hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 問:歐洲團
開啟左側

問:歐洲團

norrislaw 發表於 2006-1-18 16:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

請問有冇旅行社辦歐洲團係會有巴塞隆那, 最後係倫敦走的呢?

因為我出年畢業既時候想同家人先參加歐洲團遊歷一番, 而由於我上年4月去過巴塞隆那, 所以想同家人再去一次, 尾站停倫敦先再行埋個畢業典禮先走, 希望版友幫手解答。

txs very much!!
FBI2 發表於 2006-1-18 19:48 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-1-18 16:47 發表
請問有冇旅行社辦歐洲團係會有巴塞隆那, 最後係倫敦走的呢?

因為我出年畢業既時候想同家人先參加歐洲團遊歷一番, 而由於我上年4月去過巴塞隆那, 所以想同家人再去一次, 尾站停倫敦先再行埋個畢業典禮先走, 希望 ...

自己去仲好玩...........
同埋,點解唔由馬德里出發???方便d...
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
 樓主| norrislaw 發表於 2006-1-18 20:29 | 顯示全部樓層
我有諗過, 不過個交通費一定會好貴囉
反之跟團喺歐洲有車載你去所有地方, 唔駛煩嘛
89B 發表於 2006-1-19 12:32 | 顯示全部樓層

原帖由 norrislaw 於 2006-1-18 20:29 發表
我有諗過, 不過個交通費一定會好貴囉
反之跟團喺歐洲有車載你去所有地方, 唔駛煩嘛

But 跟團 is By Bus, I remember Swiss to Paris need min 8 hour( 0800-1600~)
If 自己去is By train must  save more time
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| norrislaw 發表於 2006-1-21 03:55 | 顯示全部樓層
我知, 但係如果由一個景點去另一個的話, 坐旅遊車會唔會少左好多交通上既麻煩呢?
ArnoldC 發表於 2006-1-21 06:00 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-1-21 03:55 發表
我知, 但係如果由一個景點去另一個的話, 坐旅遊車會唔會少左好多交通上既麻煩呢?

唔怕睇牌同地圖,不行時識求助就得啦!
 樓主| norrislaw 發表於 2006-1-21 07:45 | 顯示全部樓層

原帖由 ArnoldC 於 2006-1-21 06:00 發表

唔怕睇牌同地圖,不行時識求助就得啦!

唉 咁我都知, 我都唔係第一日喺歐洲, 歐洲既酒店唔平架, 我喺 london 都要 1300港元一晚啦, 成個星期咪...
不過我只係想問有冇d 團係巴塞隆那 +倫敦走啫, 如果係靠自己去就唔駛喺度問啦:mad:
89B 發表於 2006-1-21 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 norrislaw 於 2006-1-21 07:45 發表

唉 咁我都知, 我都唔係第一日喺歐洲, 歐洲既酒店唔平架, 我喺 london 都要 1300港元一晚啦, 成個星期咪...
不過我只係想問有冇d 團係巴塞隆那 +倫敦走啫, 如果係靠自己去就唔駛喺度 ...

有呢d團都可能over 21天 or 學x巴士團....
如果自己去一係搭BA,看看BA有無推出來回London+來回歐州1國的特價機票
另外西班牙是有廉價航空公司飛英國...(詳情要去C2版找高人...)

搭火車的話,因西班牙軌距同歐州不同,所以只有馬德理-Paris/巴塞隆那-蘇黎世每日有直通火車行走,
屬Hotel Train級(客車在邊境是可自動變輪距...)
若搭馬德理-Paris的Hotel Train轉Eurostar,2日1夜可到London....;)
世界火車/巴士站巡禮2015 復活
 樓主| norrislaw 發表於 2006-1-22 04:03 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2006-1-21 23:43 發表

有呢d團都可能over 21天 or 學x巴士團....
如果自己去一係搭BA,看看BA有無推出來回London+來回歐州1國的特價機票
另外西班牙是有廉價航空公司飛英國...(詳情要去C2版找高人...)

搭火車的話,因西班牙軌距 ...

我諗大家真係誤會左我問既野喇, 不如我SIMPLIFY個問題啦

>有冇一些 10天左右的旅行團係不論邊度作第一站, 而係會去巴塞隆那, 尾站係倫敦走架?