hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴70X修改路線
開啟左側

[服務調整] 九巴70X修改路線

JX9097 發表於 2011-1-21 18:09 | 顯示全部樓層

原帖由 KD3375 於 2011-1-21 18:01 發表
其實有無諗過70x要改的係應該拓展新的客源,
好似72咁.
行大隧經龍翊道落西九,

問題係可以點開拓新客源?

咁落西九,冇乜吸引力

九龍城/紅磡?
做多幾年,沙中線通車,即刻say bye

九龍塘?
港鐵快過你多多聲,又夠平
KD3375 發表於 2011-1-21 18:19 | 顯示全部樓層
但起碼都叫有條線去西九.
5504-NK3640 發表於 2011-1-21 20:39 | 顯示全部樓層
舊班次
上水開︰
星期一至星期六︰
0530-062025
0620-073015-20
0730-092012-16
0920-120618-20
1206-155313-17
1553-165011-12
1650-193218
1932-231013-15
2310-003020
星期日及公眾假期︰
0530-073020
0730-093513-15
0935-111520
1115-163013-17
1630-193015-20
1930-223013-15
2230-003020

觀塘(翠屏道)開︰
星期一至星期六︰
0540-072020
0720-094512-15
0945-114520
1145-150013-15
1500-161117-18
1611-192811-15
1928-211618
2116-230014-15
2300-003015-20
星期日及公眾假期︰
0540-064020
0640-120415-18
1204-180013-15
1800-200015-20
2000-230015
2300-003015-20

新班次
上水開︰
星期一至星期六︰
0530-070022/23
0700-080712-15
0807-095017-18
0950-112520/25
1125-172013-15
1720-193520/25
1935-220515
2205-003020/15
星期日及公眾假期︰
0530-073020
0730-093013/14
0930-112520/25
1125-173014-15
1730-200020/25
2000-221515
2215-003020/25

觀塘(翠屏道)開︰
星期一至星期六︰
0540-072020
0720-094512-15
0945-113520/25
1135-185813-15
1858-203320/25
2033-215015-17
2150-003020/25
星期日及公眾假期︰
0540-064020
0640-090013-15
0900-105020/25
1050-180014-15
1800-203020/25
2030-230015
2300-003020/25
DT716@71A 發表於 2011-1-21 21:16 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 21/1/2011 00:07 發表
清河邨終於有第一條全日對外往來九龍市區的巴士線了。
絕對是德政。

就算是用對外一詞都唔係問題 基本上都達意嘅
的確 如果只有區內接駁車站、墟、市中心嘅話 佢唔算係對外 係通勤或接駁

清河係屋邨 又係新邨 去東九龍係工商區 你話講返工嘅需要 佢肯定有
仲有值得開鍘嘅班次——20/25 分鐘一班 係7 點至8點半呢個次繁忙時間 同埋收車時間
唉~ 而家d 班次拍得住大埔嘅72 今鋪老九好似搶攤咁搶——搶攤為爛朵 咁為乜呀
而且 九巴有無係會上提到有減班嘅可能呢? 或者 70X 同277X 根本係一組路線,277X 派一架車黎支援70X
相信唔會咁難睇 20/25 分鐘 莫講係觀塘 係華明嘅轉車乘客都走晒啦
仲未計一個問題 大窩西支路嘅競爭情況更堪虞 乜加一車 真係咁難咁頭痛
到底係商譽、X 線品牌重要d 呀? 定係成本、人手咁重要呢?

大窩西支路沿線北行,以往居民最穩定嘅巴士選擇 一定係70X, 佢有較穩定嘅冷氣車派 用車都有富豪 熱車行大車 班次頻密
70X 分拆 70 減班並取消 73 號經粉嶺(南)
70 由14-25 分鐘減至取消前22-30 分鐘
73 由15-20/16-18 減至21-29 分鐘
現在 連70X 都失守——或者講 係九巴棄守 只會令該帶小巴佬更肆無忌憚
市占率江河日下 乘客兩失——失去時間預算 大窩西支路最穩定服務:綠小25A 25B 同502
九巴連70X 都開刀 70X 今鋪真係回去過去 要沿路乘客陪捱——
1995 年 (萬里香港全境地圖)
70X 11~25mins

70X 北區飄零燕

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
MP7697 + 2 非常同意 =="

查看全部評分

tkf_2005 發表於 2011-1-21 21:49 | 顯示全部樓層
見到70x張新豬紙,同d郊區線,禁區線冇分別...
ksmbh 發表於 2011-1-21 21:54 | 顯示全部樓層
原帖由 DT716@71A 於 2011-1-21 21:16 發表

的確 如果只有區內接駁車站、墟、市中心嘅話 佢唔算係對外 係通勤或接駁

清河係屋邨 又係新邨 去東九龍係工商區 你話講返工嘅需要 佢肯定有
仲有值得開鍘嘅班 ...

70x班次好似打回十幾年前原型咁
冇得加車就不如行大老山唔入華明追時間啦
黃大仙用轉乘
方便東九客先
GA6072 發表於 2011-1-21 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ksmbh 於 2011-1-21 21:54 發表

70x班次好似打回十幾年前原型咁
冇得加車就不如行大老山唔入華明追時間啦
黃大仙用轉乘
方便東九客先

70X轉277X D客,轉比82X,84M,75X轉277X

Gary_B 發表於 2011-1-21 22:43 | 顯示全部樓層
原帖由 KD3375 於 2011-1-21 18:19 發表
但起碼都叫有條線去西九.

你要有條線之嘛

72+73 囉 唔會慢過你既建議 (70X 行大老山) 好多咋

72+73 嘉頓入華明可以在一粒鐘內  仲平D
tonio 發表於 2011-1-21 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 DT716@71A 於 2011-1-21 21:16 發表

仲有值得開鍘嘅班 ...

天平、翠麗既對外交通本身已經唔好, 但近年更每況愈下,
先有 70X 分拆, 只見班次越來越疏, 行車時間又唔覺有太大
改善, 對上水人來講可謂得不償失 ; 再來有 73 號延長, 車費
加左, 班次疏左, 往來大埔既行車時間長左 , 跟住有 70 號被
取消, 而家 70X 繞經清河唔加車, 慘不忍睹. 與其話居民放棄
巴士, 不如話規劃服務果個根本放棄左果區既人.

70X 班次已經唔係密, 朝早照佢果個時間表, 應該有班車上水開
0700, 但之前幾次搭親都係 0705 先有車, 唔知係咪又收左車.

期望佢改善? 而家咁既服務, 我就算係巴士迷, 都唔係咁鍾意搭.
但好多時上水總站都可以上十幾廿人, 真係有班忠實 FANS.
大傻哥 發表於 2011-1-22 00:23 | 顯示全部樓層