hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 屯門市廣場ZARA及H&M (新增ZARA相片@P.5,已開幕) ...
開啟左側

屯門市廣場ZARA及H&M (新增ZARA相片@P.5,已開幕)

ferrypier 發表於 2011-1-9 10:07 | 顯示全部樓層

見某些朋友都話屯門市廣場淨係掛住班大陸客
又話屯門市廣場全靠大陸客先可以到咁旺

但係根據番商場自己做既調查
大陸客都只係佔15%左右
咁請問點 "主流" 法?

因應屯門人口結構轉變同收入既增多
商場引入更多居民想要既商店有何唔妥?

而因為大陸客既增多令到商場可以進一步向上發展
對屯門居民以致大陸遊客黎講都係好事
係互惠互利,係一舉兩得。

AL_71 發表於 2011-1-9 10:40 | 顯示全部樓層
原帖由 ferrypier 於 2011-1-9 10:07 發表
見某些朋友都話屯門市廣場淨係掛住班大陸客
又話屯門市廣場全靠大陸客先可以到咁旺

但係根據番商場自己做既調查
大陸客都只係佔15%左右
咁請問點 "主流" 法?

因應屯門人口結構轉變同收入既增多
商場引入更多居民想 ...

得罪一句:
因為italk既部份版友比較窮
覺得平民化的地方才適合他們
但近年因為年青人對生活要求高左,令香港唔少商場都趨向高檔化+領匯佔領下
佢地要搵適合既日用品地方就愈來愈少
就賴哂大陸客令到香港商場趨向高檔化
(而家睇到既只係尖沙咀、彌敦道同上水多大陸客)
沙田新城市廣場多大陸客既店
又咪係得電器+珠寶店....唔少店咪係商場翻新前都有

而家德福都開始走高檔路線la
試問果度多唔多大陸客ar ?!

kay 發表於 2011-1-9 11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-1-9 10:40 發表

得罪一句:
但近年因為年青人對生活要求高左,令香港唔少商場都趨向高檔化+領匯佔領下
就賴哂大陸客令到香港商場趨向高檔 ...

粗字兩句睇見真係流汗
我只會覺得你睇唔起其他人,自暴其短
人窮係有罪咩?我好想睇下AL_71既意見

如果香港真係咁富庶,社會就唔會咁多怨氣...

第3句年青人生活要求高左,都好大範圍....

其實一句到尾,
高檔既背後?商場價值升左,又可以借勢加租,向上循環~

內地客既market當然要吸!之前APM先搞左個內地商場團

好似你咁講,香港地d人無錢買樓係因為佢地窮,根本唔需要政府幫
個d話起居屋既人一早要收檔,成世蝸居

商場咪又係地產商吸金既玩意...

明明事實既本質都係1樣,但可以有2個ans....
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2011-1-9 12:01 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2011-1-9 10:40 發表

得罪一句:
就賴哂大陸客令到香港商場趨向高檔 ...

我都要得罪講句
窮,究竟有咩問題?
我唔知你係咪好幸福唔洗憂慮生活,完全唔知生活物價果D人
但都係想講句,唔係話要突出自己的意見
就要去貶低其他人
AL_71 發表於 2011-1-9 12:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2011-1-9 11:06 發表

粗字兩句睇見真係流汗
我只會覺得你睇唔起其他人,自暴其短
人窮係有罪咩?我好想睇下AL_71既意見

如果香港真係咁富庶,社會就唔會咁多怨氣...

哈哈! 真係讀Social Science讀到上腦
窮人/低收入人士去一個高檔既地方,會有一種不自在既感覺
覺得呢處唔適合自己,甚至不敢進入該處
e.g.一群低收入人士係唔會入去LV/Gucci等名店
因為佢知道自己唔係中/高收入人士...不符合佢地social status
內地仲恐佈....有d商場只見中/高收入人士....平民百姓係見唔到 (根本不敢進入)
相反覺得平民化的地方,e.g.屋邨商場/吉之島才適合他們
因為該處才能有適合自己既野

就係因為而家出面愈來愈多高檔野
令窮人會不自在....愈來愈冇選擇
正如上面既人講,冇必要再去某某某大商場買野

所以我好欣賞新加坡
任何中高檔商場 (e.g. ION Orchard, Orchard Central 及Vivo City)
都有一定比例店舖係買低檔野,甚至要係中庭設車仔檔
所以商場可以滿足任何階層人需要

窮,究竟有咩問題?

其實你窮既話,根本上好難係香港生活、甚至冇前途可言...
家陣香港政府既政策以有錢人為先,想脫貪更難
如果2012唐唐做特首,到時難講d真係「經濟種族清洗」

lsc04d11 發表於 2011-1-9 12:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ferrypier 於 7-1-2011 08:30 PM 發表

Jusco 將會要埋右翼UG及G全層
即physical同海霸會拜拜...

好簡單...O係吉之島既角度,將美食廣場也刪走就可以有好多位...反正全港都只剩屯門吉之島有美食廣場...(MegaBox的食物鋪位沒有說過是「美食廣場」,而形式亦不同)

回#21
我有講屯門市廣場同屯門時代廣場主打大陸客,
我都知,呢兩個商場梗係屯門友、元朗友,點都唔會少過內地友..但以每位計,內地的朋友們同胞們,消費的金額肯定比每位屯門友、元朗友多,咁主打服務內地客都正常...
(有時有些東西是以每位消費額計主不主流,並非人流,好多人都係直行直過,或者幫襯麥記呀.屈人寺買二三十元的東西而已..但內地朋友俾得至少$22(B3X)車錢入黎,都唔會買幾十蚊,座底都過$500卦...)

正如一些手機鋪,都知主流顧客都係買D只求打到電話既機,但就算買貴機的只有15%的人,但宣傳都會著重於他們,因為收的錢會比那85%的人較為多...
你有幾可見到Nokia會將$299或$1000或以下的手機大肆宣傳,$2000或以下的好像都不會,但其實那些$299的手機亦有不少的支持者...入門級的觸控Wi-Fi手機(如X3-02 Touch and type $17xx)都沒有什麼的廣告出現,只會於Nokia跟什麼商店送什麼的時候,會在角落show哂最新既機...完全唔會好似N8咁,又sponsor容祖兒演唱會,又大賣電視/平面廣告

kay 發表於 2011-1-9 12:53 | 顯示全部樓層

原帖由 AL_71 於 2011-1-9 12:33 發表

哈哈! 真係讀Social Science讀到上腦
窮人/低收入人士去一個高檔既地方,會有一種不自在既感覺
覺得呢處唔適合自己,甚至不敢進入該處
e.g.一群低收入人士係唔會入去LV/Gucci等名店
因為佢知道自己唔係中/高收入人士.. ...

(我可以講我唔係讀social science囉,我依家major係business
我覺得我可以有自己對社會既睇法..我都預左有人唔buy~)

不過又咁講,買唔起一件野,window shopping都未嘗不可
我之前返學都日日行過德褔架,見個d鋪頭裝修,行過都會望幾眼,但我知自己買唔起ga~

我自己覺得,有需要既就去買/去睇,無需要既係好容易會忽視。
總之都係個句各有/各取所需。

正如彌敦道成條街都係金鋪都有人話la,商場越開越多貴價消費品味既鋪,有人唔鐘意都好正常。
世界很簡單 人類很複雜
OTIS401 發表於 2011-1-9 13:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AL_71 於 2011-1-9 12:33 發表

就係因為而家出面愈來愈多高檔野
令窮人會不自在....愈來愈冇選擇
正如上面既人講,冇必要再去某某某大商場買野

我知你講緊我,因為成篇文只係得我講過唔想再去某商場
你話我對號入座都好

但我想補充的係,我唔去新城市的原因
並唔係太多高檔野搞到我唔想去行
實際上我通常都會走上六樓睇下電器,岩的話都費事走到老遠去買
而係我實在忍受不了如此擠迫之餘,又一堆完全不知所謂的大陸人行為的購物環境
情願誇區去下其他地方好過,例如荃灣、九龍灣、甚至老遠的太古城
ferrypier 發表於 2011-1-9 22:41 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2011-1-9 12:36 發表

好簡單...O係吉之島既角度,將美食廣場也刪走就可以有好多位...反正全港都只剩屯門吉之島有美食廣場...(MegaBox的食物鋪位沒有說過是「美食廣場」,而形式亦不同)

回#21
我有講屯門市廣場同屯門時代廣場主打大陸客,
我都知,呢兩個商場梗係屯門友、元朗友,點都唔會少過內地友..但以每位計,內地的朋友們同胞們,消費的金額肯定比每位屯門友、元朗友多,咁主打服務內地客都正常...
(有時有些東西是以每位消費額計主不主流,並非人流,好多人都係直行直過,或者幫襯麥記呀.屈人寺買二三十元的東西而已..但內地朋友俾得至少$22(B3X)車錢入黎,都唔會買幾十蚊,座底都過$500卦...)

...

呢個消費額係你個人既估計
請問有冇根據?

然後你以個人既估計黎作一個討論既論點
咁我無話可說
cowbman 發表於 2011-1-10 14:50 | 顯示全部樓層

自由市場, 做唔成生意高低檔都唔會蝕住留係度.
不過照上面師兄所言,原來小弟一直都抱住窮人思維去思考 希望有一日可以脫貧