓層及低座全棟皆經營酒店服務
ref: wikipedia

講真都唔明點解佢可以起咁多層酒店
真係咁大需求 ? (雖然話自由行姐, 都唔係多得咁緊要呀 ...) ~ ...

事實上每日都起碼有十幾部旅遊巴出入酒店

入住率唔係想像中咁差
mc_ruby 發表於 2010-12-20 23:31 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2010-12-20 12:22 發表

已改 ~
其實我覺得咁多間 JUSCO, 康怡個間算叫裝修得靚 ~

其實我覺得康怡店講靚ge話....再上一次裝修仲靚過最近果一次
最近果一次除左超市真係大裝修之外....其實1~3/F只係將新ge地板同牆紙貼起舊有ge地板牆紙上面....
"薛"音泄,姓也。"薜"音擘
qualcomm 發表於 2010-12-21 00:02 | 顯示全部樓層
那車場是全人皆知臨時場, 用來等Jusco開, 結果要足等五年, 可能就係等港鐵出口成事先租

至於黃埔, 地鐵一落實, B/F好大機會變出口, 所以好大可能新城同Jusco都走, G/F變Taste先真

新城個租, 基本上呎價等如係銅鑼灣IKEA一樣勁, 因為和黃盤數左手交右手

新城多年前話搬去天水圍, 都因為藝員去唔到先無搬到, 依家又傳搬去日出康城, 依次近TVB可能得
AVD1 發表於 2010-12-21 18:56 | 顯示全部樓層

原帖由 andy92 於 2010-12-20 16:05 發表

事實上每日都起碼有十幾部旅遊巴出入酒店

入住率唔係想像中咁差

我只係知如心海景酒店收得平,
我自己有朋友起廣州黎香港旅行, 住一晚
講大油店黎講, 如心海景真係算平 ~
AVD1 發表於 2010-12-21 19:00 | 顯示全部樓層
原帖由 qualcomm 於 2010-12-21 00:02 發表
那車場是全人皆知臨時場, 用來等Jusco開, 結果要足等五年, 可能就係等港鐵出口成事先租

至於黃埔, 地鐵一落實, B/F好大機會變出口, 所以好大可能新城同Jusco都走, G/F變Taste先真

新城個租, 基本上呎價等如係銅鑼 ...

其實我到而家都唔明解地鐵無啦啦會開入黃埔...
黃埔設站只係服務到黃埔花園 o既居民,
局限某一個屋苑

對海逸黎講又遠,
黃埔新村個邊又係,
天后廟/家維村就更加,
唔明點解無啦啦會刻意起個站去黃埔就真 ~

即係話起紅磡中心點起我都唔覺有咩問題,
但係而家我覺得係刻意做就黃埔再升值 ~

不過 JUSCO 起紅磡一小左間鋪,
起附近區域都未必可以再搵到一個咁大 o既鋪位去開一間百貨公司 ~

hkaiw 發表於 2010-12-21 21:29 | 顯示全部樓層
昨天實地觀察一下:
-----
首先是出入口,進入前是需要經過屋苑的大閘,閘外貼著「私人地方,閒人免進」...
兩組扶手電梯的位置不是在同一個位置,兩組之間相距約有十米,基本上在一般商場及百貨公司較少採用這樣的設計:
一樓及二樓設有一對門,車輛可從停車場進出「名車館」,不知道改建後會否改作逃生之用呢?另外該處是沒有貨用升降機,進出貨物應該會怎樣安排呢?
至於客用升降機,一樓及二樓的機門設在較隱閉的地方,不知道改建時會怎樣處理呢?另外升降機只開放了其中一部:

喵...
jpoon 發表於 2010-12-23 12:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2010-12-21 19:00 發表

其實我到而家都唔明解地鐵無啦啦會開入黃埔...
黃埔設站只係服務到黃埔花園 o既居民,
局限某一個屋苑

對海逸黎講又遠,
黃埔新村個邊又係,
天后廟/家維村就更加,
唔明點解無啦啦會刻意起個站去黃埔就真 ~

即 ...

黃埔區支持到起一個地鐵站嘛